StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Rabobank Utrechtse Waarden en omstreken

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:03-06-2017
Bijgewerkt op:03-06-2017 11:33

Bloemrijk Linschoten

Bron: IJsselbode Trudy Scherpenzeel
    

Linschoten is weliswaar een groen dorp, met weitjes binnen de bebouwde kom die zorgvuldig bewaakt worden, maar het is vooral groen. Er zijn te weinig bloemen om bijvoorbeeld de bijen te kunnen voeden, die weer nodig zijn voor bestuiving. Een paar enthousiaste Linschotenaren hebben samen met de stichting Libel hiervoor het initiatief genomen. Die gaan weer samenwerken met het streekfonds Lopikerwaarden. De aftrap werd afgelopen dinsdag gegeven in het ‘ecopark’ Linschoten.

Voor die bijeenkomst waren alle schoolkinderen uitgenodigd en verscheen schaapherder Huug Hagoort met een kleine kudde pas geschoren schapen en een hond. De schapen waren vanwege hun recente ervaring met het scheren wat schrikkerig, maar Huug en zijn hond hadden ze prima in bedwang. Onder het toeziend oog van de schapen werd het plan “Linschoten natuurlijk’ door één van de initiatiefneemsters uitgereikt aan wethouder Vlaar. De eerste actie is een wedstrijd zonnebloemen kweken. Alle aanwezige kinderen kregen een zakje met zaad en straks, aan het eind van de zomer, wint de hoogste zonnebloem een prijsje van Libel.

De plannen zijn echter veel groter. Zo wil Linschoten natuurlijke bloembakken plaatsen bij de ingangen van het dorp. Er worden al pellets aangeboden en om daarvan bloembakken te timmeren hebben zich ook al mensen gemeld. Die worden, als de plannen allemaal doorgaan, dan beplant met vaste insectvriendelijke planten. Ook zal overleg volgen met de provincie over het inzaaien van de bermen van de Reinaldaweg met bloemen. Er is al overleg met een lokale imker voor het plaatsen van één of meerdere bijenkasten dichtbij de scholen in de Brede Vaart, zodat de kinderen de bijen kunnen volgen als er wat zonnebloemen daar in bakken zijn geplant. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met biologisch materiaal, dat is beter voor de bijen.

Ook wordt nagedacht over een ander knotbeleid. Wilgen bloeien vroeg in het seizoen en zijn dan, met krokussen, de enige bron van stuifmeel. Om en om knotten laat ook wat voor de bijen over.

Tenslotte hoopt Libel dat lokale ondernemers met natuurlijke, lokale producten willen aansluiten bij het project zodat Linschoten wordt tot de parel van het groene hart.

    


Kijken en luisteren

Reclame


Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Middag mix
Nu op RSM:

Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2018