
|
 |
Geplaatst op:18-02-2006 Bijgewerkt op:18-02-2006 09:41 kabinet weigert digitale toekomst lokale radio te waarborgen
| Kabinet weigert digitale toekomst lokale omroepen te waarborgen.
De Tweede Kamer heeft in september 2005 het kabinet gevraagd maatregelen te nemen om in het digitale tijdperk doorgifte van lokale radio en televisie te verzekeren. 'Er moet worden opgetreden', aldus indiener Bert Bakker. De eerste reactie van minister Brinkhorst was positief: hij beschouwde de motie als ondersteuning van het beleid. Hij beloofde niet te aarzelen zo nodig maatregelen te nemen in de vorm van een nadere regeling.
Dat was op 13 september 2005. Nu, een half jaar later, wordt er heel anders gereageerd op de motie. De markt voor digitale kabelomroep is nog zeer klein, aldus Van der Laan. Zolang analoog de belangrijkste verspreidingsvorm blijft lijkt ze niet in te willen grijpen.
Dit betekent dat Van der Laan het acceptabel vindt dat publieke lokale omroepen de komende jaren 50% van hun publiek verliezen. Immers, abonnees op digitale kabelpakketten kijken niet of slechts beperkt meer naar het analoge aanbod. Van der Laan beroept zich ook op technische problemen voor kabelexploitanten. OLON acht dit onacceptabel: misschien kost het wel wat extra, maar het is technisch wel degelijk te realiseren in deze tijd van snelle ontwikkelingen in de elektronische en digitale communicatievoorzieningen. Enkele kabelnetten, waaronder het 6de in grootte, CAIW Holding, bewijzen dit. De maatschappelijke schade, die het gevolg is van deze lakse houding van het kabinet, is veel groter: de digitale toekomst van publieke lokale omroep wordt bedreigd.
In de Nota Omschakelbeleid 2006-2015 van 1 Februari schrijft het kabinet mooie woorden over de "voortrekkersrol van publieke omroep" en "(...) het waarborgen van (toegang tot) toepassingen met een publiek karakter".
Maar uit de reactie op de motie Aptroot/Bakker blijken die mooie woorden niet op te gaan voor lokale omroep, terwijl die juist ingrijpen van de overheid het meeste nodig hebben: de landelijke publieke omroepen worden vanzelf al in digitale pakketten doorgegeven: maakt lokale omroep voor deze overheid nog wel onderdeel uit van publieke omroep ?
OLON heeft er inmiddels bij de indieners van de motie op aangedrongen geen genoegen te nemen met deze weigering.
Voor de OLON-leden is een model-aanvraag beschikbaar om de beheerder van hun kabelnetten te verzoeken publieke lokale omroep in het digitale basispakket uit te zenden. Voor meer informatie klik op onderstaande link: <http://www.olonprogrammabank.nl/zzzdir/?uid=02574&uidh=01344&mid=200602548&dest=publiek/200410170.html>
|
 |

|
|
|