Bron: Dick ten Hoonte

Afgelopen week kondigde trainer Alain Hijman zijn vertrek aan na 2 jaar Montfoort. In zijn visie vond hij, dat hij alles er uit had gehaald wat mogelijk was en wilde dan ook zijn blik verwijden.

Na een gesprek op donderdagavond kwam alles onverwacht in een stroomversnelling en werd Hijman met onmiddellijke ingang ontslagen, waardoor er rondom het team het nodige gewijzigd moest worden.

Zo werd assistent-trainer Lodewijk Drost interim hoofdtrainer, bijgestaan door teammanager Edwin de Bruin. De trainingen zullen voorlopig verzorgd worden door oud-coryfeeën Jeroen de Vlieger en Wouter Agterberg. De club krijgt van de KNVB ruim de tijd om naar een goede opvolger te zoeken en bij v.v. Montfoort is men dan ook niet van plan in paniek te geraken en overhaaste beslissingen te nemen.

In de afgelopen weken werd ook steeds meer duidelijk, dat het vertrouwen in trainer Hijman bij een deel van de selectie behoorlijk was afgenomen. Men besefte echter wel, dat het team in een dergelijke situatie ook naar zichzelf moet kijken. De vraag was dan ook hoe de instelling zou zijn in de ontmoeting tegen het op de 6e plaats staande JSV N’gein.

Trainer Drost had ditmaal een plekje in de basis vrijgemaakt voor Max Verweij, ook al omdat Tolga Demirci zich ziek had afgemeld. Terug van een blessure was ook Chris Resida, die de afgelopen weken in verdedigend opzicht node werd gemist.

In de ontmoeting tegen JSV was er onverwacht een negatieve hoofdrol weggelegd voor scheidsrechter E. Jansen , die de wedstrijd geel en rood kleurde, mede waardoor de wedstrijd in de slotfase ook een verrassende wending kreeg.

In het eerste kwartier was Montfoort de bovenliggende partij, die met goed combinatiespel de verdediging van JSV onder druk zette. Daarna slaagde de thuisploeg er in het spel iets meer naar zich toe te trekken en moest de verdediging vol aan de bak. In de 20e minuut bezweek de defensie echter toen doelman Vianen de bal wegstompte recht voor de voeten van Jeroen Scholman, die met dit buitenkansje wel raad wist. 1-0 dus.

In het vervolg van de 1e helft was Montfoort zeker niet de mindere en slaagde de ploeg er ook in diverse kansen te creëren, maar de tomeloze inzet werd niet beloond. Tot aan de 45e minuut. Met een hoge pass naar voren, viel de bal tussen een JSV- verdediger en keeper Florie in. Middenvelder van Ede was er als de kippen bij om de bal over de keeper te wippen en daarmede de ploegen op gelijke hoogte te brengen.

De 2e helft gaf eenzelfde beeld te zien. Er was strijd zonder dat de wedstrijd het predicaat onsportief mocht dragen. Scheidsrechter Jansen zag dit iets anders en had in de 1e helft al met de nodig kaarten gestrooid. Tussen alle kaartellende door waren er in de 2e helft ook enkele fraaie doelpunten te bewonderen. In de 54e minuut was het Björn van der Horst, die er vanaf de punt 16 meter in slaagde de bal over alles en iedereen in de verste hoek te mikken, waardoor zijn ploeg opnieuw op voorsprong kwam.

De thuisploeg ging daarna voor de volle winst en leek scheidsrechter Jansen in het kielzog te hebben meegezogen, toen hij tot verbazing van iedereen naar de stip wees. Een aanvaller probeerde een stuiterende bal te onderscheppen, waar hij nooit meer bij kon. Een klein schouderduwtje, die van geen enkele waarde in deze situatie was, was voor de scheidsrechter een reden om tot deze beslissing te komen. Ook bij de toegekende strafschop van Jonathan Mehrez was de nodige consternatie. Nadat de strafschop genomen was, moest deze overnieuw, omdat de speler in zijn aanloop een onderbreking zou hebben gehad. Ondanks opnieuw protesten kreeg Mehrez een herkansing en leek de wedstrijd op dat moment al beslist. JSV had in deze fase de wedstrijd helemaal op slot kunnen gooien, maar door een redding van een Montfoortzijde werd dit scenario voorkomen.

Het venijn zat echter in de staart en ook in dit geval speelde scheidsrechter Jansen een belangrijke rol. Ruim een kwartier voor tijd ging een speler van Montfoort over de knie van een JSV verdediger. Normaal gesproken zou dit een gele kaart opleveren, maar de scheidsrechter zag dit anders en toverde de rode kaart uit zijn borstzak.

Door deze onterechte beslissing zette Montfoort alles op de aanval. Zo werden Marwan Fennich en Nick Koppers ingebracht en, naar even later bleek, was hier sprake van 2 gouden wissels.

Met 10 man probeerde de thuisploeg zoveel mogelijk van de goal af te spelen, maar 8 minuten voor tijd was het Fennich, die met een schitterende boogbal in de verste hoek doelman Florie verschalkte.

JSV kwam niet meer onder de druk vandaan en met de 90 minuten op de klok was daar plotseling Nick Koppers, die met een vliegend, maar geplaatst schot, van zo’n 20 meter de JSV-goalie volkomen kansloos liet.

Aanvoerder Bart Roelofs had de thuisploeg helemaal in ontreddering kunnen achterlaten toen hij helemaal alleen voor doelman Florie kwam. Zijn inzet belandde echter op de voet van de doelman en de eindstand werd dan ook bepaald op 3-3. De 9 gele en 1 rode kaart waren echter een smet op deze overigens sportieve wedstrijd.

Door deze remise blijft Montfoort op de 8e plaats en houdt het tevens uitzicht op de top 3. Door winst van 2 van de 3 onderste ploegen kan de Montfoortbrigade echter niet op haar lauweren rusten en staat de ploeg over 2 weken opnieuw een enorme test te wachten. Op 28 november komt immers de absolute koploper Sliedrecht ( 27 uit 10) op bezoek en zal Montfoort moeten laten zien of het schok-effect een vervolg krijgt. Hopelijk zal dan de storm zijn overgewaaid en het voetbal weer centraal staan.