StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:14-10-2014
Bijgewerkt op:14-10-2014 19:01

Forum “Keuzes maken” inloopavond

Bron: redactie RSM Aad van der Veen
  

Op maandag 13 oktober was er voor de inwoners de gelegenheid om in te spreken tijdens een speciale forumavond over de voorstellen van het college m.b.t. “Keuzes Maken”.

Insprekers konden hun bezwaren kenbaar maken aan forumleden. Het college was aanwezig, maar nam niet deel aan de discussie. (Wethouder Langerak was vanwege privé omstandigheden afwezig)

Ondanks deze mogelijkheid van inspreken hadden zich slechts 6 personen gemeld. Hieronder vindt u een korte weergave van hun bijdragen:

Als eerste kreeg het woord Dhr. Van Zijl van het bestuur van het Knopenbad. Hij startte zijn betoog met een presentje aan de aanwezige forumleden, een brillenkoker. De achterliggende gedachte was “kijk eens door de bril van het zwembad”. Hij heeft grote bezwaren tegen het voorstel van het college, door het afbouwen en geheel wegbezuinigen van de subsidie. Hierdoor komt het voortbestaan van het zwembad in gevaar. Het beleid van het zwembad is altijd op een verantwoorde wijze uitgevoerd, aldus volgens Dhr. Van Zijl.  Tevens vindt hij het bijzonder teleurstellend, dat ondanks de gesprekken die hebben plaats gevonden met het college, er niets is gedaan met het voorstel van het bestuur om structureel € 18000 te bezuinigingen op hun begroting. Hierdoor voelt het bestuur zich dan ook niet serieus genomen. Tot slot stelt hij nog dat als dit voorstel wordt aangenomen hier sprake is van kapitaalsvernietiging, want het bestaansrecht staat hiermee ter discussie. Over 5 tot 6 jaar zal Montfoort dan niet meer de beschikking hebben over een prachtig zwembad met een groot sociaal karakter.

Mevrouw v.d. Breemen sprak in namens de Regiobibliotheek Het Groene Hart. Zij had dit reeds eerder gedaan en stelde dat het college doelbewust kiest voor het anders invullen van de rol van de bibliotheek. Met een bezuiniging van 75% van het budget verdwijnt er een algemeen gewaardeerde voorziening. Een bibliotheek is van groot belang voor de sociale cohesie en leefbaarheid in een gemeente en tevens voor bepaalde doelgroepen essentieel. (zoals bijv. laag geletterden). Op de vraag of E reading de oplossing is antwoordde zij, dat slechts 4% hiervan gebruik maakt en dat de verwachting is dat in 2025 het ongeveer 40% zal zijn.

Dhr. Mullié sprak op persoonlijke titel en benadrukte nogmaals het belang van een bibliotheek in onze gemeente.

De heer Vink, bestuursvoorzitter van de stichting Prot. Christelijk onderwijs Groene hart, sprak namens alle schoolbesturen zijn zorg uit over het bezuinigen op de schoolbegeleidingsdienst. (€ 39000).  Dit is van groot belang voor de kwetsbare groepen in de samenleving. Er zullen bijvoorbeeld geen weerbaarheidslessen meer gegeven kunnen worden. Alternatieven zijn er volgens hem niet, omdat de overige gelden allemaal voortkomen uit wettelijke verplichtingen.

De dames van Amersveld en Nulkes spraken in namens het bestuur van peutercrèche “het Lodewijkje”. De voorgestelde bezuiniging van € 70000 vanaf 2016 is voor hen absoluut onaanvaardbaar. Volgend jaar bestaan ze 40 jaar en wordt dat dan het jaar van de zwanenzang, was de vraag van de dames. Met deze bezuiniging komt ook de verhuizing naar Blokland 4 op losse schroeven, want er zijn dan geen financiële middelen om dit te bekostigen. Er zijn op dit moment in Den Haag een aantal wetten in voorbereiding en de dames pleitten er dan ook voor, om deze af te wachten voordat er een definitief besluit wordt genomen.

Mevrouw Koster sprak als voorzitter van de oudercommissie en stelde dat de toekomst voor alle peuters in Montfoort op het spel staan. Als de bijdrage moet worden verhoogd dan zullen vele ouders dit niet meer kunnen betalen.

Charlotte Kling sprak tot slot in als voorzitter van het 4/5 mei comité. Zij ontvangen een kleine subsidie, maar zij sprak de hoop uit dat hier niet nog verder in gesnoeid gaat worden.

Bij iedere inspreker werd ook nog de vraag gesteld of men problemen zou hebben met een OZB verhoging in plaats van de voorgestelde bezuinigingen. Niet iedereen kon daar de gevolgen van overzien, maar de meesten zagen dit toch als een redelijk alternatief om de voorzieningen in Montfoort op het huidige peil te handhaven.

Donderdag 16 oktober praat de raad verder met het college en op maandag 3 november zullen tijdens de Begrotingsraad definitieve knopen moeten worden doorgehakt.

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nonstop muziek


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024