StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Rabobank Utrechtse Waarden en omstreken

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoeken


Stuur dit document naar

Note: Meerdere ontvangers moeten door een comma worden gescheiden

Uw Email adres


Bericht


Menselijke controle: (Vul hier 3417 in).
Om spam tegen te gaan controleren we dit veld op deze waarde.


Geplaatst op:15-03-2019
Bijgewerkt op:15-03-2019 16:38

Start project Burgerhulpverlening in Montfoort en Linschoten

Bron: gemeente Montfoort
    

Op donderdag 14 maart is het project Burgerhulpverlening officieel van start gegaan in gemeente Montfoort. Het project behelst onder andere een officiële samenwerking tussen gemeente en RAVU. Ook worden acties uitgezet voor verdere optimalisering van de zogenaamde Automatische Externe Defibrillators (AED’s) in Montfoort en Linschoten. Allemaal ontwikkelingen die in gang zijn gezet dankzij de inzet van twee burgerinitiatiefgroepen: Werkgroep Gezond Linschoten en Buurtcommissie Wulverhorst Montfoort.

Aanleiding
Elke week worden in Nederland 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. De overlevingskans na een hartstilstand wordt volgens het AMC Amsterdam aanzienlijk verhoogd wanneer in de openbare ruimte voldoende AED’s beschikbaar zijn en gekwalificeerde vrijwilligers binnen 6 minuten ter plaatse zijn. Als er binnen 6 minuten na een hartstilstand gestart kan worden met reanimatie en defibrilleren met een AED, kan het overlevingspercentage oplopen tot 70%. Regionaal gezien vinden er momenteel zo’n 550 reanimaties per jaar plaats. Bij ongeveer 30% wordt de reanimatie opgestart met een AED. Dat percentage kan stijgen als meer AED’s beschikbaar zijn op een plek in de openbare ruimte zodat gekwalificeerde vrijwilligers er in geval van nood gebruik van kunnen maken.

Project Burgerhulpverlening
Omdat het vaak langer duurt voordat een ambulance ter plaatse is, is met het Regionaal Ambulancevervoer Utrecht (RAVU) de samenwerking gestart in de vorm van AED Burgerhulpverlening. Burgerhulpverlening houdt in dat vrijwilligers in een straal van 1 kilometer vanaf het slachtoffer worden opgeroepen. Ofwel om direct naar het slachtoffer te gaan, ofwel om een dichtstbijzijnde AED op te halen.

Samenwerkingsovereenkomst RAVU
RAVU beheert het vrijwilligersbestand en is tevens verantwoordelijk voor het alarmeren en aansturen van vrijwilligers bij een melding van een hartstilstand. Daartoe hebben gemeente en RAVU een samenwerkingsovereenkomst getekend. Door de samenwerking met de RAVU is de gemeente Montfoort tegelijk aangesloten bij HartslagNu.nl, waardoor alle AED’s (zowel binnen als buiten accommodaties) en de vrijwilligers die beschikken over een reanimatiecertificaat worden aangemeld bij HartslagNu.nl.

AED’s in Montfoort en Linschoten
De twee burgerinitiatiefgroepen hebben in Montfoort en Linschoten aantallen en locaties van AED’s geïnventariseerd. Voor zover nu bekend zijn er medio 2019 39 AED’s geplaatst in zowel openbare gebouwen als in particuliere panden. Acht daarvan zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. De andere 31 zijn te vinden in onder andere gebouwen en winkels. Om wel dekking binnen de zogenaamde 6-minutenzone te hebben, is besloten vanuit vijf gemeentelijke accommodaties de AED van binnen naar buiten te verplaatsen. Het gaat hierbij om het Huis van Montfoort, sporthal Hofland, sporthal De Vaart, Knopenbad en de gemeentewerf. Zodra dit is gerealiseerd, worden in de komende jaren enkele AED’s in de buitengebieden geplaatst.
Werkgroep Gezond Linschoten en Buurtcommissie Wulverhorst

De twee burgerinitiatieven zijn al langere tijd actief op dit onderwerp. Binnen project Burgerhulpverlening hebben zij ook de taak op zich genomen om vrijwilligers te werven, opleiden en registreren bij de HartslagNu.nl. Wethouder Rensen is vol bewondering over de twee initiatiefgroepen: “Zo zie je waar een kleine gemeenschap groot in is. Afzonderlijk van elkaar is gemeente medio vorig jaar door deze twee groepen benaderd. Of we als gemeente wilden faciliteren binnen het project Burgerhulpverlening. Natuurlijk willen we dat! Ik vind het bijzonder om te zien hoe snel het is gegaan. In een paar maanden tijd hebben we alle AED’s in beeld, weten we wat nodig is, is er een samenwerking met de RAVU, noem maar op. En dat allemaal in het belang van de gezondheid van onze inwoners. Hier kunnen we echt levens mee gaan redden.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie eens op: https://hartslagnu.nl/ of https://stichtinglibel.nl/gezond/gezond-linschoten/. Ook hebben beide burgerinitiatieven een eigen Facebookpagina: @gezondlinschoten en @montfoortAED. Via montfoortaed@gmail.com verlopen de aanmeldingen voor de reanimatie cursussen. Vragen over de buurtactie AED en overige zaken kan tevens via montfoortaed@gmail.com

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

in deze online winkel
ONVI

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Middag mix
Nu op RSM:

Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2020