Geplaatst op:10-03-2014 Bijgewerkt op:10-03-2014 19:18 Schitterende concerten van Kamerkoor Nieuwe VaartBron: Tekst Kl.D. Meijers foto, Ada BeerthuizenAfgelopen weekend gaf kamerkoor Nieuwe Vaart tweemaal een concert in de Torenpleinkerk te Vleuten. Het concert dat de titel meedroeg ‘From the heart’ kreeg bij het tweede concert de toevoeging Lenteconcert. Daar kon Wilfred Kemp die de concerten en de liederen steeds kort inleidde, gezien het schitterende weer afgelopen weekend, niet omheen. Maar het weerhield het publiek niet om toch naar de Torenpleinkerk te komen (tweemaal een volle kerk), waar onder auspiciën van de TheaterkoorAcademie van muzikaal en zakelijk leider, dirigent Michiel Rozendal muziek ten gehore werd gebracht over de plek waar volgens de dichter de liefde huist, het hart en de rol die dit hart speelt in het leven van mensen, bij vreugde en verdriet.
Het eerste nummer van de Engelse componist John Tavener ‘Mother of God, here I stand’ werd zo prachtig gezongen dat het publiek direct al ademloos luisterde. Een prachtig begin, gevolgd door Morten Lauridsens ‘O Nata Lux’, net als het eerste nummer verstillende muziek, waarin Christus wordt bezongen als het Licht dat hoop geeft en nooit zal doven.
Daarna volgden vijf ‘Hebrew Love-songs’, muzikale miniaturen voor koor, piano en viool. Aan de piano zat Barbera Sinte Maartensdijk, een zeer vertrouwd gezicht bij concerten onder leiding van Michiel Rozendal, terwijl Elske Krijnen op haar warm klinkende 18e eeuwse viool de vioolpartijen voor haar rekening nam. De Hebrew Love Songs werden door de Amerikaan Eric Whitacre tijdens zijn verblijf in Zwitserland gecomponeerd en ze werden door zijn vrouw, de joodse Hila Plitmann van tekst voorzien. Het Zwitserse element kwam heel duidelijk naar voren in het vierde deel, ‘Eyze sheleg’ waar je de sneeuw hoorde neerdwarrelen en de kerkklokken hoorde luiden. Een heel mooie solo was hierin te horen van de sopraan Sylvia Heijsman. Prachtig (en voor mij onbekend) repertoire dat fantastisch werd uitgevoerd door dit kamerkoor.
En natuurlijk ontbrak de Engelse componist Bob Chilcott niet in het programma. Van hem werden Over de Wave en My Hearts Friend gezongen, waarin in het eerste nummer de geliefde wordt bezongen als nog mooier, nog eleganter als de witte ster en de maan in een heldere nacht. Het tweede lied is gebaseerd op een tekst van de Ojibwa indianen waarin een geliefde gelooft dat de liefde voor zijn meisje zo sterk is dat zij bij hem gebracht kan worden tegen de elementen van de natuur in.
Het traditionele muzikale intermezzo had ditmaal een andere samenstelling. Michiel aan de piano en violiste Elske Krijnen speelden een stuk uit de suite Childrens Corner ‘Golliwogg’s cake-walk’ van Claude Debussy, dat hij speciaal schreef voor zijn dochter Chou Chou. Er werd fantastisch gemusiceerd door deze twee muzikanten wiens vriendschap al ontstond op het Conservatorium in Utrecht waar zij beiden ondermeer Schoolmuziek studeerden. Het publiek was getuige van dat zij talentvolle leerlingen zijn geweest en inmiddels zijn uitgegroeid tot prachtige muzikanten. Heel mooi.
Hoewel dat voor ieder persoonlijk anders zal liggen, vond ik het uit drie delen bestaande ‘Les chansons des Roses’ van Morten Anderson op teksten van de Duitse dichter Rainer Maria Rilke het meest ontroerende deel van het concert. Het onrustige hart dat klopt van verlangen in ‘Une seule fleur’, gevolgd door het tot rust gekomen hart in ‘La Rose Complète’ en ‘Dirait-on’ waarin het hart zijn normale ritme weer oppakt waren een genot voor het oor.
De Amerikaanse componist Eric Whitacre leverde daarna opnieuw een compositie, namelijk 'The seal lullaby'. Oorspronkelijk werd het geschreven voor een nooit uitgevoerde animatiefilm van Disney. Een prachtig slaapliedje dat moeder zeehond zingt voor haar kind en waarin ze hem geruststelt voor de gevaren die het leven bedreigen, maar waarin uiteindelijk alles zal goedkomen.
Ook filmmuziek ontbrak niet. Uit de beroemde Zweedse film As it is in Heaven (een must voor liefhebbers van koormuziek) waren er 'Lena’s Song' en 'Gabriella's song'. Beide liederen gaan over het volgen van je hart. In Lena’s song was er een prachtige altsolo van Carlijn Stolten. Met het schitterend uitvoeren van deze songs kwam er aan het officiële programma een einde.
Natuurlijk was er bij dit prachtige concert een toegift. Deze keer wel het heel toepasselijke ‘Come Back’ van de componist Bob Chilcott , hetgeen tevens de belofte inhield dat het kamerkoor in het najaar terug zal keren met een nieuw concert. Maar wie niet zo lang kan wachten kan al op 25 mei terecht in de Torenpleinkerk voor een concert van het Open Koor van de TheaterkoorAcademie, eveneens onder leiding van Michiel Rozendal.
U kunt u opgeven voor meer info of projecten van de TheaterkoorAcademie op: www.theaterkooracademie.nl
kl.jpg) |
|
Meer berichten in deze categorie:
Impressie Bevrijdingsdagviering bij Boer Hans (05-05-2025)
Zonnebloem op stap (30-04-2025)
Zonnige lentemarkt in Montfoort (12-04-2025)
De gasten van de Zonnebloem trommelen erop los (26-03-2025)
Stadsmuseum De Knoperij ontvangt 10.000e bezoeker (23-03-2025)
Brugwachterhuisje Hollandse IJssel Montfoort terug (20-03-2025)
252 plaatjes vertellen meer dan 252.000 woorden (19-02-2025)
60-jarig huwelijk Nettie en Joop Kuijer (19-02-2025)
Waterberging Willeskop (18-02-2025)
De Zonnebloem te gast bij de Knoperij (14-02-2025)
Afscheid van Ad en Fien Vlooswijk, vrijwilligers van de Zonnebloem (28-01-2025)
Lekker stamppot eten met de Zonnebloem (24-01-2025)
Geslaagd Knopentoernooi kent dezelfde winnaars (13-01-2025)
2024 recordjaar voor Stadsmuseum De Knoperij (09-01-2025)
Speculaaspoppen voor de gasten van de Zonnebloem (05-12-2024)
Echtpaar Bode-Kolfschoten 60 jaar getrouwd (21-11-2024)
Klimaatbomen 2024 geplant (19-11-2024)
Sinterklaas is weer Montfoort. (16-11-2024)
Pierre La Floraison Tardive is onze nieuwe Stadsprins (13-11-2024)
Winnaars fotowedstrijd 2024 bekend (08-11-2024)
Foto expositie Guus van Gunst: Montfoort in een ander licht (03-11-2024)
Clinic Oldstars Tafeltennis met Bettine Vriesekoop (31-10-2024)
High tea in het Antoniushof Montfoort (29-10-2024)
Opgeknapt brugwachtershuisje weer terug op de oude plek (23-10-2024)
|