Bijgewerkt op:09-06-2015 16:59

MSV '19 moet via omweg promotie proberen af te dwingen

Bron: Hans Kolfschoten

MSV’19 was zondagmiddag dichtbij de derde klasse; heel dichtbij zelfs. Toch gebeurde zondag niet datgene waar een volgepakt Sportpark Hofland op had gehoopt. Een late tegentreffer voorkwam een zenuwslopende verlenging en veroordeelde de withemden tot het spelen van nog meer nacompetitiewedstrijden.

Het had allemaal heel anders kunnen aflopen. MSV gaf in Zeist na rust een 0-2 ruststand uit handen (3-2 verlies) en moest daarom voor eigen publiek met twee doelpunten verschil winnen om zich derdeklasser te kunnen noemen. Met een minimale zege zou een verlenging volgen en als dat geen winnaar opleverde, zouden er strafschoppen komen.

Trainer Edwin de Bruin koos ervoor in de vertrouwde 4-4-2-formatie aan de wedstrijd te beginnen. Ten opzichte van vorige week een aantal wijzigingen: Bart Vianen keerde terug in de ploeg en speelde op de plek van Scott van Ede, die op zijn beurt doorschoof naar de punt van de aanval. Dat ging dan weer ten koste van de niet geheel fitte Roel Oostveen. Charles Maas keerde daarentegen wel terug in de basis. Daardoor begon Niek de Bruin in tegenstelling tot vorige week op de bank.

Direct na het eerste fluitsignaal van de arbiter toonde MSV aan dat het er alles aan wilde doen om promotie af te dwingen. De ploeg begon goed en fel aan de wedstrijd. De eerste de beste tegenaanval van Zeist betekende echter direct een flinke domper. Na een overtreding van Leroy Schrijvershof kregen de Zeistenaren een vrije trap te nemen. Met een korte variant leek een der aanvallers direct oog in oog met doelman Wesley Oostrom te komen. De aanval leek te smoren en de uiteindelijk gegeven voorzet leek door Mark Kemp weg te kunnen worden gewerkt. De middenvelder, vorige week nog goed voor de weergaloze 0-2, raakte de bal echter ongelukkig en schoot de bal onbedoeld achter zijn eigen goalie: 0-1.

Daarmee was de missie voor MSV in feite niet veranderd. De ploeg moest nog altijd twee goals zien te maken. Enige verschil was dat een treffer nu niet meer voldoende zou zijn om een verlenging af te dwingen. Voordeel aan het vroeg incasseren van een tegentreffer was dat MSV nog tijd genoeg had om iets terug te doen.

Dat terugknokken ging aanvankelijk nog niet zo eenvoudig. Het enige gevaarlijke moment na die treffer ontstond uit een lange bal van Robin Vos, waarbij de Zeist-doelman besloot uit zijn doel te stormen. Zodoende kon de weggesnelde Charles Maas proberen met een boogbal voor de gelijkmaker te zorgen, maar de inzet van de rappe aanvaller verdween net naast.

De eerste helft verstreek zonder dat MSV hele grote kansen kreeg op de gelijkmaker. Daarbij dient te worden gezegd dat Zeist ook geen kansen meer afdwong. Toen de thuisploeg vier minuten voor rust een vrije trap te nemen kreeg, net buiten de zestienmeter, leek dat dan ook de laatste mogelijkheid om voor rust nog iets aan de achterstand te doen. Scott van Ede en Jochem Bauw gingen achter de bal staan. Het was uiteindelijk laatstgenoemde die de bal met links keurig in de verre hoek krulde, daarmee de goalie kansloos latend: 1-1. Grote ontlading op het veld en bij het publiek, want met een gelijke stand was er na rust weer van alles mogelijk.

MSV wist die gelijke stand echter niet tot de rust vast te houden. Na een overtreding van Jurgen van der Hoeven kon Zeist de bal nog een laatste keer het Montfoortse strafschopgebied inpompen. Dat leek niets op te leveren, maar bij de tweede inbreng stond Kevin van Schoonhoven volledig vrij. De aanvaller schoot de bal vervolgens onberispelijk in de bovenhoek. Met een 1-2 stand kon MSV dus weer opnieuw beginnen.

In de rust moest MSV zich opladen om nog één keer drie kwartier alles te geven. De Montfoortse equipe schakelde over naar een 4-3-3-systeem. Kemp bleef in de kleedkamer achter en werd vervangen door Niek de Bruin.

De rust leek MSV duidelijk goed gedaan te hebben, want de withemden kwamen fantastisch uit de kleedkamer. Het duurde dan ook niet lang voor de gelijkmaker tegen de touwen werd geschoten. Het was Van Ede die de bal opving in de zestienmeter van Zeist. Met een kapbeweging en een schijnschot stuurde hij de defensie het bos in, waarna hij de gelijkmaker binnenschoot: 2-2.

Zodoende had MSV aan één doelpunt weer genoeg om een verlenging af te dwingen en het werd al snel duidelijk dat die derde treffer er zeker inzat. Zeist had het na rust moeilijk met de strijdlust waarmee de Montfoortenaren aan de tweede helft waren begonnen. Iedereen op Sportpark Hofland hoopte op de 3-2 en die goal kwam er ook. Het was Maas die na een pass van Van der Hoeven een steekbal kon geven op Bart Vianen. Die bleef alleen voor de vijandelijke goalie uiterst koelbloedig en schoot de 3-2 binnen.

Op dat moment leek het er heel even op dat MSV erop en erover zou gaan, maar na de 3-2 vergat de thuisploeg door te drukken. Aan de andere kant kreeg Sharlo Galmo vervolgens een uitstekende kans op de gelijkmaker, maar alleen voor Oostrom lobte hij de bal over.

Naarmate de tijd verstreek sloeg de vermoeidheid bij meerdere spelers toe. De niet meer fitte Leroy Schrijvershof moest worden vervangen door Wouter Scholman. Die wist kort na zijn invalbeurt nog een keer gevaarlijk voor te geven, maar de goalie van Zeist wist de bal weg te boksen. De daarna door Maas verdiende vrije trap werd door Van Ede in het zijnet gekruld.

Alles wees erop dat de wedstrijd zou uitlopen op een verlenging,.. tot de extra tijd aanbrak. Een aanval van Zeist over rechts leverde een voorzet op, welke door Galmo, die voor Merlijn van der Does kroop, snoeihard tegen de touwen werd geschoten: 3-3, en daarmee leek de genadeklap voor MSV uitgedeeld.

Toch kreeg de thuisploeg nog een uitstekende kans om alsnog een verlenging af te dwingen. Het was Hugo Peters die met een intelligente steekpass Maas alleen voor de keeper zette. De goalie van Zeist kwam met twee benen invliegen, daarbij de bal en Maas rakend. Sportpark Hofland schreeuwde om een penalty, maar de arbiter durfde het niet aan en floot niet veel later voor de laatste keer op zijn fluit. De verslagenheid op het veld was groot; na negentig minuten strijden stond MSV met lege handen.

Zeist promoveerde naar de derde klasse en MSV moet zich gaan opmaken voor een mini-competitie met nog eens drie ploegen die de finale van de nacompetitie hebben verloren. Donderdag 11 juni gaat MSV op bezoek bij DSS (19:30 uur), zondag 14 juni komt Sporting Martinus op bezoek (14:00 uur) en donderdag 18 juni speelt MSV op neutraal terrein tegen Forza Almere. De nummer één plaatst zich voor de derde klasse, de nummer twee speelt nog een finale op neutraal terrein tegen de nummer twee van een andere mini-competitie.

De selectie van De Bruin zal er in die wedstrijden alles aan gaan doen alsnog de stap omhoog te zetten.