StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:15-11-2021
Bijgewerkt op:15-11-2021 11:26

Annemarie Nobel wint schrijfwedstrijd Nog Niet

Bron: Lyanne de Laat, organisatie Herman de Manmaand
  

Zondag 14 november jl. kwam de Herman de Manmaand officieel ten einde. In een besloten bijeenkomst was de prijsuitreiking van de verhalenwedstrijd Nog Niet. Winnares Annemarie Nobel uit Lekkerkerk kon helaas niet aanwezig zijn. Maria Glissenaar uit Montfoort en Charlotte Oostvogel uit Amsterdam kregen van de jury een eervolle vermelding en ontvingen een oorkonde uit handen van juryvoorzitter Gé Vaartjes. Met de deelnemers aan de Herman de Manmaand werd teruggeblikt op de maand en gebrainstormd over een mogelijk vervolg. 

Bij het graf van Herman de Man, aan de Waardsedijk in Oudewater. V.l.n.r. burgemeester Danny de Vries, Gerda Hoogendijk en Lyanne de Laat.

Charlotte Oostvogel uit Amsterdam (links) en Maria Glissenaar uit Montfoort ontvingen een eervolle vermelding voor hun inzending bij de schrijfwedstrijd Nog Niet.

 Eerder die middag legden burgemeester Danny de Vries van Oudewater, Gé Vaartjes, biograaf Herman de Man, en de organisatoren Lyanne de Laat en Gerda Hoogendijk van de maand, een boeket bloemen op het graf van Herman de Man. Een passend gebaar voor een schrijver die het verdient om in ere gehouden te worden, vooral in de Lopiker- en Krimpenerwaard, waar hij zo prachtig over geschreven heeft. De Man kwam 75 jaar geleden, op 14 november 1946, om bij een vliegtuigongeluk op Schiphol.

 Nog Niet

De Herman de Manmaand begon op 28 juni met een Herman de Mandictee en eindigde met de verhalenwedstrijd Nog Niet. Er waren twintig inzendingen. De jury was blij verrast door de creativiteit en de taalvaardigheid van veel schrijvers! Verwonderd ook, over hoe scherp sommige van hen de tijdgeest, de mentaliteit van de streek hebben kunnen vangen in een eigentijds verhaal! Aanvankelijk was het niet simpel om tot een unaniem juryoordeel te komen. Een mooi en geanimeerd overleg bracht uiteindelijk de standpunten dichtbij elkaar. Tijdens de bijeenkomst werden de juryrapporten en het winnende verhaal voorgelezen.

De jury van de Herman de Man bestond uit voorzitter Gé Vaartjes, Nelleke den Boer, stadsdichter Oudewater 2016-2020 en Corie Grootendorst, polderdichter Krimpenerwaard 2014-2015.

Evaluatie

Met de deelnemers werd teruggeblikt op de Herman de Manmaand. De organisatie, het materiaal werd geprezen. De maand zorgde voor verbinding tussen de dorpen en steden in de Krimpener- en Lopikerwaard, maar ook tussen cultuur, literatuur, (boeren)natuur en milieu. Mensen hebben ervaren hoe mooi de streek is en wat het te bieden heeft.

Als mogelijk vervolg op de voorbije Herman de Manmaand werd geopperd om Oudewater als Herman de Manstad te benoemen en ieder jaar een Herman de Mandag te organiseren. In een jubileumjaar is een groter evenement op zijn plaats.

Terugblik

Vijf weken lang stonden de schijnwerpers op een van Nederlands’ bekendste schrijvers van literaire streekromans. Er zijn vijf verschillende fietsroutes door het zogeheten Land van Herman de Man, de Lopiker- en Krimpenerwaard, ontwikkeld. Op die fietsroutes komt men langs plekken die linken naar het leven en/of werk van Herman de Man.

Met tientallen organisaties, particulieren en bedrijven is het afgelopen jaar de programmering van de maand tot stand gekomen. Van 8 juli t/m 8 augustus waren er wel 100 activiteiten te volgen, variërend van de vertelvoorstelling Het Wassende Water en andere optredens tot vaartochten, museumbezoek, stadswandelingen, workshops, lezingen, enzovoorts. De activiteiten zijn mogelijk gemaakt door veel gulle gevers.

 Houdt alles nu op?

Nee. Er is nog veel te beleven met Herman de Man. Met de wintermaanden voor de deur is de voorleesmarathon van De Barre Winter van 90 weer een aanrader. Op YouTube zijn de tien verhalen uit het boek terug te luisteren. De website www.hermandeman.nl blijft voorlopig nog in de lucht. Hier is de biografie, bibliografie en meer wetenswaardigheden van De Man terug te vinden. Ook de gelegenheidsgedichten staan erop, evenals de verhalen van de winnaar en de twee eervolle vermeldingen. De fietsroutes zijn er te downloaden en trouwens ook op diverse plaatsen af te halen, waaronder de TIP in Oudewater.

 

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Ochtendgloren


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024