StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:01-09-2020
Bijgewerkt op:01-09-2020 11:57

Arts Bas Boogmans van GGD regio Utrecht: ‘Overleg bij twijfel altijd met de GGD"

Bron: gemeente Montfoort
  

Bas Boogmans is arts Maatschappij en Gezondheid bij de GGD Regio Utrecht (GGDrU). Hij laat zijn licht schijnen over een aantal corona gerelateerde aantal zaken.

Hoe zit het met testen en contactonderzoek?
“We zien in de gemeente Montfoort een toename van het aantal positieve testen in de afgelopen week. GGD regio Utrecht neemt met iedereen die positief getest is telefonisch contact op binnen 48 uur na het afnemen van de test. Dit doen wij om de uitslag door te geven, alle vragen te beantwoorden en adviezen te geven. Deze adviezen gaan met name over de periode dat iemand in isolatie moet om te voorkomen dat andere mensen besmet kunnen worden. Een tweede reden is om alle nauwe contacten van iemand in beeld te krijgen. Alle nauwe contacten van iemand die besmet is worden vervolgens gebeld door GGDrU en krijgen het advies om in quarantaine te gaan en zich te laten testen zodra ze klachten krijgen.”

Wanneer moet iemand in isolatie of quarantaine?
“De inschatting of isolatie of quarantaine nodig is, wordt gemaakt door de GGD in overleg met de mensen zelf. Als je huisgenoot bent van iemand die positief is, of je bent langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van iemand geweest die op dat moment besmettelijk was, dan krijg je het advies om in quarantaine te gaan. Dat betekent: blijf binnen totdat de periode van de quarantaine is afgelopen. In quarantaine gaan hoef je dus gelukkig niet helemaal zelf te beslissen. Dat kan altijd in overleg met de GGD. Als je nu twijfelt of je in quarantaine moet en je bent niet gebeld door de GGD, dan kun je altijd contact opnemen met de GGD om na te gaan of dit wel of niet nodig is.”

Hoe lang moet iemand in isolatie of quarantaine?
“Hoeveel dagen je in isolatie of quarantaine moet, is soms een ingewikkelde inschatting. Normaal gesproken is het 7 dagen isolatie vanaf het moment dat je klachten krijgt. Of 10 dagen in quarantaine. Maar er zijn veel uitzonderingen. Daarom geeft de GGD aan iedereen een persoonlijk advies en bellen we vaak nog een of twee keer na om te kijken hoe het gaat en eventuele vragen te beantwoorden. De periode van quarantaine kan dus voor iedereen verschillen. We proberen daarbij de periode zo kort mogelijk te houden zodat mensen weer snel uit quarantaine kunnen, terwijl we tegelijkertijd wel zo zeker mogelijk proberen te zijn dat deze mensen op dat moment niet meer besmettelijk zijn.”

Wanneer moet je je laten testen?
“Als je nou klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk krijgt, ook al zijn het milde klachten en denk je normaal gesproken ’dat ziek ik wel even uit’, dan is het advies om toch thuis te blijven en een testafspraak te maken. Je kan bijna altijd binnen 24 uur terecht en krijgt de uitslag binnen 48 uur. Een test op het moment dat je geen klachten hebt, wordt op dit moment niet geadviseerd. Vrijwel iedereen die geen klachten heeft en zich laat testen zal de uitslag ‘negatief’ krijgen. Dan heb je op dat moment de zekerheid dat je geen corona hebt, maar het blijft een momentopname. Het kan zijn dat je twee dagen later alsnog klachten ontwikkelt en positief bent.

Ik kan me goed voorstellen dat berichten van meerdere positief getesten in de gemeente veel vragen oproepen. Met name ook vragen zoals ‘moet ik nu in quarantaine?’, ‘kan ik nog wel sporten?’, ‘kunnen mijn kinderen nog wel naar school?’ of ‘kan ik nog een avond uit?’. Het belangrijkste blijven de maatregelen die we zelf kunnen nemen om besmettingen te voorkomen. Zodra je milde klachten merkt: blijf thuis en maak een afspraak om te testen. Houd anderhalve meter afstand. Blijf thuis als u een advies van de GGD heeft gekregen om in isolatie of quarantaine te gaan.

Wat dat betreft is het goed om te weten dat de GGD zo goed mogelijk het overzicht probeert te krijgen waar de kansen op besmettingen in de gemeente hoog zijn en waar niet. We weten bijvoorbeeld dat het virus zich weinig verspreidt onder jonge kinderen. We zien dan bijvoorbeeld ook geen reden om op dit moment extra maatregelen te nemen bij scholen of jeugdtrainingen of -wedstrijden. In sommige gevallen is het nodig om het zekere voor het onzekere te nemen. Met name wanneer een uitbraak van corona nog niet helemaal duidelijk is, kan ervoor gekozen worden om sommige bijeenkomsten tijdelijk uit te stellen. Dat zal met name gelden voor bijeenkomsten met kwetsbare personen, zoals ouderen of mensen met een mindere afweer. Ook daarvoor geldt: als u het niet zeker weet kunt u altijd overleggen met de GGD.”

  



Meer berichten in deze categorie:
Stemmingen en besluiten raadsvergadering 18 maart (26-03-2024)
Vraag structurele subsidie 2025 aan voor 12 april (26-03-2024)
Melding openbare ruimte? Geef het aan ons door! (22-03-2024)
Waardevolle bomenlijst (22-03-2024)
Energietoeslag 2023 aanvragen (22-03-2024)
Informatieavond dementie 4 april 2024 (19-03-2024)
Tijdelijke antikraakbewoning in leegstaande school Van Damstraat (19-03-2024)
Tijdelijk antikraakbewoning in leegstaande school Van Damstraat (16-03-2024)
Informatieavonden over verduurzaming goed bezocht (15-03-2024)
Stadspark Montfoort en Ecopark Linschoten krijgen natuurspeelplaats (11-03-2024)
Illegale gasaftap en bewoning Linschoten (07-03-2024)
Agenda Raadsvergadering 18 maart 2024 (07-03-2024)
Aanslag gemeentelijke belastingen komt eraan (03-03-2024)
Ophalen grof tuinafval: geef het voor woensdag 6 maart door (27-02-2024)
Nieuw reisdocument nodig? (26-02-2024)
Vergoeding voor eigen risico zorgverzekering (26-02-2024)
Samen opvoeden en opgroeien: denk en praat mee! (26-02-2024)
Webinar financiële regelingen mantelzorgers op 19 maart (23-02-2024)
Meedenkavond 29 februari: bereikbaarheid en veiligheid Linschoten (22-02-2024)
Raadscommissie vergaderingen 4 en 5 maart 2024 (22-02-2024)
Wie beslist als er sprake is van dementie? 7 maart (21-02-2024)
De toekomst voor dorpshuis De Vaart en Burgemeester de Geusplein (21-02-2024)
Burgemeester sluit units aan Lindeboomsweg in Montfoort (15-02-2024)
Informatieavond '5 redenen om nu te verduurzamen' (14-02-2024)






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Op de hollandse toer


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024