StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:11-10-2016
Bijgewerkt op:11-10-2016 12:16

Toegankelijkheid binnenstad Montfoort

Bron: gemeente Montfoort
  

Montfoort beschikt over een karaktervolle historische binnenstad. Tegelijkertijd kenmerkt de binnenstad zich door smalle straatjes met smalle trottoirs. Omdat naast de woningen en ouderenvoorzieningen ook het winkelhart zich in het centrum van Montfoort bevindt, strijden voetgangers, auto’s, vrachtverkeer en fietsers om voldoende ruimte. Daarom dat de gemeente de komende jaren gaat werken aan het toegankelijk maken van de binnenstad voor met name ouderen en mensen met een functiebeperking. Dit meerjarenproject gaat binnenkort van start en heet ‘Toegankelijkheid binnenstad Montfoort’.

Aanleiding

De laatste jaren is geconstateerd dat met name de toegankelijkheid van de binnenstad voor ouderen en mensen met een functiebeperking (inclusief rollators, rolstoelen en kinderwagens) dringend verbeterd moet worden. Bij de besluitvorming rondom de kadernota 2017 is besloten om prioriteit te geven aan het toegankelijk maken van de binnenstad en hiervoor nog in 2016 een project op te starten.

Inhoud van het project

Het project Toegankelijkheid binnenstad Montfoort moet een integraal plan opleveren waarbij de toegankelijkheid van de binnenstad voor ouderen, mensen met een functiebeperking, kinderwagens, rolstoelen en rollators wordt verbeterd en de auto te gast is. De focus bij de opdracht ligt bij de toegankelijkheid van de binnenstad. Daarbij wordt als eerste de Lieve Vrouwengracht aangepakt en vervolgens de rest van de binnenstad. Het gaat daarbij globaal gezien het om het gebied tussen de AH, EMTÉ/ Monta Rosa, de katholieke kerk, St. Joseph en het Stadskantoor

Het project bestaat uit de volgende fasen:

Fase 1. Uitgangspunten vaststellen voor pilot Lieve Vrouwengracht

In deze fase worden de uitgangspunten vastgesteld voor het herbestraten van de totale binnenstad. Hierbij is ons doel de belangrijkste verkeersbelemmeringen voor ouderen, mensen met een functiebeperking, kinderwagens, rolstoelen en rollators op te heffen. Sleutelfiguren worden uitgenodigd deel te nemen in een klankbordgroep. De klankbordgroep is erop gericht om met name ouderen en mensen met een functiebeperking een stem te geven bij het vormgeven van de plannen. Bij het vaststellen van de uitgangspunten geldt de Lieve Vrouwengracht als pilot. De toegankelijkheid van die straat en de weg naar de EMTÉ laat al enige tijd te wensen over. Omdat de gemeente daar als eerste mee aan de slag wil, is besloten binnen het project Toegankelijkheid binnenstad Montfoort de Lieve Vrouwengracht als pilot te laten fungeren. Met de bevindingen uit die pilot wordt de rest van de binnenstad aangepakt.

Fase 2 Integraal plan binnenstad Montfoort

Bovenstaande fase moet in de tweede helft van 2017 leiden tot een integraal plan van aanpak voor de binnenstad. Globaal gezien gaat het om het gebied tussen de AH, EMTÉ/ Monta Rosa, de katholieke kerk, St. Joseph en het Stadskantoor. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het herbestraten van de wegen. Ook rijrichtingen en parkeren worden opgenomen in het plan. En de mogelijke consequenties voor de winkeliers en horeca.

Fase 3 Uitvoering

Afhankelijk van bovenstaande fasen gaat medio 2018 de uitvoering van start.

Op www.montfoort.nl/binnenstad vindt u een uitgebreidere toelichting op bovenstaande fasen.

Hoe worden inwoners betrokken?

Bij de eerste fase van het project richt de gemeente een klankbordgroep op. Hierin worden inwoners vertegenwoordigd en krijgen met name ouderen en mensen met een functiebeperking een stem in het project. Ook wordt er een aantal informatieavonden georganiseerd, waar we de plannen toetsen bij alle inwoners. Inwoners worden hierover geïnformeerd via de gebruikelijke gemeentelijke kanalen (gemeentepagina in de IJsselbode, social media). Daar waar de situatie dat verlangt, worden direct omwonende nog specifiek betrokken bij de plannen en/of uitvoering. Ook hebben we op de gemeentelijke website een projectenpagina inbericht: www.montfoort.nl/binnenstad

Wat kan ik van de gemeente verwachten?

De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhouden van de straten en wegen. Het gaat echter verder dan alleen onderhouden. Belangrijk uitgangspunt voor ons is dat de gemeente toegankelijk is voor iedereen. Vandaar dat wij het aanpakken van de binnenstad met als doel de toegankelijkheid vergroten uiterst serieus nemen. Het project heeft van de gemeenteraad reeds prioriteit gekregen, wat betekent dat we er ook echt mee aan de slag gaan. Dat doen wij niet alleen. Op alle mogelijke manieren betrekken we inwoners en andere belanghebbenden bij de planvorming en uitvoering. Wij geven geen garantie dat u geen overlast zult ervaren. Wel zullen wij er alles aan doen deze overlast zoveel mogelijk te beperken. Met elkaar maken we de binnenstad toegankelijk voor iedereen.

Waar kan ik terecht met vragen?

Op www.montfoort.nl/binnenstad vindt u de meest actuele informatie rondom het project. Heeft u toch nog vragen? Stel die dan gerust via de mail info@montfoort.nl of bel ons: 0348-476400.

 

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Op de hollandse toer


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024