StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:05-07-2023
Bijgewerkt op:05-07-2023 10:10

Grote expositie over Het Kasteel in Montfoort

Bron: Nettie Kuijer, redactie Radio Stad Montfoort
    

Van 14 juni t/m 7 oktober is er een mooie expositie over de historie van Het Kasteel van Montfoort.

Enthousiaste vrijwilligers zoals Ans van Vliet en Hetty Elzas wandelen graag met u mee langs de opstellingen die tentoon zijn gesteld. Zoals bijvoorbeeld Het washok:

Daar staat o.a. een bok met twee zinken teilen. Vroeger was zo’n bok met teilen, wasbord en wringer in de meeste gezinnen te vinden, en waarschijnlijk ook in Het Kasteel.
De zware wasteilen werden ‘s avonds met water op het een houtfornuis  geplaatst en het water werd aan de kook gebracht, Met een zeepklopper sunlight werd schuim opgeklopt en dan ging de was erin, die de hele nacht bleef weken. De volgende dag werden de teilen naar buiten gedragen en op de wasbok gezet. Met een schrobborstel en wasbord werden de laatste vlekken eraf geboend en de was door de wringer gehaald, waardoor het in een teil met schoon water viel. Vaak was daaraan ook nog blauwsel toegevoegd om de was witter te krijgen.

Op panelen zijn o.a. oude krantenartikelen te vinden over de tijd dat Het Kasteel een gevangenis was voor jeugdige vrouwelijke veroordeelden. Een daarvan was Wilhelmina Ram, een meisje van 8 jaar uit Linschoten dat  een paar klompen stal, en voor dit vergrijp naar de gevangenis in Montfoort  moest. Van deze serie verhalen werd een ontroerend hoorspel gemaakt met fraaie teksten van Cor Wiegand - Bruss, en mooi spel van 19 spelers. Het werd in 2011 uitgezonden bij Radio Stad Montfoort en is nog steeds te vinden bij  www.radiostadmontfoort.nl (uitzending gemist, helemaal onderaan)

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2023