StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:23-06-2020
Bijgewerkt op:23-06-2020 10:30

App met lokale Teken-alert helpt tekenbeten te voorkomen

Bron: Layana Mokoginta, PR Mansion
  

Juni en juli zijn de piekmaanden voor tekenbeten. Vaak vergeten mensen zichzelf en/of kinderen en hond te checken na een bezoek aan het groen.
Vanaf deze week kunnen mensen met de Nature Today-app checken wat de tekenverwachting is bij hen in de buurt. Op basis van weersinformatie, satellietgegevens en het landschap wordt een actuele Teken-alert gegenereerd en via de app van Nature Today beschikbaar gemaakt.

De app kan mensen helpen tekenbeten en door teken overdraagbare ziekten zoals Lyme en tekenencefalitis te voorkomen. In de app kun je aangeven of je herinnerd wil worden om te checken op tekenbeten.
De app is ontwikkeld door HAS Hogeschool, ITC Twente en Wageningen University. Initiatiefnemer is Arnold van Vliet, bioloog aan de Wageningen University, tevens initiatiefnemer van tekenradar.nl in samenwerking met RIVM en coördinator van het platform Nature Today.

Check voor het wandelen de Teken-alert van Nature Today
Wageningen, 22 juni 2020. Juni en juli zijn de piekmaanden voor tekenbeten. Vanaf deze week kunnen mensen met de Nature Today-app checken wat de tekenverwachting is bij hen in de buurt. Op basis van weersinformatie, satellietgegevens en het landschap wordt een actuele Teken-alert gegenereerd en via de app van Nature Today beschikbaar gemaakt. De app kan mensen helpen tekenbeten en door teken overdraagbare ziekten zoals Lyme en tekenencefalitis te voorkomen. De app is ontwikkeld door HAS Hogeschool, ITC Twente en Wageningen University.
Jaarlijks zijn er zo’n anderhalf miljoen tekenbeten. De helft daarvan wordt in de maanden juni en juli opgelopen. Meldingen van tekenbeten worden geregistreerd op Tekenradar.nl.

Arnold van Vliet van Wageningen University en initiatiefnemer van Nature Today: “Veel mensen hebben niet door wanneer en waar ze een tekenbeet op kunnen lopen. De Nature Today-app brengt daar verandering in. Met de app kun je de tekenverwachting bij jou in de buurt checken. Zodat je je beter kunt beschermen tegen tekenbeten wanneer je gaat wandelen in het bos, het park of de duinen. Of wanneer je in de tuin gaat werken.”
10 jaar aan tekenvangsten in een app

Door 10 jaar aan maandelijkse tekenvangsten van vrijwilligers te combineren met weerdata, satellietbeelden en landgebruiksdata, hebben onderzoekers van ITC Twente en Wageningen University een tekenverwachtingsmodel gemaakt. Samen met HAS Hogeschool is dit model geïntegreerd in de Nature Today-app. Dagelijks wordt zo voor elke vierkante kilometer in Nederland een actuele Teken-alert gegenereerd.
Van Vliet: “De app geeft een duidelijk overzicht van de tekensituatie in heel Nederland. De tekenverwachting bij jou in de buurt of de plek waar je wilt wandelen, krijg je door je eigen locatie of elke willekeurige andere locatie in Nederland te selecteren. De tekenverwachting geeft aan of het aantal teken minimaal, gering, middelmatig, hoog of zeer hoog is.”
Tekencheck-notificatie

“Het blijkt dat veel mensen na een bezoek aan het groen vergeten om zichzelf, de kinderen en/of de hond thuis te controleren op een tekenbeet. In de app kun je daarom aangeven dat je later op de dag een notificatie wilt krijgen om je te checken op teken.

We verwachten dat mensen zich, dankzij de Teken-alert, meer inspannen om het oplopen van een tekenbeet te voorkomen. Bijvoorbeeld door de broekspijpen in de sokken te stoppen of je activiteit aan te passen. Een teek kan de ziekte van Lyme of het in Nederland relatief zeldzame tekenencefalitis (TBE) overbrengen. Het is belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen, dat verkleint de kans op een ziekte. En eenmaal gebeten, is het belangrijk de plek waar de teek gebeten heeft in de gaten te houden.” 
Koppeling met Tekenradar.nl en tekeninformatie


Foto Erik Kants

foto Pauline Miles

Na het aantreffen van een tekenbeet, een indicatie van de ziekte van Lyme of koorts na een tekenbeet (indicatie van TBE), kun je via de app eenvoudig doorklikken naar Tekenradar.nl om een melding door te geven. De meldingen dragen zo bij aan het tekenonderzoek van het RIVM en Wageningen University. De app toont ook hoeveel tekenbeten er in de afgelopen week via Tekenradar.nl zijn gemeld. De app geeft verder antwoord op veel gestelde vragen over teken en tekenbeten. 

Over Nature Today
De Teken-alert is de eerste gezondheidsmodule binnen de Nature Today-app. De app biedt een grote rijkdom aan natuurinformatie gebaseerd op waarnemingen en kennis van tienduizenden natuurliefhebbers en tientallen biologen. Je vindt er:
Een actueel landelijk en locatiegebonden overzicht van de vogels, zoogdieren, planten, vlinders en libellen die je tegen kunt komen. Een dagelijks natuurjournaal, een korte update à la weerbericht over wat er gebeurt in de natuur. Een overzicht van natuuractiviteiten die in jouw buurt te doen zijn met een verwijzing naar de website waar je je kunt aanmelden. Categorieën zijn: cursus, doen, jongeren, lezing en vrijwilligers. Natuurberichten die dagelijks door topbiologen van meer dan 30 natuurorganisaties, kennisinstellingen, overheden en terreinbeherende organisaties gepubliceerd worden.

Met Nature Today kun je maximaal van de natuur om je heen genieten en, dankzij de Teken-alert, ook de risico’s op tekenbeten verkleinen.
De Teken-alert is mede mogelijk gemaakt door onder andere de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Pfizer, Prins Bernhard Cultuurfonds en honderden donateurs via crowdfunding.
 

  



Meer berichten in deze categorie:
Open ochtend Logeerhuis Bredius, (24-03-2024)
Wijzigingen parkeerregels Woerden (22-03-2024)
Vermiste en gevonden dieren (22-03-2024)
Oecumenische Paaswake Linschoten (21-03-2024)
Druk op de woningmarkt (15-03-2024)
Dorpbewoners Linschoten ontevreden na plannen gemeente (15-03-2024)
Vermiste en gevonden dieren (15-03-2024)
Jubileumconcert Sterk Spul (12-03-2024)
Voorjaarsconcert Muziekvereniging Linfano Linschoten (08-03-2024)
Vermiste en gevonden dieren (07-03-2024)
Zaterdag 23 maart landelijke opschoondag (05-03-2024)
Inschrijving K.F. Hein Stipendium geopend voor kunstenaars en ontwerpers in de provincie Utrecht (04-03-2024)
Vrouwen krijgen de aandacht die ze verdienen op het Woman & Parkinson event (04-03-2024)
Marjolein Muilwijk exposeert in de Knoperij (02-03-2024)
Expo van De Keizerstraat in Stadsmuseum de Knoperij (02-03-2024)
De Lentemarkt is weer terug! (01-03-2024)
Vermiste en gevonden dieren (01-03-2024)
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen (29-02-2024)
Honden uit de mouwen! (29-02-2024)
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten (26-02-2024)
Kom het 4 en 5 mei comité Montfoort versterken als vrijheid je echt aan het hart gaat! (25-02-2024)
Plannen voor water in uw buurt? Vraag subsidie aan! (23-02-2024)
Vermiste en gevonden dieren (23-02-2024)
Vrijwilligers gezocht (16-02-2024)






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024