StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:24-03-2015
Bijgewerkt op:24-03-2015 23:08

Hoe ouder je wordt, hoe vaker je valt

Bron: Marjon de Jong
  

De thema-avonden van de SWOM worden iedere maand georganiseerd voor iedereen die geïnteresseerd en betrokken is bij mensen met dementie. Het onderwerp van deze avond is voor IEDEREEN die geïnteresseerd is en op een vrijblijvende manier meer te weten wil komen over het onderwerp: geriatrie en de valpoli!

Hoe ouder je wordt, hoe vaker je valt!

Ongeveer 30 procent van de zelfstandig wonende ouderen boven de 65 jaar valt  tenminste één keer per jaar. Dit aantal zal de komende jaren aanzienlijk toenemen, vanwege de vergrijzing.

Er zijn bepaalde problemen die vooral bij ouderen meer voorkomen zoals geheugenklachten, gewichtsverlies, moeilijk lopen, moeizaam/slecht eten, onbegrepen klachten, plotseling optredende verwardheid (delier), somberheid, vallen, (te) veel medicijnen.

Op de poli geriatrie kan worden bekeken waardoor bovenstaande problemen  worden veroorzaakt (bijna altijd spelen een aantal factoren naast elkaar een rol) en hoe ze kunnen worden aangepakt en verbeterd.

De geriaters houden spreekuur op de polikliniek en komen op verzoek ook bij de opgenomen patiënten in het ziekenhuis. Ze werken samen met andere specialisten in het Zuwe Hofpoort ziekenhuis. Geriatrie richt zich op ouderen bij wie sprake is van complexe problematiek. Een klinisch geriater is een specialist in het ziekenhuis die gespecialiseerd is in ouderdomsziekten. De geriater behandelt ouderen die meerdere aandoeingen/ problemen hebben. Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen.

De nadruk ligt op herstel en behoud van de zelfredzaamheid van de oudere patiënt.

De geriater streeft ernaar de bezoeken aan de andere specialisten te beperken dan wel goed te coördineren.

Sinds januari 2011 is het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis gestart met een valpoli voor mensen boven de zestig jaar. Een valpartij kan ernstige gevolgen hebben. Vanaf 60 jaar neemt het aantal botbreuken na een valpartij snel toe. Als ouderen regelmatig vallen is er vaak sprake van een achterliggende oorzaak bijvoorbeeld Parkinson of dementie.

Er wordt bij de valpoli van het Hofpoort ziekenhuis gewerkt met een multidisciplinair team dat bestaat uit een geriater, een verpleegkundig specialist geriatrie, een fysiotherapeut en een neuroloog. Een gastvrouw/heer begeleidt de patiënt naar de verschillende onderzoeken.

Deze poli is bedoeld voor patiënten van 60-plus of ouder die meerdere keren gevallen zijn. Deze patiënten worden verwezen via de huisarts of komen binnen op de Spoedeisende Hulp. Om te achterhalen wat de oorzaak is wordt iedere patiënt in één dagdeel onderzocht door een geriater, verpleegkundige en fysiotherapeut. De oorzaak van vallen is niet altijd duidelijk en vaak spelen diverse aandoeningen hierbij een rol zoals: slecht zien, ziekte van Parkinson, lage bloeddruk en/of bijwerkingen van medicijnen.

Hierbij wordt ook gezocht naar de risicofactoren zoals: balans en lopen, valangst, stemming, geheugen, osteoporose, schoeisel en omgevingsfactoren.

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024