StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:06-12-2023
Bijgewerkt op:06-12-2023 10:33

Utrechters verdacht van grootschalige berovingen door het hele land via datingsites

Bron: Politie.nl
    

Tientallen ouderen zijn de afgelopen maanden het slachtoffer geworden van oplichting en beroving via datingsites en apps. Het politieonderzoek leidde daarbij naar acht verdachten uit Utrecht.

Zij muntte het doelbewust op mannen in een hogere leeftijdscategorie en maakte hen op verwerpelijke wijze veel geld en andere waardevolle spullen afhandig. De politie heeft de verdachten op 5 december aangehouden.

Twintig mannen van 75 jaar en ouder denken eerder dit jaar via verschillende online datingsites en apps contact te hebben met een man of vrouw.
Deze persoon doet net alsof ze voor een date willen afspreken met het slachtoffer. Van tevoren vraagt men al op slinkse wijze of het slachtoffer waardevolle spullen in huis heeft of geld. Vervolgens proberen ze bij het slachtoffer thuis af te spreken om zo de woning leeg te kunnen roven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van uiteenlopende en soms zeer heftige werkwijzen zoals het uit huis lokken van slachtoffers, drogering of zelfs vastketening. In totaal is er bij hen zo voor een bedrag van ruim 350.000 euro buitgemaakt aan geld en waardevolle spullen als sieraden en goud.

Meerdere aanhoudingen
Grondig onderzoek naar de daders leidde al snel naar een netwerk van verschillende Utrechters. De verdachten, zowel vrouwelijke als mannelijk, worden allen in verband gebracht met deze berovingen en hebben daarin vermoedelijk verschillende rollen gespeeld.

Dinsdag 5 december zijn zeven verdachten tijdens een gecoördineerde actie gearresteerd. Een andere verdachte zat op het moment van de actie al in hechtenis. Er worden nog aanvullende aanhoudingen verwacht.
Ook zijn er doorzoekingen verricht in meerdere woningen. Daarbij zijn bijvoorbeeld meerdere voertuigen in beslag genomen. De doorzoekingen gaven daarnaast zorgen over de woonsituatie van thuiswonende kinderen. Daarvoor is melding gedaan bij Veilig Thuis.

Crimineel gedrag tegengaan
Naast het strafrecht wordt door de gemeente Utrecht, in samenspraak met andere partners, gekeken naar verdere maatregelen om zo de terugval naar crimineel gedrag tegen te gaan. Daarbij behoren bijvoorbeeld preventie, hulpverlening, scholing, maatschappelijk werk en zorg tot de mogelijkheden.
Vermoedelijk veel meer slachtoffers

De oplichtingen en berovingen via datingsites vonden plaats op landelijke schaal. Zo kwamen de slachtoffers die zich bij de politie hebben gemeld uit uiteenlopende provincies en plaatsen zoals Assen, Amsterdam, Den Bosch, Heerlen en Utrecht. De politie verwacht dat het werkelijke aantal slachtoffers en schadebedrag waarschijnlijk nog veel hoger ligt.

Sybren van der Velden, landelijk Projectleider Senioren & Veiligheid vertelt hierover: “Niet elk slachtoffer durft er voor uit te komen omdat ze zich misschien schamen of in een kwetsbare positie bevinden. Dit is nergens voor nodig want daders gaan bij dit soort oplichting geraffineerd te werk.” Van groot belang is dat slachtoffers van oplichting of diefstal aangifte doen bij de politie. Dan kan de politie in actie komen en daders opsporen. Daarom heeft het ook zin om van situaties die langer geleden hebben plaatsgevonden alsnog aangifte te doen. “U hoeft zich hier niet voor te schamen, de politie gaat hier professioneel mee om”

Tips om oplichting te voorkomen
•    Deel geen persoonlijke informatie over geld of dure spullen.
•    Spreek een eerste keer af op een neutrale plek, bijv. een café of restaurant, grote kans dat oplichters niet op komen dagen.
•    U kunt ook eerst een keer videobellen, of een kennis meenemen naar een eerste afspraak (die in de buurt wacht).
•    Mocht u vermoedens hebben dat u met een oplichter te maken hebt, meldt dit dan bij de beheerders van deze site.
 

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Stadspraet


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024