Geplaatst op:25-07-2025 Bijgewerkt op:25-07-2025 11:22 Persbericht over aanpak eigenlijk gebruik van gemeentegrondBron: Gemeente MontfoortPilot aanpak oneigenlijk gebruik van ‘snippergroen’
In de gemeente Montfoort zijn veel kleine stukken gemeentegrond – zogenoemd ‘snippergroen’- zonder toestemming van de gemeente, bewust of onbewust, in gebruik genomen. Deze situatie duurt al vele jaren. Het college van burgemeester en wethouders is volgens de Gemeentewet verplicht om maatregelen te treffen om verjaring en verlies van eigendom van gemeentegrond te voorkomen.
Wethouder Openbare ruimte Kees van Dalen : “Bij een aanpassing in de openbare ruimte komen we regelmatig situaties tegen, waarbij de benodigde grond in gebruik is genomen door omwonenden. Dit is een onwenselijke situatie. Nu de digitale kaart is geactualiseerd, hebben we een concreet beeld van de illegaal in gebruik genomen stukken grond. We willen als college de eigendomssituatie nu definitief gaan regelen. Dat doen we graag in overleg met betreffende bewoners en onder gunstige voorwaarden.”
Pilot van een jaar
In het oorspronkelijke voorstel van het college werd een eenmalig krediet van € 290.000 aan de raad gevraagd. De raad vond de kosten voor het project te hoog en besloot € 100.000 beschikbaar te stellen. Om daarmee in een eerste fase ervaring op te doen met het project, de bijbehorende kosten en de mate waarin de gestelde doelen bereikt worden. Na een jaar volgt een evaluatie.
Digitale kaart geeft inzicht
Alle bekende gevallen van oneigenlijk gebruik zijn eerder vastgelegd op een interne digitale kaart. De stroken die voor verkoop in aanmerking komen, staan opgenomen in een openbare, digitale snippergroenkaart, https://kaartserver.nl/montfoort/snippergroen/. Deze kaart is richtinggevend voor het project. Aan de gepresenteerde kaart kunnen geen rechten worden ontleend.
Aanpak
De opzet is dat de eerste aanpak zo representatief mogelijk is voor de gehele gemeente. De ervaringen worden na een jaar gedeeld met de gemeenteraad. In totaal gaat het in de pilot om ongeveer 160 adressen. Een groot deel hiervan ligt in de wijk Rapijnen in Linschoten. Het andere deel zijn adressen verspreid over de gehele gemeente Montfoort.
In de keuze voor de adressen is gekeken naar meerdere aspecten; naar percelen die in gebruik zijn genomen door zowel kopers als huurders. Als eerste wordt ingezet op verkoop van de strook grond. Huurders krijgen een aanbod om te huren. Als verkoop of verhuur niet mogelijk is, wordt gekeken naar een andere vorm van een gebruiksovereenkomst. Als laatste zal de gemeente de in gebruik genomen strook terugnemen. Strategisch groen, zoals geplande locaties voor bijvoorbeeld elektriciteitshuisjesof onderdeel van structureel wijkgroen, zijn niet beschikbaar voor koop of huur. Deze stroken wil de gemeente in goed overleg terugnemen.
Het project start na de zomer met bewonersavonden in Linschoten en Montfoort met een algemene uitleg over het project. De bewoners die het betreffen ontvangen hiervoor een uitnodiging. Daarna krijgen betreffende bewoners een brief over hun persoonlijke situatie, de mogelijkheden om het gebruik te regelen en daarover persoonlijk in gesprek te gaan.
|