StartpaginaProgrammeringRSMKerst RadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Kerst Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Rabobank Utrechtse Waarden en omstreken

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:25-06-2018
Bijgewerkt op:26-06-2018 08:46

Laatste kans op glasvezel!

Bron: Van onze redactie
    

Glasvezel nu of nooit:

De laatste twee weken zijn aangebroken om je aan te melden voor glasvezel. We zijn al over de helft met het aantal beoogde inschrijvingen. Dus nog even en dan zijn we er echt! Schrijf je vóór 1 juli in via e-fiber.nl/montfoort. We doen dit met elkaar dus overtuig ook je buren, vrienden en familie. Het is nu of nooit!

Het is spannend! Over enkele dagen (zondag 1 juli 2018) sluit de voorinschrijving voor het aanleggen van glasvezel in de hele gemeente Montfoort. 40% van de huishoudens moet zich dan hebben aangemeld, alvorens E-Fiber besluit om glasvezel in de hele gemeente aan te leggen. Ook in de uiterste uithoeken. Halen we die 40% niet, dan kan je er bijna vanuit gaan dat een dergelijk initiatief de komende 10 jaar niet nogmaals wordt opgestart. Als het even kan, moeten we voorkomen dat we als stadsbewoners in deze situatie terecht gaan komen. Dus vandaar, deze dappere poging om meer mensen aan het glas te krijgen. Al is het maar tijdelijk. 1 jaar is namelijk genoeg! 


Die 40% daadwerkelijk halen zou weleens problematisch kunnen zijn, omdat de meeste huishoudens in het centrum of in de wijken rondom het centrum heen zijn gesitueerd. Zij hebben daarmee voor gemiddelde maatstaven al prima internet verbindingen. Hetzij via Ziggo ('de kabel') of DSL (ADSL/VDSL en zelfs VVDSL van onder andere KPN of XS4ALL). Dus daar zullen niet zomaar zonder slag of stoot heel veel inschrijvingen vandaan komen. Deze groep huishoudens is, zoals je verderop gaat lezen, wel een hele belangrijke groep. 

Voor de net-niet gemiddelde huishoudens in datzelfde gebied zijn de internet mogelijkheden momenteel al snel te beperkt. Mensen die veel thuis of in de cloud werken, willen wellicht graag veel snellere internet verbindingen. Daar biedt glasvezel een oplossing voor. Deze mensen, waaronder ik, hebben zich allemaal ingeschreven, daar ben ik van overtuigd. Maar daarmee halen we, vermoed ik, geen 40%

Dan zijn er ook nog de huishoudens die buiten het 'centrale gebied' wonen. Zij die te ver van de DSL centrale afwonen voor een fatsoenlijk snelle DSL verbinding. Daar waar Ziggo niet beschikbaar is om een goed alternatief te bieden. Zij zijn voor de komende tig jaar pas écht benadeeld als dit glasvezel initiatief niet door gaat. Je zal maar helemaal achteraan Heeswijk wonen (vanuit Montfoort gezien). Je weet wel, die N-weg richting de Meern. Is daar op dit moment een beetje snel internet te verkrijgen? Vergeet het maar. Het abonnement is er wel. Maar de snelheid niet. Veel mensen die op dit soort plekken wonen zullen zich waarschijnlijk hebben ingeschreven voor glasvezel, want dat is voor hen de Heilige graal anno 2018. Maar, omdat deze buitengebieden behoorlijk dunbevolkt zijn is het wellicht, samen opgeteld, nog steeds niet genoeg voor 40%.
Denk er toch nog even over na

Eerlijk is eerlijk: Als je nu al een internet verbinding hebt die voor jou snel genoeg is, waarom zou je dat dan willen veranderen? Denk even een paar huisdeuren verder, voor je mede stads-bewoner in bv. het buitengebied, die er wél naar snakt en misschien op termijn zelfs niet zonder kan. Misschien helpt dat ... een beetje? 

Je hebt nu nog even tijd om erover na te denken. Even opnieuw alles plussen en minnen. Wat zijn eigenlijk de plussen en de minnen als je in de situatie zit dat je zelf geen glasvezel wilt of niet nodig denkt te hebben? En, is andermans 'plus', voor jou wellicht ook relevant. Telt die mee voor jouw keuze? Kan jij, door jouw inschrijving, er voor zorgen dat het aanleggen van glasvezel kan gaan beginnen, ook al heb jij dat niet direct nodig? Ja. Dat kan jij! 

Of glasvezel voor jou duurder of goedkoper uitpakt, is iets wat je niet even met een eenvoudige rekensom voor alle huishoudens kunt gaan uitrekenen. Zoveel mensen, zoveel wensen. Echter, voor veel gemiddelde huishoudens is de kans aanzienlijk dat het financiële plaatje bij glasvezel ongeveer gelijk blijft. Dat is inclusief verrekende pakket kortingen met je mobiele telefoon, die bv. komen te vervallen. Desondanks deze hoopvolle zin is het goed dat je vooral zelf(!) nadenkt en even de berekening maakt wat voor effect het overschakelen naar glasvezel heeft.

Ben jij een twijfelaar? Wordt een weldoener voor die andere Montfoorters, die zitten een paar huisdeuren verder! Het goedkoopste glasvezel abonnement is van Tweak. Kost €30,- per maand, wordt in één keer per jaar afgerekend a €365,-. Schrijf je in, gebruik het één jaar, zeg het dan tijdig weer op en ga terug naar je vorige provider als je dan geen glasvezel meer wilt. TV moet je dan even ergens anders halen, bij Ziggo bijvoorbeeld, vanaf €18,70 per maand. Of voor €15,95 per maand heb je ook TV via Tweak. 

Natuurlijk zijn er nog ook nadelen als je overstapt van internet provider. Je e-mail adres is daar een voorbeeld van. Veel mensen maken de (klassieke) fout om het e-mail adres wat je van je internet provider krijgt ook daadwerkelijk actief te gebruiken. Doe dat niet! Er zijn prima gratis alternatieven (zoals GMail). Dus, als je toch al bezig bent met het aanvragen van glasvezel, regel voor jezelf meteen even zo'n gratis e-mail adres en ga dat per direct actief gebruiken om te communiceren met familie en vrienden. Zo ben je nooit meer afhankelijk van je internet provider en kan je (ook de volgende keren) makkelijker overstappen van A naar B, of andersom zonder dat je iedereen (alweer) een e-mail adres wijziging moet gaan sturen. Tip: Doe dit ook als je besluit om geen glasvezel te nemen. Je zal mij later dankbaar zijn. 

Wat je ook kiest, bespreek het eventueel met anderen, maar maak zelf je plan. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over wat je kiest. Maar bedenk goed, dat als dit nu mislukt, we misschien 10 jaar lang, of langer, niet meer zo'n kans krijgen. Nu is je internet verbinding misschien nog snel genoeg. Maar wat heb je over 5 of 10 jaar nodig? 10 jaar geleden zag ons internet gebruik er heel anders uit als nu. De internet snelheden die we nu bijna allemaal hebben, vonden we toen nogal overbodig... Bekend is dat de bestaande DSL technieken aan hun grenzen van hun kunnen zitten. Denk ook eens aan de opkomst van 4K TV. De huidige stand van DSL technieken, kan nu al niet meerdere van deze zenders in hoge kwaliteit aan. In 'de Kabel' (Ziggo) zit nog wel wat rek, dat kan de komende jaren nog meegroeien met de vraag. Maar, zoals gezegd, dat geldt dan alleen voor de mensen die in het gebied zitten waar Ziggo beschikbaar is. 

    Meer berichten in deze categorie:
Getuigen gezocht van brandstichting autos (06-12-2018)
Burgers betalen te veel aan het waterschap (05-12-2018)
Brand in rieten dak (04-12-2018)
Plakband op sloten in Eemnes (28-11-2018)
Zwaar illegaal vuurwerk bij jongeren (26-11-2018)
Grote politieactie tegen motorclub Caloh Wagoh (22-11-2018)
Opnieuw drugshandel in Woerden (16-11-2018)
Jonge struikrovers opgepakt (14-11-2018)
Burgemeester sluit woning na vondst hennepplantage (08-11-2018)
Ravage na ernstig ongeluk (07-11-2018)
Volledige uitslag Clubkascampagne (04-11-2018)
Aanhouding drie verdachten mobiel banditisme (04-11-2018)
Vergeten gas uit te doen (02-11-2018)
D66 Montfoort benieuwd naar extra kosten ophalen restafval (29-10-2018)
92-jarige vrouw is zakkenrolsters de baas (29-10-2018)
Brand op Mastwijk in partyruimte van Boer Hans (27-10-2018)
Dievegges slaan hun slag bij drogisterij (27-10-2018)
Kinderen Schepenenstraat willen hun speeltuin houden (25-10-2018)
Tijgermug in vijftien gemeenten gevonden (25-10-2018)
De uitslag is bekend! (23-10-2018)
Scooterdief gezocht (23-10-2018)
Inbrekers actief op IJsselveld in Montfoort (19-10-2018)
Maaltijdbezorger ontsnapt aan beroving (19-10-2018)
De uitslag is bekend! (18-10-2018)


Kijken en luisteren

Reclame

Hoograven Traptechniek

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma
Nu op RSM:

Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2018