Vrijdag 11 mei verdedigde de 27-jarige Rik Beerthuizen aan de Rijksuniversiteit Utrecht met succes zijn proefschrift over de relatie tussen moreel denken en antisociaal gedrag bij adolescenten. De geboren en getogen Montfoorter mag zich na zijn geslaagde verdediging met de wetenschappelijke titel ‘doctor’ tooien.
Riks promotieonderzoek sloot aan bij de wetenschappelijke discussie waarom sommige mensen antisociaal en crimineel gedrag vertonen en waarom anderen dat niet doen. Hoewel de samenleving al heel lang hiervoor een verklaring probeert te vinden en er veel opvattingen en vermoedens zijn, heeft de wetenschap hierop nog steeds geen eenduidig antwoord gevonden.
Als afgestudeerd psychologisch onderzoeker benaderde Rik in zijn proefschrift het onderwerp vanuit de ontwikkelingspsychologie. Hij onderzocht vooral hoe het moreel denken van adolescenten gerelateerd is aan eventueel probleemgedrag, met name van jonge zedendeliquenten. Zo bleek bijvoorbeeld dat indien adolescenten meer belang toekennen aan morele waarden dit gerelateerd is aan het verminderd voorkomen van crimineel gedrag. Ook in Riks onderzoek blijft een aantal zaken echter onduidelijk en is er meer onderzoek nodig om te achterhalen of er bijvoorbeeld een oorzakelijk verband tussen moraliteit en gedrag, of slechts sprake is van associatie. In zijn proefschrift beschrijft Rik ook de totstandkoming (en validatie) van een nieuw wetenschappelijk instrument om het ontwikkelingsstadium van moreel redeneren en van morele waarde-evaluatie te kunnen meten: de Sociomoral Reflection Measure - Short Form Objective. (bron Rijksuniversiteit Utrecht)
Rik, die van 1988-1996 leerling was van de Graaf Jan van Montfoort school is voor zover de school weet wellicht de eerste leerling die zich na een universitaire studie en een zogeheten promotieonderzoek de titel ‘doctor’ mag voeren. Rik bezocht daarna het Kalsbeek College in Woerden en studeerde daarna Psychologie aan de Universiteit Utrecht.
Foto: De kersverse Dr. M.G.C.J. Beerthuizen, beter bekend als Rik met de donkerrode koker met daarin zijn doctorsbul in de Senaatszaal van de Universiteit Utrecht.