StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:16-12-2016
Bijgewerkt op:16-12-2016 12:14

Informatieavond “een toegankelijke binnenstad”.

Bron: redactie RSM Aad van der Veen
  

Op donderdag 15 december vond er (wederom) een bijeenkomst plaats over de problematiek in de binnenstad van Montfoort. Er waren veel betrokken inwoners en ondernemers aanwezig om deel te nemen aan de discussie en om van de gemeente te horen wat de doelstelling van deze avond is.

Nadat de onafhankelijk voorzitter had geopend, kreeg wethouder Lejeune het woord en zij gaf aan dat de toegankelijkheid van de binnenstad te wensen over laat. Daarom heeft de gemeenteraad €600.000 beschikbaar gesteld om de problemen op te lossen. Het uitgangspunt is om in samenspraak met alle doelgroepen tot een breed gedragen oplossing te komen. Hiervoor moeten aldus de wethouder wel keuzes gemaakt worden tussen: groen-historie-parkeren-verkeer en winkelen.

Hierna kreeg de projectleider mevr. Eline Aardsen het woord. Zij schetste een beeld van de planning en de uitgangspunten. Eerst wordt een adviesgroep samengesteld uit inwoners/ ondernemers en organisaties. Deze groep gaat met alle ideeën en eventuele oplossingen aan de slag, vanaf januari tem mei 2017. Daarna zal daadwerkelijk begonnen worden met de Lieve Vrouwegracht, die als pilot geldt voor het gehele project. De rest van de binnenstad zal dan mee worden gestart in 2018.

De doelstelling is:

  • Toegankelijk voor mindervaliden/ rolstoelgebruikers en scootmobielen
  • Kenmerken van de historische binnenstad behouden
  • Auto’s wel of niet in de binnenstad
  • Groenvoorzieningen in de binnenstad

De Lieve Vrouwengracht als pilot leverde meteen discussie op. waarom was er voor deze straat gekozen en geen andere locatie?  De kritiek uit de zaal was vooral de vraag of het college niet te veel hooi op de vork nam, dat het niet alleen om herinrichten ging, maar dat ook de problemen opgelost dienden te worden. De mening was dat dat zeker niet lukt binnen één jaar.

Hierna werd aan de hand van een aantal stellingen gediscussieerd. Vooral het feit of er wel of geen auto’s in de binnenstad moeten worden toegelaten leverde veel stof tot discussie op. er werd aan de hand van rode of groene kaarten gestemd en zo bleek al snel dat hier grote verschillen waren.

  • Geen auto’s was ja, als er parkeerplaatsen aan de rand van de binnenstad komen
  • Hoogstraat en Keizerstraat autoluw maken
  • Tegenstanders, zoals de winkeliers stelden “Montfoort is een boodschappenstad”
  • Afsluiten betekend meer verkeer in de omgeving
  • Een suggestie om 15 km zones in te stellen
  • Betere bewegwijzering en zichtbare borden
  • Geen doorgaand verkeer

Daarna werd er gevraagd welke knelpunten met zoal ondervond in de binnenstad:

  • Borden en uitstallingen van winkeliers
  • Sommige straten met een hellingsvlak met risico’s voor met name scootmobielen
  • Slechte bestrating
  • Draaibrug over de Hollandse IJssel is te smal.

Na deze inventarisatie kreeg wethouder Lejeune het woord en haar werd de vraag gesteld wat het college van deze avond het opgepakt. Zij stelde dat vooral de toegankelijkheid wordt beperkt door de bestrating (slecht), verkeerspalen en borden en de te smalle stoepen. Dat tevens de historische binnenstad belangrijk is en dat er groen moet komen op locaties waar het kan. Tot slot concludeerde zij, dat het verkeer/ parkeren een heet hangijzer is en dat het minder mag of kan mits er minder hard wordt gereden of dat er wordt gekozen voor andere routes.

Hiermee werd de avond afgesloten. Voor degenen die niet aanwezig waren is er de mogelijkheid om hun mening te geven via: www.montfoortvraagt.nl en het vervolg op het project is te vinden op www.montfoort.nl/binnenstad

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nonstop muziek


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024