StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:13-07-2014
Bijgewerkt op:13-07-2014 21:06

Streekeigen spelt groeit in Lopik

  

In het gebied De Utrechtse Waarden groeit op 3,2 hectare (dat is 32000 m2) het streekproduct spelt. Er is in eind 2014 1,4 hectare meer dan vorig jaar ingezaaid, vlak na de lancering van het streekproduct spelt in november 2013. Dat was toen een risico, waar de initiatiefnemer het Streekfonds voor garant is gaan staan. Die grotere productie blijkt inmiddels ook nodig, omdat de afname van brood, koekjes en eierkoeken langzaam toeneemt. De voorraad spelt van vorig jaar is net voldoende om tot na de zomer streekeigen broden en koeken te bakken. Dan is het wachten op de nieuwe oogst, die in augustus van het land komt en in oktober verwerkt kan worden in de molens in het gebied. Als de opbrengst mee zit kunnen hiervan meer dan 30.000 broden gebakken worden. 

Sinds de introductie van het streekspelt in november 2013 heeft de keten van molens en bakkers hard gewerkt om het product optimaal te maken. Zowel bij het pellen, het malen als het bakken moest de productie uitgevonden worden want spelt bakt anders dan tarwe. En product maken van puur een alleen spelt is voor bakkers moeilijker dan dat je er wat tarwe door doet. Dat maakt het misschien luchtiger maar dat willen de producenten niet. Sinds dit voorjaar zijn de bakkers steeds tevredener geworden over het meel en het product uit de oven. Traceerbaar en puurheid van het spelt, gemalen door de molen in de buurt en gebakken door de bakker om de hoek maakt dit een echt streekproduct. 

In juni heeft het spelt gebloeid met kleine bloemetjes langs de aar. Daarna is de aarzetting goed op gang gekomen. Het bovenste groene blad, het vlagblad, zorgt voor de (zonne)energie die de voeding levert voor de korrels. De regen van afgelopen week was nuttig omdat de korrels dan tot in de punt van de aar gevuld raken met eiwit. Die regen zorgt dus voor een betere opbrengst. Zou je die regen niet hebben, dan stopt de aarzetting eerder en is de opbrengst lager.  

In augustus is het zover, dan komt de combine de oogst maaien en verwerken. U kunt het Spelt in de aar bewonderen vanaf de Oudeslootseweg tussen Lopik en Jaarsveld. Het Streekfonds heeft een driehoekig bord geplaatst: Hier groeit uw brood!

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024