StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:10-03-2014
Bijgewerkt op:10-03-2014 19:18

Schitterende concerten van Kamerkoor Nieuwe Vaart

Bron: Tekst Kl.D. Meijers foto, Ada Beerthuizen
  

Afgelopen weekend gaf kamerkoor Nieuwe Vaart tweemaal een concert in de Torenpleinkerk te Vleuten. Het concert dat de titel meedroeg ‘From the heart’ kreeg bij het tweede concert de toevoeging Lenteconcert. Daar kon Wilfred Kemp die de concerten en de liederen steeds kort inleidde, gezien het schitterende weer afgelopen weekend, niet omheen. Maar het weerhield het publiek niet om toch naar de Torenpleinkerk te komen (tweemaal een volle kerk), waar onder auspiciën van de TheaterkoorAcademie van muzikaal en zakelijk leider, dirigent Michiel Rozendal muziek ten gehore werd gebracht over de plek waar volgens de dichter de liefde huist, het hart en de rol die dit hart speelt in het leven van mensen, bij vreugde en verdriet.

Het eerste nummer van de Engelse componist John Tavener ‘Mother of God, here I stand’ werd zo prachtig gezongen dat het publiek direct al ademloos luisterde. Een prachtig begin, gevolgd door Morten Lauridsens ‘O Nata Lux’, net als het eerste nummer verstillende muziek, waarin Christus wordt bezongen als het Licht dat hoop geeft en nooit zal doven.

Daarna volgden vijf ‘Hebrew Love-songs’, muzikale miniaturen voor koor, piano en viool. Aan de piano zat Barbera Sinte Maartensdijk, een zeer vertrouwd gezicht bij concerten onder leiding van Michiel Rozendal, terwijl Elske Krijnen op haar warm klinkende 18e eeuwse viool de vioolpartijen voor haar rekening nam. De Hebrew Love Songs werden door de Amerikaan Eric Whitacre tijdens zijn verblijf in Zwitserland gecomponeerd en ze werden door zijn vrouw, de joodse Hila Plitmann van tekst voorzien. Het Zwitserse element kwam heel duidelijk naar voren in het vierde deel, ‘Eyze sheleg’ waar je de sneeuw hoorde neerdwarrelen en de kerkklokken hoorde luiden. Een heel mooie solo was hierin te horen van de sopraan Sylvia Heijsman. Prachtig (en voor mij onbekend) repertoire dat fantastisch werd uitgevoerd door dit kamerkoor.

En natuurlijk ontbrak de Engelse componist Bob Chilcott niet in het programma. Van hem werden Over de Wave en My Hearts Friend gezongen, waarin in het eerste nummer de geliefde wordt bezongen als nog mooier, nog eleganter als de witte ster en de maan in een heldere nacht. Het tweede lied is gebaseerd op een tekst van de Ojibwa indianen waarin een geliefde gelooft dat de liefde voor zijn meisje zo sterk is dat zij bij hem gebracht kan worden tegen de elementen van de natuur in.

 Het traditionele muzikale intermezzo had ditmaal een andere samenstelling. Michiel aan de piano en violiste Elske Krijnen speelden een stuk uit de suite Childrens Corner ‘Golliwogg’s cake-walk’ van Claude Debussy, dat hij speciaal schreef voor zijn dochter Chou Chou. Er werd fantastisch gemusiceerd  door deze twee muzikanten wiens vriendschap al ontstond op het Conservatorium in Utrecht waar zij beiden ondermeer Schoolmuziek studeerden. Het publiek was getuige van dat zij talentvolle leerlingen zijn geweest en inmiddels zijn uitgegroeid tot prachtige muzikanten. Heel mooi.

Hoewel dat voor ieder persoonlijk anders zal liggen, vond ik het uit drie delen bestaande ‘Les chansons des Roses’ van Morten Anderson op teksten van de Duitse dichter Rainer Maria Rilke het meest ontroerende deel van het concert. Het onrustige hart dat klopt van verlangen in ‘Une seule fleur’, gevolgd door het tot rust gekomen hart in ‘La Rose Complète’ en ‘Dirait-on’ waarin het hart zijn normale ritme weer oppakt waren een genot voor het oor.

De Amerikaanse componist Eric Whitacre leverde daarna opnieuw een compositie, namelijk 'The seal lullaby'. Oorspronkelijk werd het geschreven voor een nooit uitgevoerde animatiefilm van Disney. Een prachtig slaapliedje dat moeder zeehond zingt voor haar kind en waarin ze hem geruststelt voor de gevaren die het leven bedreigen, maar waarin uiteindelijk alles zal goedkomen.

Ook filmmuziek ontbrak niet. Uit de beroemde Zweedse film As it is in Heaven (een must voor liefhebbers van koormuziek) waren er 'Lena’s Song' en 'Gabriella's song'. Beide liederen gaan over het volgen van je hart. In Lena’s song was er een prachtige altsolo van Carlijn Stolten. Met het schitterend uitvoeren van deze songs kwam er aan het officiële programma een einde.

Natuurlijk was er bij dit prachtige concert een toegift. Deze keer wel het heel toepasselijke ‘Come Back’ van de componist Bob Chilcott , hetgeen tevens de belofte inhield dat het kamerkoor in het najaar terug zal keren met een nieuw concert. Maar wie niet zo lang kan wachten kan al op 25 mei terecht in de Torenpleinkerk voor een concert van het Open Koor van de TheaterkoorAcademie, eveneens onder leiding van Michiel Rozendal.

 U kunt u opgeven voor meer info of projecten van de TheaterkoorAcademie op: www.theaterkooracademie.nl
 


 

 

 

  



Meer berichten in deze categorie:
Een geslaagde editie van De Boer Op in de omgeving van Linschoten (16-04-2024)
Fotoreportage lentemarkt Montfoort (13-04-2024)
Mevrouw Verboom-de Jong 100 jaar (09-04-2024)
Kindcentrum Montfoort is een voorbeeld van hoe kinderen speels en modern kunnen leren. (04-04-2024)
De Zonnebloemgasten maken een paasstuk (03-04-2024)
Zeer succesvolle actie voor het Bakkershuis (25-03-2024)
Jubileumconcert Sterk Spul (24-03-2024)
Briljanten huwelijk in Montfoort (20-03-2024)
Feestelijke onthulling infobord weidevogels (16-03-2024)
Mentaal gezond blijven door vrijwilligerswerk (26-02-2024)
Informatief en actief in beweging (19-02-2024)
Knooppunt weer op pad (14-02-2024)
Start carnaval in Knopengein (09-02-2024)
Lezing over vleermuizen in Montfoort (02-02-2024)
Een gouden Zonnebloemspeldje voor Ad Vlooswijk (28-01-2024)
Pannenkoeken eten met de Zonnebloem (27-01-2024)
2023 recordjaar voor Stadsmuseum De Knoperij (18-01-2024)
Nationaal Militair Museum verkozen tot Leukste uitje van Utrecht 2024 (17-01-2024)
Logeerhuis Bredius blij met prachtig resultaat Fluitketelcurlingcompetitie. (16-01-2024)
Zonnebloem kerstattenties (27-12-2023)
Diamanten huwelijk in Linschoten. (20-12-2023)
Muzikaal gouden bruidspaar (18-12-2023)
Hier zou ik elke maand wel naartoe willen! (13-12-2023)
Montfoort op de schop (10-12-2023)






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Middag mix


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024