StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:20-10-2021
Bijgewerkt op:20-10-2021 13:10

Nieuwe expositie Stadsmuseum De Knoperij: Van top tot teen.

Bron: Peter Versloot, Stichting Oud Montfoort
    

Klompenmakers, schoenmakers en kappers staan in het zonnetje bij de nieuwe tentoonstelling in het populaire Montfoortse museum.


Co van der Wijngaard

De zomertentoonstelling “Langs de IJssel” heeft veel bezoek getrokken van met name de toeristen die het historische IJsselstadje in de zomer bezoeken. In de herfsttijd wordt gekozen voor een lokaal thema.

In juni 2020 gingen de deuren van het stadsmuseum/TIP open. Inmiddels zijn er al 7 exposities gehouden. De enorme etalageruiten laten tientallen voorwerpen zien.  Peter Versloot, een van de samenstellers van de expositie, vertelt: ”In de oudheidkamer hebben we van deze ambachten veel objecten. Die willen we graag laten zien aan het publiek. Veel objecten komen bij Montfoortse middenstanders vandaan. We hebben een mooie verzameling gereedschappen van de klompenmaker en ook een aantal oude foto’s. Van de Montfoortse  kappers zijn leuke verhalen bekend. Het verhaal van Hannes Kootkar, die de kapperszaak van Bras in de Hoogstraat had overgenomen, en zelf ging knippen is hilarisch. Van de Moolenaars met 4 generaties kappers in Montfoort is veel fotomateriaal uit het familiealbum te zien maar ook de familiegeschiedenis te lezen. Bijzonder te lezen hoe overgrootvader Moolenaar vanuit Den Haag in Montfoort terecht kwam. “

Kapper Jan Bras
 
Paul Koster

De etalage staat vol met bijzondere gereedschappen van de schoenmaker. Gereedschappen waarvan je soms geen idee hebt, waar het voor wordt gebruikt. Eén voorwerp is een raadobject: Wie weet hoe het voorwerp heet en waar het voor wordt gebruikt ?  Ook de kappersschaar van Henk Moolenaar ligt in de vitrine.

Peter Gruters vertelt: “Het is al meerdere keren voorgekomen, dat Montfoorters zich melden met nieuwe voorwerpen. Het leeft echt. Mensen staan met hun neus tegen de ruit en bedenken dat ze thuis nog wel wat interessants hebben staan. We hebben nu ook ’s avonds onze led-verlichting in de etalage aan, zodat de mensen het goed kunnen zien als ze langslopen. We willen dat zoveel mogelijk mensen ervan kunnen genieten. Maar het beste blijft natuurlijk om gewoon binnen te komen kijken.”  

Het expositieteam is blij met deze expositie. “Deze ambachten laten een mooi stuk geschiedenis zien, waar iedereen wel mee te maken heeft gehad.”

Stadsmuseum De Knoperij is open op woensdagmiddag tussen 13-16 uur en op vrijdag of zaterdag van 10-16 uur.

De expositie duurt tot medio januari 2022. De gasttentoonstelling wordt op dit moment ingevuld door schilder Maas van Vliet.  

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Middag mix


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2022