StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:21-12-2014
Bijgewerkt op:21-12-2014 13:01

Met Nederlandse kerstverlichting vier keer om de aarde

Bron: Ted van Hinthum
  

Helft afgedankte kerstverlichting verdwijnt in vuilnisbak

De Nederlandse huishoudens hebben bij elkaar meer dan 175.000 kilometer aan kerstverlichting in huis. Dat is ruim vier keer de omtrek van de aarde. Bij afdanking verdwijnt echter de helft in de vuilnisbak en gaat verloren voor recycling. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Wecycle.

84 procent van de Nederlanders heeft kerstverlichting in bezit, bijvoorbeeld lampjes voor in de kerstboom of een lichtsnoer voor op de gevel.  Een op de drie heeft elektrische kerstdecoraties in huis. De helft van de respondenten gooit kerstverlichting of elektrische decoraties weg als deze het niet meer doen. Hierdoor gaan ze verloren voor recycling. Slechts 41 procent geeft aan de afgedankte kerstspullen in te leveren.


http://files.smart.pr/f6/5c7aa0876511e489cfb97a632d439b/Wecycle-Kerstverlichting-500.jpg

Nederlandse huishoudens hebben in totaal vier keer de omtrek van de aarde aan kerstverlichting in huis.

Momenteel voert Wecycle een campagne met tuincentra en bouwmarkten om de consument op te roepen ook afgedankte kerstverlichting in te leveren voor recycling. Wecycle organiseert in Nederland de verantwoorde inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Recyclen belangrijk
Ingeleverde afgedankte kerstverlichting wordt via Wecycle voor meer dan 80 procent gerecycled. Door recycling blijven grondstoffen behouden. Ook komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht. Kerstverlichting en –decoraties zijn net als alle andere afgedankte elektrische apparaten gratis in te leveren bij de milieustraat van de gemeente, in Wecycle-inleverbakken in winkels of bij aankoop van een soortgelijk product.

Over het onderzoek
In het onderzoek van TNS NIPO onder 2.000 huishoudens geeft 84 procent aan kerstverlichting in huis te hebben. Dat zijn (0,84 x 7.590.228 =) 6.375.792 huishoudens. De gemiddelde lengte van de kerstverlichting is 27,68 meter. De totale lengte aan kerstverlichting is hiermee 176.482 kilometer. Dat is 4,4 keer de omtrek van de aarde (omtrek = 40.075 km).

50 procent van de respondenten geeft aan elektrische kerstverlichting en/of elektrische kerstdecoraties weg te gooien als deze het niet meer doen. 41 procent levert het in.

Over Wecycle
Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) in Nederland organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van ruim 1.500 producenten en importeurs.

Meer informatie: wecycle.nl.

 

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Oranje Top 30


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024