StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Rabobank Utrechtse Waarden en omstreken

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:11-05-2021
Bijgewerkt op:11-05-2021 14:52

Subsidie voor Energietuin Mastwijk: mijlpaal voor zonnepark met openbare natuur en recreatie

Bron: Solar Magazine
    

Afvalzorg en Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) hebben van de Rijksoverheid subsidie toegekend gekregen voor Energietuin Mastwijk in Montfoort. Daarmee is de realisatie weer een stap dichterbij gekomen.

​In de jaren ’70 en ’80 is op de locatie een voormalige zandwinput volgestort met huisvuil. Afvalzorg is sinds 1996 eigenaar en heeft de gesteldheid van de bodem verbeterd zodat natuur weer een kans kreeg. Samen met de NMU is Afvalzorg gaan werken aan een duurzame invulling van het terrein.

Nieuwe invulling
​De Energietuin is een nieuwe invulling van de voormalige stortplaats, met meerwaarde voor natuur, milieu én de lokale gemeenschap. De zonnepanelen worden zorgvuldig ingepast in de natuurlijke omgeving van het park. Bezoekers kunnen er duurzame energie en natuur ‘beleven’.  De initiatiefnemers hadden subsidie aangevraagd bij de Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++)-regeling. Nu deze is toegekend is de realisatie van het zonnepark dat energieopwekking combineert met openbare natuur, recreatie en educatie nabij. Wanneer alles volgens planning verloopt, start eind dit jaar de daadwerkelijke inrichting van de Energietuin.

Struinpaden en uitkijktoren
De verkregen subsidie is een essentiële financiële drager voor het zonnepark en de gehele Energietuin. De komende tijd kunnen NMU en Afvalzorg verder met de detailuitwerking van alle onderdelen van de zonnepanelen, tot de struinpaden, een uitkijktoren en informatiepunten. Ook kunnen definitieve afspraken gemaakt worden over de inrichting en de organisatie. Er wordt nog subsidie aangevraagd voor elektrische fluisterbootjes en een ‘energie-innovatiepad’.

In september vorig jaar stemde de gemeenteraad van Montfoort unaniem in met het gewijzigde bestemmingsplan Energietuin Mastwijk. De benodigde omgevingsvergunning van de gemeente is inmiddels ook definitief.

Obligatieregeling
Het zonnepark gaat genoeg stroom leveren voor zo’n 60 procent van de Montfoortse huishoudens, die ook financieel kunnen participeren in het zonnepark. Samen met Energie Coöperatie Lek en IJssel Stroom wordt hiervoor in ieder geval een obligatieregeling uitgewerkt.

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

besteonderdelen.nl

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2021