Geplaatst op:01-07-2016 Bijgewerkt op:01-07-2016 11:22 Lezing over Romeinen en NoormannenBron: Peter VerslootAl tientallen jaren wordt er gebouwd in Leidsche Rijn, de grootste Vinex locatie van Nederland. Vooruitlopend op de bouwwerkzaamheden zijn bijna honderd opgravingen van bewoningssporen uit de prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog uitgevoerd.
Wereldberoemd zijn de vondsten die te maken hebben met de Romeinse grens of limes. Maar ook uit de daaropvolgende periode, de vroege middeleeuwen, heeft het archeologisch onderzoek in Leidsche Rijn een schat aan nieuwe inzichten opgeleverd.
Ook bij recent archeologisch onderzoek onder het Domplein in het centrum van Utrecht zijn belangrijke sporen uit de Merovingische periode (400-700 na Chr.) tevoorschijn gekomen. Het beeld dat na de Romeinen de ‘duistere of donkere middeleeuwen’ hun intrede deden, is onhoudbaar. De onderzoeksresultaten duiden juist op een opvallend vitale periode, waarin een groot aantal verschillende nederzettingen werd gesticht.
In de lezing met veel beeldmateriaal zal gemeentelijk archeoloog van Utrecht Herre Wynia (1967) ingaan op de belangrijkste archeologische vindplaatsen uit de vroege middeleeuwen van de afgelopen jaren. Aan de hand daarvan zal hij een beeld schetsen van het leven in die tijd. Hoe zagen de dorpen er uit? Hoe voorzagen de mensen in hun levensonderhoud? Wat voor schepen voeren over de Rijn en wat hadden ze voor lading? Ook zal hij de laatste stand van zaken geven van het archeologische onderzoek op het Domplein, waar Willibrord in 695 arriveerde. Herre Wynia is sinds 1997 betrokken bij het archeologisch onderzoek en inpassing van cultuurhistorische waarden in Leidsche Rijn.
Deze lezing van de Stichts Hollands Historische Vereniging (SHHV) vindt plaats op 5 juli om 20.00 uur in kerkgebouw De Rank aan de Verlengde Hoogstraat 26 te Montfoort. Toegang is gratis.
Herre Wynia bij de opgraving van Leeuwenstein (foto Ton van den Berg)
|