StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:02-04-2019
Bijgewerkt op:02-04-2019 11:45

Praktijknetwerk bloeiende bermen in de Lopikerwaard

Bron: Klaas-Hemke van Meekeren
  

In de Lopikerwaard is een praktijknetwerk ‘bloeiende bermen’ gestart waar particulieren en overheden elkaars ervaringen delen, zodat we bloemrijk en insectenrijk beheer steeds beter in de vingers krijgen. Het netwerk kijkt vooral naar bloemrijke wegbermen of percelen langs wegen, vlinderidylles en hooilandjes.

Met een ander maaibeheer, zoals mozaiek- of sinus-maaien laat je altijd bloemen staan. Soms zelfs over de winter heen omdat hier poppen van insecten en vlinders overwinteren. Met als doel dat mensen en insecten meer genieten van nabije natuur in hun eigen om-geving.

Sinusbermbeheer is een vorm van ecologisch bermbeheer waarbij er wordt gemaaid in slingers of golven, het zogenaamde sinusmaaien.
Soms ziet dat er wat ‘wild’ uit, maar als je dichterbij komt, ontdek je verschil-len in hoogte en soortenrijkdom. En zie je mooie bloemen die tussen het gras vlinders en insecten uitdagen om nectar of stuifmeel te komen eten.

Spraakmakend zijn de rotondes in IJsselstein: rommelig of vol bloemen en insecten? Tsja, we moeten er aan wennen dat niet alles strak afgemaaid wordt als we meer willen dan alleen gras. En insecten zijn de basis voor andere dieren, zoals vogels die de insecten eten.
Dit vraagt opnieuw kijken door de beheerder, eigenaar en aannemer. Wie doen ermee in het praktijknetwerk?

Particulieren met een hooilandperceeltje in Oudewater en Montfoort; de gemeenten Lopik, Oudewater, Montfoort en IJsselstein met hooiland, een wegberm midden in de polder en enkele parken die gehoed worden door de schaapskudde. In IJsselstein en Linschoten zijn initiatieven die hun omgeving meer willen zien bloeien en stukken in zelfbeheer doen of de kruiden zoals margrieten, ratelaars en knoopkruid tellen.

De provincie Utrecht brengt als pilot de zuidelijke wegberm van Lopik naar Schoonhoven in. Hoe kunnen we hier met al die snelle machines ook zorgen voor een stukje ecologie. Soms dus stroken met bloemen laten staan, misschien ook de winter over?

Aan het begin van de lente was de eerste bijeenkomst, net voordat alles gaat groeien. De eerst lessen? Op kleigrond heeft de ontwikkeling naar bloemen en kruiden tijd nodig; je moet veel maaien en afvoeren. 5-10% van de bloemen laten staan kan veel verschil maken voor insecten en vlinder. We houden u graag op de hoogte. Het netwerk komt 3x bij elkaar in 2019 en wordt ondersteund door de provincie Utrecht. Meer info? Bij de Polderprof.
 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024