StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:08-07-2015
Bijgewerkt op:08-07-2015 15:13

Week van de jonge zomergans in het goede restaurant

Bron:
  

Oogsten van een natuursucces uit de polder

Op maandag 6 juli j.l. hebben 7 koks een kook-creatie gedaan en een bijzonder streekproduct aan elkaar laten proeven: jonge zomergans. Met de vraag: kunnen wij hiervan een goed product voor de menukaart maken. De voorgerechten, toast, de filet, gerookte borst en spiesen en de kroketjes waren top, en het vlees was heerlijk mals. Een prima streekproduct dus, geoogst uit de polders van het Groene Hart.

Van maandag 13 juli tot zondag 20 juli is het “Gans de Zomer” op het menu van veel restaurants in het Groene Hart; ook wel Oie d’ Ete’ of ‘Summergoose’.

Het Streekfonds ziet dit als een goede manier om ‘het bestrijden van een plaag’ om te denken naar “oogst uit de natuur”. 9 Restaurants van Noorden, Woerden, Linschoten, Benschop, Montfoort tot Stolwijk en zelfs Gorinchem en Nieuwerkerk aan de IJssel bieden dit bijzondere product op de menukaart aan.

De zomergans doet het erg goed Nederland en dat te bedenken dat ze 25 jaar geleden hier nauwelijks waren. In de natte natuurgebieden en op het voedselrijke boerenland vinden zij veiligheid en goed eten. Dat zorgt voor heel veel jonge pullen, ganzenjongen. Boeren en natuurbeheerders vinden de zomerganzen lastig omdat ze veel gras eten en andere natuur verstoren: een plaag? Het Streekfonds de Utrechtse Waarden spreekt liever van een natuursucces. En van een succes mag je oogsten.

De jonge zomergans is een beter leven product van 4-5 maanden oud uit de polders en uiterwaarden van onze rivieren. Jonge gans wordt speciaal door de poelier geselecteerd, waardoor het echte malse vlees bij de restaurants komt. Klaargemaakt door een goede kok is het een bijzonder smakelijk streekproduct.

Deelnemende restaurants:

De Schans                        - Montfoort

De Watergeus                   - Noorden

Arsenaal van Rossum         - Woerden

De Nieuwe Polderkeuken    - Stolwijk

Bij Petrus                          - Woerden

Dorpshuis XXL                  - Benschop

Bij Mette                           - Linschoten

Le Bon Apart                               - Gorinchem

Perron                              - Nieuwerkerk aan de IJssel

Gasterij de Toren               - Benschop

Streekfonds

Het Streekfonds brengt de juiste ideeën en mensen bij elkaar voor de kwaliteit van de leefomgeving en vitaliteit van het gebied. Met een creatief netwerk zorgen we dat ideeën gerealiseerd worden.

4 Foto's bij dit artikel


Bekijk alle 4 foto's die bij dit artikel horen: gans

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Ultimate Dancenight


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024