De molens in de Utrechtse Waarden gaat het alleen maar voor de wind, anders kunnen zij immers niet malen. Samen met boer de Leeuw uit Lopik, bakkers en het Streekfonds proberen zij nieuwe streekproducten te maken van spelt, een gezond oergraan: nu gaan zij met een industriële bakker uit Montfoort speltwafels maken en verkopen. Dit wordt een zakje “oerhollands streekproduct”, prima voor hier bij de koffie, maar waarmee de Nederlander ook aan tafels ver buiten de grenzen een welkome gast is.
Foto Nettie Kuijer
Het gepelde spelt wordt in de molens door de molenstenen fijn gemalen en vervolgens wordt het meel via fijne zeven gescheiden in bloem, griezen en zemelen. Het bloem is het meest waardevolle product van de molen. Alleen met een fijne en zuivere maling kun je stroopwafels maken. Voor spelt komt dat nog weer nauwkeuriger. Wilco Roelse van Interbanket vindt het leuk om dit product ook eens voor de streek te maken. Stroopwafels maken is een bijzonder proces omdat het deeg onder enorme hitte in hele korte tijd van eigenschappen moet veranderen. Daarom vinden wij stroopwafels waarschijnlijk zo lekker. Of dit bakproces evengoed lukt met bloem van de molens, kunnen we alleen maar ondervinden.
Bakkers en winkels in Oudewater, Montfoort, Woerden, IJsselstein, Lopik en Linschoten verkopen dit product de volgende week in de winkels. En als de inwoners van De Utrechtse Waarden dit lekker vinden volgt er meer.
Het Streekfonds vindt het belangrijk dat mensen weten hoe voedsel verbouwd en verwerkt wordt. Veel te vaak zien we daar niets meer van en daardoor neemt het vertrouwen af en de smaak soms ook. Omdat we een “streek van goede smaak” zijn wil het Streekfonds bijdragen aan de leefomgeving en vitaliteit van het gebied. Een lekkere speltwafel met eigenzinnige smaak hoort daar zeker bij. Winkels uit het gebied die mee willen doen met dit streekeigen product zijn welkom in de keten. Voor meer informatie kijkt u op oergezondlekker.