StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:13-08-2015
Bijgewerkt op:13-08-2015 11:22

Koninklijk paar op Historische Kaasmarkt

Bron: Cor Janmaat
  

Op zaterdag 22 augustus gaan Woerdens 1ste Kaaskoning en de 62ste Jeugdkoningin van de WVW naar de Historische Kaasmarkt. Om 10.30 uur vertrekt het Koninklijk paar op een kaasbrik vanaf het Exercitieveld en rond 11.00 uur komt Koninklijk paar op het Kerkplein aan.

Met een Historische Kaasmarkt, een Boerenkaaskeuring en een Boerenkaascompetitie  worden Woerdense Kaaszomerweken 2015 feestelijk afgesloten. De Boerenkaaskeuring wordt op vrijdag 21 augustus in het Kaasmuseum aan de Molenstraat hoek Hoge Woerd gehouden. Het publiek is daar vanaf 10.00 uur welkom.

Deze keuring is voor de zelfkazende boeren spannend. De beste boerenkazen uit de wijde omgeving worden naar Woerden gebracht. Dat zijn er meer dan 100! En daaruit bepalen keurmeesters, na uitgebreid kloppen, voelen, ruiken en proeven wie er in welke categorie de beste kaas heeft aangevoerd. De winnende boeren krijgen hun prijzen een dag later op de Historische kaasmarkt.  

Woerden heeft de enige overgebleven Boerenkaasmarkt van ons land en daar wordt al meer dat eeuw met handjeklap de aangevoerde boerenkaas verhandeld. Een eeuwen oude traditie die kaasboeren en handelaren in ere hebben behouden en die wordt nu op de kaasmarkt aan toeristen getoond.

Zelf kaas maken, kan op de kaasmarkt in Woerden ook! Daarnaast kunnen bezoekers van het Kaasmuseum zien hoe op kaasboerderijen door de eeuwen heen boerenkaas is gemaakt. Hoe deze met een kaasbrik naar Woerden werd gebracht en daar op de kaasmarkt altijd op de traditionele wijze is verhandeld.

In het Kaasmuseum worden ook veel privé-voorwerpen van kaasboeren, kaashandelaren maar ook burgers tentoongesteld. Deze zomer hebben meer dan 1500 mensen dit museum bezocht en enthousiasme bij het zien deze oude attributen was zo groot dat meerdere op de boerderij of elders oude agrarische voorwerpen is gaan halen, waardoor de bezoekers spontaan het Kaasmuseum hebben verbouwd tot Zuivelmuseum.

Speciaal voor de boerenkaaskeuring is dit museum op vrijdag 21 augustus van 10.00 tot 16.00 uur open en zaterdag 22 augustus van 9.00 tot 17.00 uur. Daarna sluit het museum haar deuren en gaan de in bruikleen gegeven voorwerpen naar de eigenaars terug.    

Het museum heeft overduidelijk gemaakt dat koeien, en zuivel in de gene van vele Woerdenaren zit. Woerden is het agrarisch handelscentrum van het Groene Hart. Dat zal Woerden ook wel blijven.   Naast de Kaasmarkt floreert ook Streekmarkt in de Woerdense binnenstad. Iedere zaterdag gaat er naast de boerenkaas ook vele andere agrarische streekproducten rechtstreeks van producent naar consument. Niet alleen verstand van de handel, maar ook de passie van de kaasboeren en kaasboerinnen die met hun ambachtelijk vakwerk streven naar de hoogste kwaliteit; maakt Woerden Kaasstad!

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nonstop Dance


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024