
|
 |
Geplaatst op:25-01-2008 Bijgewerkt op:25-01-2008 10:46 Thema middag "Diagnose epilepsie bij kinderen."Utrecht: Diagnose epilepsie bij kinderen
Op zaterdag 9 februari 2008 organiseert het UMCU WKZ Utrecht samen met de Epilepsie Vereniging Nederland (EVN) een thema middag "Diagnose epilepsie bij kinderen" in het auditorium van het UMCU WKZ, Lundlaan 6 te Utrecht. Aanvang 13.00 uur en sluiting om ca. 17.00 uur. De toegang is vrij.
Prof. dr. O. van Nieuwenhuizen, kinderneuroloog WKZ, spreekt o.a. over "zonder het stellen van een goede diagnose is een goede behandeling niet mogelijk". Dhr. Th. Heisen, maatschappelijk werker bij SEIN (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland) spreekt o.a. over "dan heb je de diagnose en dan .?". Dr. M. van Schooneveld spreekt over "leren en gedrag bij goed en moeilijk instelbare kinderen met epilepsie". Mw. A. Landman is zelf moeder van een dochter met epilepsie en vertelt over haar ervaringen.
Diverse informatietafels zijn aanwezig, o.a. van LWOE (Landelijke Werkgroep Onderwijs en Epilepsie), de ambulante begeleiding van Epilepsiecentra Kempenhaeghe en SEIN, Ouders van kinderen met meer dan alleen epilepsie en het Wilhelmina Kinderziekenhuis.
Bij epilepsie is er sprake van een kortdurende storing in het functioneren van de hersenen, waardoor aanvallen ontstaan. Gelukkig kunnen de meeste mensen met medicijnen goed behandeld worden, zodat ze er bijna of zelfs helemaal geen last meer van hebben. Maar dan moet wel eerst de juiste diagnose gesteld worden, want er zijn verschillende vormen van epilepsie. De leeftijd waarop epilepsie bij kinderen ontstaat, is belangrijk. Bij kinderen met een goed behandelbare epilepsie spelen meer factoren een rol in de ontwikkeling dan bij gezonde kinderen. Als kinderen door epileptische activiteit in hun hersenen tijdelijk niet over hun leer- en denkvermogen kunnen beschikken, kan dit leiden tot o.a. leerproblemen. Ook kunnen indirecte omstandigheden leerproblemen veroorzaken, zoals b.v. moeilijkheden thuis door de angst voor een aanval, pesterijen op het schoolplein, niet alleen mogen zwemmen, op de fiets of meedoen met sporten etc. Het is de kunst kinderen te beschermen tegen de gevaren van een epilepsie aanval zonder ze al te zeer te beknotten in hun zorgeloze "kind zijn".
De middag is bedoeld voor ouders van kinderen met epilepsie, maar ook voor leerkrachten, begeleiders en andere belangstellenden. S.v.p. aanmelden bij Mw. E.A. van Oort, Afd. Kinderneurologie UMCU WKZ Heidelberglaan 100 - 3584 CX Utrecht email: e.a.vanoort@umcutrecht.nl
|
 |

|
|
|