StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Rabobank Utrechtse Waarden en omstreken

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:22-12-2020
Bijgewerkt op:22-12-2020 21:16

Montfoort gaat openbare verlichting sociaal verduurzamen

Bron: gemeente Montfoort
    

Montfoort gaat openbare verlichting sociaal verduurzamen

De gemeenteraad heeft op 8 december ingestemd met de start van een project voor het verduurzamen van de openbare verlichting. Alle openbare verlichting in de gemeente bestaat hierdoor eind 2021 uit LED verlichting.

Waarom nu?
Op dit moment bestaat ongeveer 20% van de openbare verlichting in Montfoort uit LED. Het gebruik van LED verlichting is belangrijk, omdat dit 20-60% minder energie verbruikt, minder onderhoud nodig heeft en veel langer meegaat. De afgelopen 5 jaar zijn sommige lampen al vervangen door LED. Nu wordt in één slag alle verlichting vervangen door LED, onder andere omdat de noodzaak om te verduurzamen groter wordt. Denk bijvoorbeeld aan het klimaatakkoord van Parijs waarin internationale afspraken zijn gemaakt over het verminderen van de CO² uitstoot. Maar ook gaat het in één keer omschakelen naar LED de gemeente voor de komende jaren minder geld kosten.

Tegelijk met deze vervanging wordt ook een groot deel van de lichtmasten vervangen en de verlichting in de binnenstad opgeknapt. Buiten de binnenstad worden de lichtmasten die op de planning staan vervangen door grijze, aluminium masten. Aluminium is namelijk beter recyclebaar dan de huidige stalen groene masten. De verlichting in de kernen van Montfoort en Linschoten blijven hetzelfde qua uiterlijk om het historische karakter te bewaren. De lampen worden echter wel vervangen door LED. 

Sociaal verduurzamen
Het gehele verduurzamingsproject is voorbereid met veel aandacht voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Door een nauwe samenwerking met de aannemer CityTec en leveranciers zoals Nedal, Luminext en Schréder is het mogelijk om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te betrekken bij het installeren van de nieuwe openbare verlichting. Hiervoor werkt de gemeente samen met FermWerk uit Woerden.

Planning
Op dit moment worden de laatste voorbereiding getroffen. Begin 2021 start de uitvoering en wordt wijk voor wijk, straat voor straat de verlichting veranderd. Het vervangen van verlichting en masten gaat vrijwel zonder hinder voor verkeer of omwonenden. Voor het einde van 2021 is de gehele uitvoering afgerond.

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

besteonderdelen.nl

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2021