StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

Adverteren op de website van RSM

Zoeken



Geplaatst op:16-12-2015
Bijgewerkt op:16-12-2015 17:26

Raadsvergadering 14 december 2015 te Montfoort

Bron: redactie RSM Aad van der Veen
  

Na de opening door de voorzitter zijn er 2 mededelingen:

  • De heer Aalsen Everts (IBLM) deelt mee dat dit zijn laatste raadsvergadering is en dat hij met pijn in zijn hart aftreedt als raadslid. De reden van zijn aftreden is, dat zijn drukke werkzaamheden (hij is werkzaam als regio coördinator bij Vluchtelingenwerk) moeilijk kan combineren met zijn raadswerk.
  • De 2de mededeling is van dhr. Langerak (SGP) die de beide dames van de griffie, onder dankzegging voor hun vele werk het afgelopen jaar een prachtige bos bloemen overhandigd.

Hierna wordt de agenda vastgesteld, waarbij Dhr. Verkaik verzoek om agendapunt 4 over Rioleringskosten af te voeren, daar er hierover tijdens de Begrotingsraad al een besluit is genomen. De meerderheid voelt hier niets voor en wordt het dus wel behandeld.

Het volgende onderwerp is de “Locatiekeuze nieuwbouw Scholencomplex”, waarbij er 2 opties voorliggen. 1 op de huidige locatie van Damstraat (optie 3) en 1 op de locatie bij de sporthal (optie 6). Vooraf was al te voorzien dat het de laatste locatie zou worden, want er waren diverse moties die o.a. door meerdere partijen ondertekend waren, die hier op wezen.

Dhr. van Elzakker (PAK) sprak van een mijlpaal voor de gemeente, dat nu daadwerkelijk gekozen gaat worden voor een locatie en zijn fractie gaat voor optie 6. Ook het feit dat daardoor er 3 kunstgrasvelden voor de 2 voetbalverenigingen kunnen worden gerealiseerd is een goede zaak, aldus spreker. Hij diende 2 moties in. 1 over de locatie bij de van Damstraat om daar woningen in het sociale segment te bouwen en 1 over de Hoflandlocatie om daar een woon-zorgcomplex te realiseren. De 1ste werd met alleen de stemmen van de VVD tegen aangenomen, de 2de unaniem.

Dhr. Burgers (IBLM) diende 2 amendementen in en 2 moties. Het 1ste amendement vroeg om voortvarendheid m.b.t. de start van de kunstgrasvelden. Volgens het college is deze overbodig, want als de raad vandaag ja zegt tegen het raadsvoorstel kan er, bij wijze van spreken morgen worden gestart met de aanleg. Het 2de amendement vroeg om aan het voorstel PPS toe te voegen. Dit betekent Publiek-Private samenwerking en kan voordelen opleveren voor de gemeente. Dit amendement werd aangenomen met alleen de stemmen van de SGP en de VVD tegen. 1 motie m.b.t. de kunstgrasvelden werd ingetrokken en de laatste motie, waarin werd gevraagd ook de renovatie van de sporthal in het project te betrekken haalde geen meerderheid. Alleen IBLM stemde voor.

Mevr. Driesse (VVD) koos heel duidelijk voor optie 6 en vond het een prima oplossing voor zowel de scholen als de sportverenigingen. Zij hoopt wel dat alles financieel duidelijk inzichtelijk wordt gemaakt. Zij betreurde de vertraging die het project had opgelopen. (IBLM haalde het in september van de agenda)

Hierna kwam het raadslid van de moeilijk woorden Dhr. de Jonge (D66) aan het woord. Hij kiest voor optie 6 omdat het “eloquent” was. De meeste aanwezigen op de publieke tribune keken verbaast en met grote vraagtekens in hun ogen wat dit nu weer betekende. Het Nederlandse woord is “welgemeend”. Het zou de heer de Jonge sieren voor zowel het aanwezige publiek als de luisteraars van RSM om in het vervolg gewoon de Nederlandse taal te hanteren i.p.v. al deze moeilijk woorden.

Hierna vroeg de voorzitter om een schorsing en die meteen werd gevolgd door een 2de schorsing aangevraagd door Dhr. Verkaik (IBLM) en werd er alsnog inhoudelijk op de diverse moties en amendementen gereageerd. De gehele raad koos vervolgens unaniem voor optie 6.

Over agendapunt 4 “rioleringskosten/ Rioolheffing kan men kort zijn. Het voorstel werd met de stemmen van IBLM tegen, omdat zij het overbodig vonden aangenomen.

Agendapunt 5 om toe te treden tot een gemeenschappelijke regeling Reinigingsbedrijf Midden Nederland stelde de heer Verkaik (IBLM) dat er eerst een businesscase moest liggen, wat ook door mevr. Driesse (VVD) werd betoogd. Wethouder Vlaar begreep dit en vond het ook teleurstellend dat deze er nog niet is. Het voorstel werd met alleen de stemmen van IBLM tegen aangenomen.

Agendapunt 6 ging over het traject “Keuzes maken”. Er werd gevraagd om de 2de trance van €500.000 beschikbaar te stellen. De meeste fracties maakten toch wel kanttekeningen bij dit traject, maar bij de stemming bleek tot slot dat bijna iedereen akkoord kon gaan. Alleen IBLM stemde tegen.

De belastingverordeningen leverde toch nog aardig wat stof tot discussie op. Met name het feit dat er bij de OZB voor bedrijven nu ook een toeslag voor het Ondernemersfonds wordt geheven, had gezien het voortraject, het raadsvoorstel hierover werd in eerdere instantie terugverwezen naar de tekentafel, toch nog wat problemen. Het amendement van IBLM om deze extra toeslag uit de verordening te halen, haalde de eindstreep niet. Alleen IBLM en de VVD stemden voor. De motie van de coalitie, waarin gevraagd werd duidelijke kaders te stellen, daarentegen wel. Hier waren alleen IBLM en mevr. Driesse van de VVD tegen.

Dhr. de Jonge vond het vooral een goed voorstel om de Free riders (de ondernemers die mee profiteren van de gezamenlijke gelden, zonder eigen bijdrage), maar het verdiende niet de schoonheidsprijs, sprak hij als fractievoorzitter/ woordvoerder namens 2 partijen namelijk D66 en het PAK. (Noot verslaglegger: opvallend want navraag bij de griffie leverde op dat hier geen sprake van zou zijn) Alle verordeningen werden unaniem aangenomen, alleen de verordening over de OZB werd met 9 tegen 6 aangenomen. De VVD en IBLM stemden tegen.

Het raadsvoorstel over de subsidieverordening werd unaniem aanvaard. Het amendement van IBLM werd met 6 voor (VVD en IBLM) en 9 tegen verworpen. Ook het amendement van de VVD met dezelfde strekking werd verworpen met dezelfde stemverhoudingen

Raadsvoorstel 9 ging over de seksuele gezondheid van de jeugd in Montfoort. Hierover had D66 een motie ingediend, met als inhoud om vooral eerst voldoende onderzoek te doen, voordat er allerlei programma’s bij de scholen worden neergelegd. Wethouder Langerak kreeg vooral forse kritiek van Mevr. Huntink (IBLM) om dat zij haar toezeggingen niet was nagekomen. Er zou een reactie van het college komen op het ongevraagde advies van de Participatieraad, vooraf aan de raadsvergadering.

Wethouder Langerak betreurde het, dat dit niet gebeurd was en vond het erg teleurstellend. De emoties liepen in deze discussie soms hoog op en er werd ook in de verwijtende sfeer gesproken. Dhr. de Jonge vroeg bijvoorbeeld waarom of de eerder ingediende motie van juli niet was uitgevoerd. Mevr. Huntink pleitte voor een nieuw onderzoek, omdat het traject nog niet is afgerond en de scholen nog niet zijn geïnformeerd.

Na een schorsing werd de motie gewijzigd, zodat er eind 2016 alsnog een verdiepend en nieuw onderzoek komt en de motie werd tevens aangehouden. Met alleen de stemmen van IBLM tegen werd het raadsvoorstel aanvaard.

De agendapunten 10 “visie Montfoort op Participatie” en 11 “gemeenschappelijke regeling Ferm Werk” werden unaniem aangenomen.

Hiermee was men aangekomen, na de behandeling van de overige stukken, bij het eind van de vergadering. De voorzitter Dhr. van Eijk sprak zijn dankwoorden uit richting de heer Everts, vanwege zijn inzet voor de raad in diverse hoedanigheden (voorzitter Forum en bij ferm Werk) maar ook zijn totale inzet voor de gemeente. Deze woorden gingen vergezeld van een prachtige glazen schaal en een bos bloemen.

Hierna nam Mevr. Driesse het woord als waarnemend voorzitter van de raad. Het was namelijk ook tevens de laatste raadsvergadering voor Theo van Eijk. Zij bedankte de mensen-mens van Eijk hoe hij de raad na een roerige periode weer een beetje op de rails heeft gekregen, o.a. door een lesje effectief vergaderen. Het ging vergezeld met dezelfde glazen schaal, maar nu gevuld met allerlei Montfoortse lekkernijen.

De voorzitter Theo van Eijk bedankte op zijn beurt eenieder en ondanks het feit dat hij in eerste instantie dacht af te moeten reizen naar Montfort in Limburg heeft hij het in het Utrechtse Montfoort met heel veel plezier gedaan.

Hierna kon hij rond de klok van 23.30 uur de vergadering sluiten en werd iedereen nog uitgenodigd voor een afscheidsborrel in de centrale hal.

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
JazzTime (herhaling)


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2025