StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:24-06-2015
Bijgewerkt op:24-06-2015 15:48

Raadsvergadering 22 juni 2015

Bron: redactie RSM Aad van der Veen
  

Nadat de voorzitter de vergadering heeft geopend, wordt de agenda besproken. Van de 5 bespreekstukken worden er 2 afgevoerd. De voorjaarsrapportage gaat naar de raadsvergadering van 6 juli, omdat blijkbaar nog geen antwoord is gegeven op alle gestelde vragen. De actualisatie grondexploitaties wordt een hamerstuk.

Hierna komt het belangrijkste punt van deze avond. De Kadernota 2016. De voorzitter geeft een toelichting op de behandelwijze, daar dit stuk een beleidsstuk is als opmaat voor de begroting van volgend jaar. Het is tevens een opdracht aan het college om het gevraagde nieuwe beleid vorm te geven. Het college heeft de voorstellen voorzien van een kleurkader. Groen wordt overgenomen, geel wil zeggen dat het niet volgend jaar maar in de jaren daarna wordt bekeken en rood is volgens het college niet uitvoerbaar. Hierna krijgen alle fracties de gelegenheid te reageren op de voorstellen.

Dhr. Verkaik (IBLM) stelt dat vooral de zwakkeren in onze samenleving moeten worden ontzien. Verder wil hij geen OZB verhoging in 2016 en worden de onderwijsplannen (nieuwbouw) onderschreven. Tevens verzoekt hij de locaties van snippergroen te publiceren en wil graag de bibliotheek behouden.

Mevr. Lejeune (PAK) vindt het jammer dat het verbeteren van de binnenstad een negatief advies van het college krijgt. Zij wil dit graag aan onze inwoners voorleggen. Verder wil zij de gevraagde 70 zorgplaatsen in Montfoort op groen zetten i.p.v. geel. Het behouden van de bibliotheekfunctie is voor haar niet zo vanzelfsprekend, daar er ook veel andere zaken moet worden bezuinigd.

Het CDA bij monde van Dhr. van Eijk (dhr. de Koning en tevens mevr. Driesse VVD en mevr. Huntink IBLM zijn afwezig) heeft geen verdere reactie. Alle daar hen ingebrachte punten zijn groen.

Dhr. Vink (VVD) geeft een compliment over de Kadernota. Maar volgens hem is er weinig te sturen, door het strakke bezuinigingsbeleid van de Rijksoverheid. M.b.t. de ondergrondse vuilnisopslag in de overige wijken van Montfoort zag hij graag een enquête onder de inwoners over eventuele meerkosten. Tevens meldt hij dat zijn fractie binnenkort komt met een nota over de "visie binnenstad". Ook zal hij het initiatief nemen om nog dit jaar opnieuw een raadsvoorstel in te brengen over de winkelsluiting op zondag.

Dhr. de Jonge (D66) spreekt zijn teleurstelling uit over het feit dat de meeste punten van zijn fractie niet zijn overgenomen door het college. In de beantwoording geeft de portefeuillehouder (burg. van Eijk) aan dat hiervoor de financiële middelen ontbreken. Over het punt van het Weidepad in Linschoten dient Dhr. de Jonge een motie in en vraagt tevens aan het college of de huidige gestarte werkzaamheden hierop van invloed zijn? Hiervoor krijgt hij z.s.m. antwoord en de motie  wordt ingetrokken.

Dhr. v.d. Heuvel (CU) stelt dat hij voor een kleine en efficiënte organisatie en dat de lokale lasten niet mogen worden verhoogd. Overige punten zijn reeds door vorige sprekers gememoreerd.

Dhr. Langerak wenst dat de gemeente eerst financieel gezond is, voordat er daadwerkelijk wordt over gegaan tot het realiseren van de nieuwe plannen.

Tot slot krijgt Dhr. Bezuijen (SDM) het woord. Hij is teleurgesteld over de reactie van het college op het punt van de lokale lasten. Die mogen van hem verhoogt worden, maar is op rood gezet. Daarnaast is hij licht verbolgen over het feit dat het college niet bereidt is initiatieven te ontplooien voor het realiseren van het project Mont Fort woon-zorgcomplex.

In de 2de termijn kwamen er erg weinig gezichtspunten naar voren en werd er daarna door het college geschorst om zich te beraden op de ingebrachte punten.

Na hervatting geeft burgemeester de reactie van het college af, waarbij het vooral voor de gele onderwerpen wordt gesteld, dat deze niet weg zijn, maar dat de middelen gewoon weg ontbreken om dit in 2016 te realiseren. Als men alsnog met dekkingsvoorstellen komt, zal het college dit alsnog bezien. Over het punt van het ondernemersfonds (geel) geeft wethouder Vlaar een nadere toelichting. Dit n.a.v. een motie van D66 om dit te honoreren. Na deze toelichting wordt de motie ingetrokken. De bibliotheek wordt in ieder geval groen gemaakt, dit betekent dat deze voorziening in stand dient te worden gehouden. Tevens geeft de wethouder nog een nadere toelichting op 5.1 het woon-zorgcomplex. Hij stelt dat dit onderwerp een langere doorlooptijd nodig heeft.

Hierna wordt er over de besproken punten gestemd. Alleen het punt 5.1 levert een staking van de stemmen op en zal 6 juli opnieuw in stemming worden gebracht. Het raadsvoorstel wordt unaniem aangenomen.

Punt 5 Jaarrekening 2014 Montfoort. Dhr. van Elzakker deelt mee dat hij het verkeerde agendapunt heeft geschrapt. Eigenlijk had dit punt van de agenda gemoeten i.p.v. punt 4 "voorjaarsrapportage".  Ondanks dat dus niet alle vragen zijn beantwoord, het gaat met name over de pensioenproblematiek van de wethouders, wordt het raadsvoorstel unaniem aangenomen.

Punt 7 Huisvestingsverordening. Dhr. Everts (IBLM) mist in dit stuk de doelgroep jongeren. Dhr. van Elzakker (PAK) vult aan dat er voor deze groep te weinig sociale huurwoningen zijn en vraagt om dit mee te nemen in het komende woningbehoefte onderzoek. Dhr. Bezuijen vraagt, om dit ook te doen voor de ouderen. Op de vraag hoe dit nu verder wordt behandeld, antwoord de voorzitter, dat als dit stuk klaar is, de raad zich hierover kan uitspreken.

Nadat de overige punten werden behandeld, kon de voorzitter om 22.30 uur de vergadering sluiten. Volgende vergadering is 6 juli, waar o.a. het rapport over de integriteit van de gemeente zal worden behandeld.
 

  



Meer berichten in deze categorie:
Werkzaamheden aan oevers Korte Linschoten Westzijde zijn bijna klaar (28-03-2024)
3 workshops van vullen naar voeden (28-03-2024)
Fietsontdekdag in Montfoort 20 april (28-03-2024)
Raadscommissie vergaderingen april 2024 (27-03-2024)
Stemmingen en besluiten raadsvergadering 18 maart (26-03-2024)
Vraag structurele subsidie 2025 aan voor 12 april (26-03-2024)
Melding openbare ruimte? Geef het aan ons door! (22-03-2024)
Waardevolle bomenlijst (22-03-2024)
Energietoeslag 2023 aanvragen (22-03-2024)
Informatieavond dementie 4 april 2024 (19-03-2024)
Tijdelijke antikraakbewoning in leegstaande school Van Damstraat (19-03-2024)
Tijdelijk antikraakbewoning in leegstaande school Van Damstraat (16-03-2024)
Informatieavonden over verduurzaming goed bezocht (15-03-2024)
Stadspark Montfoort en Ecopark Linschoten krijgen natuurspeelplaats (11-03-2024)
Illegale gasaftap en bewoning Linschoten (07-03-2024)
Agenda Raadsvergadering 18 maart 2024 (07-03-2024)
Aanslag gemeentelijke belastingen komt eraan (03-03-2024)
Ophalen grof tuinafval: geef het voor woensdag 6 maart door (27-02-2024)
Nieuw reisdocument nodig? (26-02-2024)
Vergoeding voor eigen risico zorgverzekering (26-02-2024)
Samen opvoeden en opgroeien: denk en praat mee! (26-02-2024)
Webinar financiële regelingen mantelzorgers op 19 maart (23-02-2024)
Meedenkavond 29 februari: bereikbaarheid en veiligheid Linschoten (22-02-2024)
Raadscommissie vergaderingen 4 en 5 maart 2024 (22-02-2024)
Wie beslist als er sprake is van dementie? 7 maart (21-02-2024)






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Ochtendgloren


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024