StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
Agenda
  Januari
  Februari
  Maart
  April
  Mei
  Juni
  Juli
  Augustus
  September
  Oktober
  November
  December
  Agendapunt inbrengen

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:06-02-2013
Bijgewerkt op:01-07-2024 09:42

September

  

Aciviteiten Knooppunt: Knooppunt – Voor de actieve 55-plussers (knooppuntmontfoort.nl)

Elke woensdag van 10.00-12.00 uur organiseert SWOM Digicafé. Gratis inloop voor al uw digitale vragen in het Huis van Ervaring, Kasteelplein 7 in Montfoort.

Elke 1e vrijdag van de maand inloop van 13.30-16.00 uur in het Repair Café in het Huis van Ervaring, Kasteelplein 7, Montfoort.

Elke 3e vrijdag van de maand inloop van 13.30-16.00 uur in het Repair Café in de Brede Vaart, Laan van Rapijnen 36, Linschoten.

Stadsmuseum De Knoperij : Ontstaan en geschiedenis van Montfoort, wisselende (gast)exposities, audiovisuele informatie, diverse boeken en streekproducten, stadswandelingen én Toeristisch Informatie Punt (TIP). Geopend op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30-16.00 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur. www.oudmontfoort.nl.

‘Onderweg in Montfoort’ is de titel van de huidige expositie in het stadsmuseum. Het verhaalt over het vervoer van mensen en goederen door de tijd heen. En daar is veel over te vertellen en te laten zien.
Waar eerst het vervoer meer over water ging, omdat de wegen soms onbegaanbaar waren, veranderde dat met de komst van de bus, de vrachtwagen en de auto en de verbetering van de wegen aan het begin van de 19e eeuw.


Fam. van Aelst had de eerste omnibus ca 1884

Gezicht op Onder de Boompjes, de Hollandsche IJssel en de IJsselkade met bebouwing te Montfoort uit het noordoosten. 1920- Utrechts Archief

De Hollandse IJssel was eeuwenlang eigenlijk de A12 voor Montfoort, de hoofdverbinding West-Oost. Er waren, vanaf Onder de Boompjes,  geregelde afvaarten naar diverse grote plaatsen volgens een nauwkeurig schema. De Estafette was de laatste reguliere passagiersboot.
De expositie laat zien hoe de ontwikkeling van het busvervoer was. Eerst was er de Omnibus en later de bus van P. van Rossum en (Blom en) Zanen. Recenter is de periode met de gele bussen van de VAGU.

Namens het expositieteam vertelt Peter Versloot: “Het is nauwelijks voor te stellen dat de bus tot de aanleg van de Provinciale weg midden door het stadje Montfoort reed. Daarna reed de bus tot De Plaats de stad in en keerde daar om. Een flinke klus zonder stuurbekrachtiging”

Vrachtvervoer is altijd belangrijk geweest in Montfoort. De expositie toont foto’s van het vrachtvervoer van o.a. Van der Does, Vreeswijk maar ook van de Vier Gemeenten en natuurlijk de geschiedenis van Inter Rutges.
De twee carrosseriefabrieken die Montfoort rijk was, Domburg en Van Rooijen komen ook aan bod.

Peter Versloot ”Uit de schatkamer van de Stichting Oud Montfoort (SOM) zijn tal van bijzondere voorwerpen over vervoer gehaald en tentoongesteld. Uit de beeldcollectie van de SOM zijn zo’n 100 afbeeldingen te zien. Iedereen heeft met vervoer te maken. Veel mensen zullen hier herinneringen aan hebben. Ik nodig de mensen uit om te komen kijken.“

Stadsmuseum De Knoperij aan de Keizerstraat 25 is op zaterdag geopend van 10-16 uur en op  woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30-16.00 uur. Het museum is gratis. De expositie loopt tot medio oktober 2024. Meer info op www.oudmontfoort.nl

Stadswandeling in Montfoort.  Altijd al meer willen weten over de geschiedenis van Montfoort? Neem dan deel aan een rondwandeling door Montfoort onder leiding van een kundige stadsgids. De route gaat langs de belangrijkste monumenten van de stad en duurt ca. 1,5 uur. De kosten bedragen € 4,00 per persoon. De gids vertelt over het ontstaan van de stad, de verhalen van roemruchte burggraven en hun kasteel, waarom het Oude Stadhuis zo bijzonder is, over de knoperdraaiers en nog veel meer. 

Stichting Oud Montfoort (SOM) beschikt over 13 opgeleide gidsen. De SOM verzorgt ook rondleidingen en lezingen op afspraak, bijvoorbeeld voor families, vriendengroepen, verenigingen, scholen en bedrijven. Bij rondleidingen is ook ‘maatwerk’ mogelijk. Bijvoorbeeld door het combineren van onderdelen van verschillende rondleidingen, aangepaste aanvangstijd of tijdsduur of het bezoek aan een speciaal monument. 

Meer informatie en boeken: www.oudmontfoort.nl/stadswandeling/
Tel.: 0348-472 485 of mail naar: info@oudmontfoort.nl.

Elke zaterdag t/m 14 september om 13.30 uur staat bij De Knoperij, Keizerstraat 25 in Montfoort, een stadsgids klaar voor een rondwandeling zonder afspraak.

Zaterdag 14 september Open Monumentendag.

  


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Ultimate Dancenight


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024