StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:16-12-2014
Bijgewerkt op:16-12-2014 22:19

Raadsvergadering 15 december uitspraak rechtbank “Blokland 10”

Bron: redactie RSM Aad van der Veen
  

Hierna volgde dus op verzoek van mevrouw Lejeune de discussie over de uitspraak van de rechtbank over Blokland 10, die is gedaan op 10 december jongstleden. Voor de beeldvorming eerst even de inhoudsindicatie van de rechtbank.

Citaat Rechtbank:

De rechtbank heeft uitspraak gedaan in een zaak tegen Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Montfoort.

De buurman van een melkveehouder had B en W gevraagd om handhavend op te treden tegen de aanwezigheid van twee woningen en een paardenfysiotherapiepraktijk op de melkveehouderij, omdat dit volgens hem in strijd is met het bestemmingsplan.

B en W hebben dat geweigerd. De buurman ging daarop in beroep bij de rechtbank.

Tijdens de behandeling van het beroep is gebleken dat de gemeente in het verleden aan de melkveehouder heeft voorgesteld anders te bouwen dan volgens de aan hem verleende vergunning. Dat is afgesproken in het kader van de onderhandeling tussen de gemeente en de melkveehouder over de aankoop van gronden die de gemeente nodig had.

Pas op zitting bij de rechtbank kwam boven tafel dat dit de achtergrond was van de weigering om handhavend op te treden. Andere houdbare argumenten om niet te handhaven bleken er niet te zijn.

De rechtbank heeft geoordeeld dat B en W met de weigering om in dit geval handhavend op te treden, hun handhavingsbevoegdheid voor een ander doel hebben gebruikt dan waarvoor die is gegeven. Dat is in strijd met het verbod van misbruik van bevoegdheid.

Mevr. Lejeune opende de discussie met het feit dat hier dus verkeerd is gehandeld en bewust een verkeerde voorstelling van zaken is gedaan toentertijd.

Hierop kwam van de gehele raad met een eenstemmig geluid en eisten zij van het college duidelijkheid en een extra raadsvergadering nog voor het kerstreces. Hierin kon dan het college uitleg geven hoe dit heeft kunnen gebeuren en dat de verantwoordelijke wethouder tekst en uitleg komt geven.

Wethouder Jonkers reageerde in eerste termijn dat de onderhandelingen hebben plaats gevonden in de periode 2006 – 2010. Daar is de bestemmingsplan procedure aangenomen. (noot redactie: wethouder Goedvolk was toen de portefeuillehouder)

  • De woning is niet conform de omgevingsvergunning gebouwd
  • Handhaven gebeurde d.m.v. revisie het was alleen inpandig
  • Het huidige college gaat niet in beroep tegen deze uitspraak

Het college gaat nu diverse opties bekijken. Door deze uitspraak staat ook de integriteit van de gemeente ter discussie en na aandringen en op verzoek van de raad gaat de burgemeester een onafhankelijk integriteitsonderzoek leiden m.b.t. datgene wat hier is fout gegaan. Dit onderzoek zal enige tijd vergen en daarom verzoekt hij de raad om ruimte tot medio januari 2015. De raad ging hier toch schoorvoetend mee akkoord.

Na deze discussie kon de voorzitter toch nog om 23.00 uur de vergadering sluiten met een kerstwens voor iedereen en een goed begin van 2015.

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Middag mix


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024