StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:07-04-2014
Bijgewerkt op:07-04-2014 13:14

De boer op

Bron: Cor Janmaat
  

Bezoek bedrijven op 12 april a.s. op uw gemak in een huifkar

Op zaterdag 12 april is het weer zover: de jaarlijkse open dag bij agrarische bedrijven in de omgeving van Woerden. Ga ook ‘De Boer Op’ en maak kennis met het echte boerenleven!

U kunt kijken hoe de echte Boerenkaas wordt gemaakt, proeven van Boerenijs, heerlijke jams en sappen. Lammetjes zien dartelen in de wei of ervaren hoe koeien in de watten worden gelegd.

Om 11 uur bakken wethouder Bob Duindam en acteur Bram van der Vlugt een omelet op de Streekmarkt en daarmee gaat deze keer vanaf Kerkplein ‘De Boer Op’ feestelijk van start.  

Op de Woerdense Streekmarkt wordt deze dag een speciale Groene Hart editie gehouden, met kramen van producenten uit de hele regio. En omdat Pasen er aankomt, zal de Streekmarkt in Paassfeer worden aangekleed.

Op de Streekmarkt kunt u ook kennis maken met het gevarieerde aanbod om Woerden en omgeving ook ná 12 april te zien en te beleven. In samenwerking met Woerden Marketing zijn zes aantrekkelijk geprijsde arrangementen ontwikkeld. Als u vóór 1 mei a.s., dus nog tijdens de Maand van het Groene Hart, één van de arrangementen boekt, maakt u kans op een mooie mand met producten van de Streekmarkt ter waarde van € 25! Boeken kunt u op de website: http://www.beleefwoerden.com en dan doorklikken naar ‘Arrangementen’.

U kunt dit alles uiteraard op eigen gelegenheid komen bezoeken, maar … u kunt zich ook op uw gemak vanaf de Streekmarkt naar de agrarische bedrijven laten vervoeren met een echte huifkar en tractor. U kunt kiezen uit twee routes (zie ommezijde), één van circa 3 uur en één van circa 3,5 uur. Vertrektijden: 10.30 en 12.00 uur.

Onderweg wordt steeds gestopt bij de bedrijven die meedoen aan ‘De Boer Op’.

Als u mee wilt rijden met één van de huifkarren, koop dan snel een kaartje, want de capaciteit is beperkt. Kaartjes zijn op 5 april tussen 10 tot 17 uur en op 12 april van 10 tot 12 uur verkrijgbaar bij de Pannenkoekenkraam op de Streekmarkt. Prijs: 2 euro per volwassene, kinderen onder de 12 jaar 1 euro. Kinderen onder de 12 jaar worden alleen toegelaten, mits onder begeleiding van een volwassene. Kaartjes kunnen na afloop van de tocht ingewisseld worden voor een pannenkoek. Dus, feitelijk kost de tocht u niets!

Meer informatie over alle activiteiten op 12 april kunt u vinden op: www.woerdenbuitenstebinnen.nl, www.deboeropwoerden.nl, www.streekmarkt-woerden.nl.

ROUTES HUIFKARTOCHTEN

Route 1: Barwoutswaarder

Vertrek vanaf het Kerkplein om 10.30 uur (groene kaartjes, maximaal 28 personen) en om 12.00 uur (gele kaartjes, maximaal 36 personen)

Tijdens de route van circa 2,5 uur worden de volgende drie bedrijven bezocht:

  1. Fam. Janmaat; Barwoutswaarder 59

    Bij de fam. Janmaat wordt de melk van de koeien tot kaas verwerkt. Op de open dag wordt in een film getoond hoe de kaas op dit bedrijf gemaakt wordt. Het is ook mogelijk om een rondleiding te krijgen in de kaasmakerij. Er kan geproefd worden van de verschillende soorten boerenkaas en natuurlijk is deze kaas ook te koop. Naast de kaasmakerij zijn op dit bedrijf ook de dieren te bekijken: koeien, schapen met lammetjes, konijnen en er is ook een paardenpension. Naast de ‘normale’ boerenactiviteit is er ook een heuse distilleerderij aanwezig. Van de appels uit een nabijgelegen boomgaard wordt natuurzuivere alcohol gestookt tot een eau de vie. Ook hier kunt u een rondleiding krijgen en proeven.  

  2. Fam. Vernooy; Barwoutswaarder 67

    Sinds 2012 wordt op dit melkveebedrijf ijs gemaakt. Het ambachtelijke boerenschepijs wordt gemaakt van dagverse melk dat eerst wordt gepasteuriseerd. In de oud Hollandse stal is een keuken ingericht waar de ijsbereiding volgens de geldende hygiëne normen wordt uitgevoerd. Natuurlijk is het mogelijk om hier het ijs te proeven en/ of te kopen, ook als het weer iets minder mooi is. Zonder melkkoeien geen melk en geen ijs! Dus ook de melkkoeien in de ligboxenstal verdienen het om bekeken te worden.

  3. Fam. Lievaart; Barwoutswaarder 79

Hier worden verschillende soorten appels en peren geteeld. Helaas zit er op dit moment geen fruit aan de bomen, maar met een beetje geluk staat de boomgaard in bloei! Om toch meer inzicht te krijgen in het fruitbedrijf wordt er op de open dag een presentatie over fruitteelt getoond. Het sorteren van fruit met de sorteermachine wordt gedemonstreerd en er zijn proeverijen. Er is ook een workshop: creatief met appel. Het bedrijf is niet alleen te bezichtigen; alle producten zijn natuurlijk ook in onze landwinkel te koop. Aanvullend op het fruit is er patchwork te bezichtigen.

Route 2: Rietveld

Vertrek vanaf het Kerkplein om 10.30 uur (blauwe kaartjes, maximaal 16 personen) en om 12.00 uur (rode kaartjes, maximaal 25 personen)

Tijdens de route van circa 3  uur worden de volgende vier bedrijven bezocht:

  1. Fam. Kemp; Rietveld 34

Op hoeve het Ooievaarsnest van de familie Kemp worden 70 melkkoeien gehouden in een ligboxenstal met een mestrobot en een koeborstel voor extra koecomfort. De melkkoeien lopen zomers in de weide. De 96 zonnepanelen op het dak van de schuur voorzien in een belangrijk deel van de energievoorziening. Verder zijn er nog schapen en lammetjes en de boerin zal haar zelfgemaakte schilderijen tentoonstellen.

  1. Fam. van der Wind; Rietveld 68

Op Hoeve Rietveld wordt naast melk ook fruit geproduceerd. Bijzonder aan de melkproductie is dat de melkkoeien worden gemolken met een melkrobot. Bij de fruittak van het bedrijf wordt op traditionele manier het fruit verwerkt tot jam en sappen. Gedurende de open dag worden workshops gegeven over de verwerking van fruit tot een nieuw product. Natuurlijk zijn de producten van dit bedrijf ook ter plaatse te koop.

  1. Fam. Jongeneel; Rietveld 78

Bij de fam. Jongeneel  worden de dieren nog gehouden zoals vroeger. Dit betekent dat de melkkoeien in een zogenaamde grupstal staan. De meeste koeien hebben nog horens. Tijdens het melken sta je tussen de koeien en loop je zelf van de ene koe naar de andere in plaats van dat de koeien naar een melkput toe komen. Ook zijn hier schapen met lammetjes te zien.

  1. Fam. van der Burg; Rietveld 124,  
    Op dit melkveehouderijbedrijf is er sinds een jaar een nieuwe stal in gebruik. In deze stal is ruimte voor 140 melkkoeien. De koeien worden 2 keer per dag gemolken in een 24-stands draaimelkstal. Bij de bouw van de stal is extra rekening gehouden met dierwelzijn, zo zijn er elektrische koeborstels in de stal en is er veel ruimte om te lopen. In de andere stallen zijn kalfjes en jongvee te zien. Ook worden demonstraties bloemschikken op dit bedrijf georganiseerd. Tegen een kleine vergoeding kan onder begeleiding een mooi bloemstukje worden gemaakt.
     

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Middag mix


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024