StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Rabobank Utrechtse Waarden en omstreken

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:27-11-2019
Bijgewerkt op:27-11-2019 09:54

De kloostertuin, een gemiste kans?

Bron: Peter Versloot, Stichting Hugo Kotenstein
    

De Stichting Hugo Kotestein (SHK) ijvert al jaren voor herstel van de kloostertuin van de Commanderije in Montfoort. Op oude kaarten is een blokvormige indeling met groen en hagen te zien. Zo zou het weer moeten worden, samen met de kapel en de kloostergang van de Commanderije een prachtige historische plek!


Historisch plaatje van de kloostertuin in 1649

De bestemming van de tuin was (en is) Tuin CW, dat wil zeggen: Tuin met Cultuur-historische Waarde. Dat houdt o.m. in dat geen bebouwing is toegestaan en dat maximaal 10% van het oppervlak mag worden verhard. Dit laatste om met name parkeren tegen te gaan. 

De huidige eigenaar, de Hersteld Hervormde Gemeente, verhardt meer dan is toegestaan en de kloostergang wordt van de tuin afgescheiden door een zonder vergunning gebouwde muur. Over deze illegale bouwactiviteiten vinden vele gesprekken plaats met SHK, de eigenaar, de Monumentencommissie en de Gemeente. 

Na veel overleg wordt er een uiteindelijk tekening gepresenteerd waarop ongeveer de helft van de tuin zal worden verhard en de illegaal gebouwde muur voor de kloostergang wordt gelegaliseerd. Daar is SHK  niet gelukkig mee. Maar er staat tegenover dat het resterende terrein wordt ingericht als kloostertuin. Gezien de tegenstrijdige belangen vindt SHK dit een acceptabel compromis, mits  er op kan worden vertrouwd dat alles volgens de tekening zal worden uitgevoerd. Bij monument-gerelateerde zaken vraagt de Gemeente de Monumentencommissie om advies. Die adviseert in dit geval positief. Op 12 december 2017 wordt dit plan goedgekeurd door de Gemeente. Na jaren van veel overleg eindelijk een compromis waar alle betrokkenen mee kunnen leven. Waarbij er ook nog plannen waren voor een semi-permanente openstelling van de tuin. Eind goed al goed! Dacht SHK….

Maar dan wordt SHK overvallen door een geheel nieuwe ontwikkeling: de tuin wordt anders aangelegd dan de vergunde tekening. SHK verzoekt de Gemeente om handhaving. Omdat de eigenaar het compromis niet meer passend vindt, dient deze een nieuwe vergunningsaanvraag in, waarbij het ontwerp zodanig wordt veranderd dat auto's het terrein op kunnen om  bij het gebouw kunnen komen. Wat er dan nog resteert van de tuin is ook nog anders georiënteerd, waardoor de relatie met de Commanderije verwatert.
SHK is verbijsterd, zo ook de Monumentencommissie.

De Gemeente vraagt ditmaal niet de Monumentencommissie om advies maar Mooisticht. En Mooisticht vindt het allemaal prima, blijkbaar geen idee van het delicate karakter van het vorige compromis. De verschraling van het plan levert volgens Mooisticht een 'rustiger en meer ingetogen beeld' op . 
Op 5 maart 2019 wordt dit nieuwe plan goedgekeurd en de nieuwe vergunning verleend. Van het idee van een kloostertuin is nauwelijks nog iets over. Tuin CW wil toch zeggen: maximaal 10% verharding, geen parkeren en de rest ingericht als tuin en met respect voor historische waarde. Dit plan heeft niets meer van een Tuin CW. Een zorgwekkend precedent voor de andere Tuinen CW in Montfoort. SHK houdt zijn hart vast.
SHK dient uiteraard bij de Gemeente een bezwaarschrift in tegen deze onverwachte gang van zaken maar dat wordt ongegrond verklaard omdat de Commissie van advies voor de Bezwaarschriften uitsluitend oordeelt over het correct juridisch handelen door de Gemeente. En daarmee schijnt het dik in orde te zijn.

Na de behandeling van het bezwaarschrift vindt er nog een gesprek plaats met de eigenaar. SHK mag best meedenken over de inrichting van het terrein maar voor de eigenaar blijft de laatste vergunde  tekening uitgangspunt en daar is voor SHK eigenlijk geen eer meer aan te behalen. 
Wat een gemiste kans! Montfoort verdient beter.  Maar SHK houdt hoop. Stichting Hugo Kotestein, hoeder van cultuurhistorisch erfgoed en luis in de pels, blijft alert. Na een gemiste kans komen er vast wel weer nieuwe kansen. Ooit komt er een prachtige kloostertuin.


 Foto van de commanderij en kloostergang van de voorkant

Foto van de tuin nu 
 

 

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

besteonderdelen.nl

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nonstop muziek


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2021