StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:03-08-2023
Bijgewerkt op:03-08-2023 10:03

Tijgermug aangetroffen bij zeven bandenbedrijven

Bron: Wilfred Reinhold, Stichting platform Stop invasieve exoten
    

De afgelopen anderhalve  maand heeft de Nederlandse Voedsel- en  Warenautoriteit (NVWA) tijgermuggen gevonden bij zeven bedrijven die gebruikte banden importeren. Het gaat om bedrijven in Montfoort, Emmeloord, Lelystad, Almere, Assen, Etten-Leur en Weert.  Dit blijkt volgens stichting platform Stop invasieve exoten uit gegevens op de site van de NVWA. Bij alle bedrijven gaat om vondsten die al meerdere jaren plaatsvinden, soms meer dan 10 jaar.

De tijgermug komt van oorsprong uit Azië en kan meer dan 20 virusziekten verspreiden, waaronder knokkelkoorts ofwel dengue, zika en chikungunya. De import van gebruikte banden uit landen waar de tijgermug voorkomt is een belangrijke invoerroute. Daarom heeft de NVWA bij deze bedrijven al sinds 2010 vallen staan. De preventieve voorschriften waar de bedrijven aan moeten voldoen betreffen onder andere droge import en droge opslag van de banden. Zonder water kunnen de eventueel in de banden aanwezige eitjes zich niet ontwikkelen tot muggen. Toch worden bij een aantal bandenbedrijven bijna ieder jaar tijgermuggen aangetroffen.  

Bij Kargro in Montfoort zijn nu voor het tiende jaar tijgermuggen aangetroffen. De tijgermuggen werden gevonden op 15, 23 en 30 juni, niet alleen op het bedrijfsterrein, maar ook in de omgeving.

In Emmeloord zijn bij Kargo voor het negende jaar tijgermuggen gesignaleerd, op 29 juni en 7 juli.

Bij Robeo In Lelystad zijn op 7 juli tijgermuggen aangetroffen. Daarmee is dit het twaalfde jaar dat daar exotische muggen zijn gevonden.

Bij Gebr. Kraan in Almere zijn op 4 en 17 juli tijgermuggen gevonden. Dit is het vijfde jaar dat daar tijgermuggen zijn aangetroffen.

Bij Dikabo in Assen trof de NVWA op 27 juni en 6, 13 en 21 juli tijgermuggen aan. De gezondheidsbedriegende exotische muggen werden niet alleen op het bedrijfsterrein gevonden, maar ook in de omgeving. Op 27 juni dag werden op het bedrijf ook gelekoortsmuggen gevonden. Dit betekent dat voor het elfde achtereenvolgende jaar exotische muggen bij het bedrijf zijn aangetroffen.

In Etten-Leur werden bij bandenbedrijf Vrakking tijgermuggen gevonden, op 12 en 20 juli. Het is voor het vierde jaar dat dit gebeurt.

Bij Ruband in Weert vond de NVWA op 26 juni een aantal tijgermuggen. Daarmee is 2023 het elfde jaar dat daar exotische muggen zijn gevonden.

Over de aantallen gevonden tijgermuggen en gelekoortsmuggen vermeldt de NVWA op de website niets, dat wordt pas volgend jaar bekendgemaakt.

Om de NVWA te dwingen handhavend op te treden tegen de bedrijven is het platform een rechtszaak begonnen. De zaak ligt momenteel bij de Raad van State, de datum van de zitting is nog niet vastgesteld.

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2023