Geplaatst op:06-02-2013 Bijgewerkt op:09-01-2025 11:25 JanuariElke woensdag van 10.00-12.00 uur organiseert SWOM Digicafé. Gratis inloop voor al uw digitale vragen in het Huis van Ervaring, Kasteelplein 7 in Montfoort.
Elke 1e vrijdag van de maand inloop van 13.30-16.00 uur in het Repair Café in het Huis van Ervaring, Kasteelplein 7, Montfoort.
Elke 3e vrijdag van de maand inloop van 13.30-16.00 uur in het Repair Café in de Brede Vaart, Laan van Rapijnen 36, Linschoten.
Aciviteiten Knooppunt: Knooppunt – Voor de actieve 55-plussers www.knooppuntmontfoort.nl
Stadsmuseum De Knoperij : Ontstaan en geschiedenis van Montfoort, wisselende (gast)exposities, audiovisuele informatie, diverse boeken en streekproducten, stadswandelingen én Toeristisch Informatie Punt (TIP). Geopend op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30-16.00 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur. www.oudmontfoort.nl.
Nu te zien: Expositie Blokland toen en nu.
Buurtschap Blokland met zijn twee doodlopende einden is altijd een bijzonder gebied geweest. Tot 1989 behoorde het tot de gemeente Willeskop. Boeren onderhielden eeuwenlang het land. Veel 100 jaar of meer oude boerderijen met families die er soms al generaties wonen.
Een gebied waar de ontginning nog goed te zien is, maar wat nu ook erg in transitie is. Er zijn nog maar enkele actieve boerderijen. Er ontstaat in het boerderijlint veel variatie met recreatie, zorg, natuurontwikkeling etc.
Hierover is een boeiende tentoonstelling gemaakt in het stadsmuseum De Knoperij.
De expositie is samengesteld door Lex van Wijk met hulp van Jan Oostveen. Jan Oostveen, die zelf in Blokland woont, is al langer bezig de verhalen van de boerderijen in Blokland en hun bewoners op te schrijven en foto’s te verzamelen. Dit levert interessante onderwerpen op over het boerenleven, eendenkooien, kaasmaken, hooibergen, melkbussen, boerderijnamen, engelenramen en fruitteelt.
Lex van Wijk vertelt: “Van verschillende kanten kregen we foto’s te leen, maar ook voorwerpen. Samen vertellen ze het verhaal van hard werken op het land, van burenhulp als het nodig is, van klaar staan voor wie het nodig heeft, waaronder ook onderduikers in de Tweede Wereldoorlog.”
De expositie laat de ontwikkeling van het buurtschap door de eeuwen heen zien, waarbij vooral de laatste 50 jaar aan bod komt. De veranderingen in deze periode zijn enorm.
Lex van Wijk: “Je fietst heerlijk rustig door Blokland, richting de Willeskopperplas of richting IJsselstein. Kijk eens om je heen en proef de historie, maar zeker ook de streekproducten. Wist je dat fruitteler Steenbeek een in de sector heel bekende proeftuin had, waar hij met kleinere fruitbomen experimenteerde in plaats van de hoogstambomen en dat je nog altijd bij Van Lint een bekertje fruitsap kunt drinken. En vergeet de kaasmakers niet: Doruvael, tevens theetuin, en Bloemenweide met de boerderijwinkel Oogst”
De Oudheidkamer leverde voor de tentoonstelling veel bijzondere objecten over het boerenleven. Er zijn veel niet eerder gepubliceerde foto’s te zien van het werk op de boerderij, maar ook van de eendenkooien, het natuurbeheer, het kaas maken etc.
Boerderij Blokland 1923 |
Stadsmuseum De Knoperij aan de Keizerstraat 25 is geopend elke woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30-16.00 uur en op zaterdag van 10-16 uur. Het museum is gratis toegankelijk. De expositie loopt tot en met maart 2025. Meer info op www.oudmontfoort.nl
Stadswandeling in Montfoort. Altijd al meer willen weten over de geschiedenis van Montfoort? Neem dan deel aan een rondwandeling door Montfoort onder leiding van een kundige stadsgids. De route gaat langs de belangrijkste monumenten van de stad en duurt ca. 1,5 uur. De kosten bedragen € 4,00 per persoon. De gids vertelt over het ontstaan van de stad, de verhalen van roemruchte burggraven en hun kasteel, waarom het Oude Stadhuis zo bijzonder is, over de knoperdraaiers en nog veel meer.
Stichting Oud Montfoort (SOM) beschikt over 13 opgeleide gidsen. De SOM verzorgt ook rondleidingen en lezingen op afspraak, bijvoorbeeld voor families, vriendengroepen, verenigingen, scholen en bedrijven. Bij rondleidingen is ook ‘maatwerk’ mogelijk. Bijvoorbeeld door het combineren van onderdelen van verschillende rondleidingen, aangepaste aanvangstijd of tijdsduur of het bezoek aan een speciaal monument.
Meer informatie en boeken: www.oudmontfoort.nl/stadswandeling/
Tel.: 0348-472 485 of mail naar: info@oudmontfoort.nl.
Veel mensen doen hun best het Jumbo verzamelalbum van de Stichting Oud Montfoort (SOM) over Oorlog Bevrijding Herdenking en Wederopbouw vol te krijgen.
Om daarbij behulpzaam te zijn heeft de SOM geregeld dat stadsmuseum De Knoperij in januari elke woensdag van 14-16 uur en zaterdag van 10-12 uur open is om met elkaar plaatjes te ruilen.
Dubbele plaatjes
Nu de spaaractie van de Jumbo een aantal weken onderweg is, hebben veel mensen al een stuk van het boek kunnen vullen, maar komen ook met dubbele plaatjes te zitten. Hoe kom je het snelste verder? Naast het blijven sparen met de wekelijkse boodschappen is de oplossing ruilen. In het museum is reeds enkele zaterdagen een ruiltafel ingericht die al goed werd gebruikt. De ruilmomenten worden nu uitgebreid.
Waardering
Het boek wat door de Stichting Oud Montfoort, het 4 en 5 mei comité Montfoort en Kees Bazuine is samengesteld is goed ontvangen. Het bevat nieuwe verhalen en foto’s van de oorlogsperiode. Over de wederopbouw periode was nog niet eerder geschreven en dit blijkt een mooie aanvulling, die de inwoners waarderen. De initiatiefnemers prijzen de samenwerking met de Jumbo. Als mensen nog willen beginnen. Er zijn nog boeken te verkrijgen. Er zijn zelfs al mensen gestart met een 2e boek voor een ander.
Geschiedenis vertellen
De samenstellers wijzen er op dat in 2025 de herdenking van 80 jaar bevrijding plaatsvindt. Een van de eindredactieleden Peter Versloot zegt: “Het is belangrijk dat de Montfoortse oorlogsverhalen over de opvang van vluchtelingen, het onderduiken, het verzet, het schijnvliegveld, de neergestorte vliegtuigen, de ondergedoken Joodse fotograaf en de hongerwinter niet worden vergeten.
Maar ook hoe de bevrijding hier werd gevierd en we het jaarlijks blijven gedenken. We hebben met opzet de wederopbouw periode meegenomen, waarin Montfoort weer opkrabbelde en de vooruitgang zichtbaar werd. Er wordt afgesloten met de bouw van het zwembad. We zouden het leuk vinden als iedereen zijn boek vol krijgt“
Donderdag 30 januari geeft Gijs van Kempen een boeiende lezing over uilen in de Lopikerwaard. Gijs is natuurgids en is een enthousiaste verteller. De ransuil, de steenuil, de bosuil of de velduil, ken jij ze? In Nederland kun je 8 soorten uilen tegenkomen en ze zijn fascinerend! Ook in onze omgeving leeft een aantal van hen. Aan het eind van de lezing weet je alles over de uilen in onze omgeving, waar ze leven, eten en waar ze hun nesten bouwen. En wie weet herken jij straks die uil die geruisloos in de schemering langs je vliegt.
De lezing wordt georganiseerd door Duurzaam Montfoort & Linschoten van 19:30 tot 22:00 uur. Inloop vanaf 19:00 uur. Locatie: Janschuur bij Boer Hans Activiteiten, Mastwijkerdijk 7 Montfoort. Kosten: 5 euro, contant aan de deur of vooraf via bankrekening (zie duurzaammontfoort.nl). Inclusief koffie/thee en een herkenningskaart uilen en roofvogels.
|