StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:11-12-2020
Bijgewerkt op:11-12-2020 10:00

Zoektocht: 20.000 jongeren voor 50 nieuwe MDT-projecten

Bron: Edzart Bentinc, Maatschappelijke diensttijd
  

“MDT levert een enorme bijdrage, aan de maatschappij en aan de ontwikkeling”

Begin dit jaar ging de maatschappelijke diensttijd (MDT) officieel van start. Zelfs corona kon jongeren niet tegenhouden om vrijwillig en vol enthousiasme hun steentje bij te dragen. In 2021 komen er vijftig projecten bij, met ruimte voor nog eens 20.000 MDT-ers. Om al die plekken te vullen, starten MDT-jongeren op 8 december met een recordpoging. Ze roepen 14- tot 27-jarigen op om uiterlijk 14 december voor 16.30 uur de test ‘Ontdekken wat je leuk vindt’ te doen op doemeemetMDT.nl. Het doel is tenminste 20.000 jongeren deze eerste stap te laten zetten op weg naar het vinden van het MDT dat bij ze past. The Karma Factory draait al vanaf het begin mee met MDT, met projecten in Noord-Holland, Zuid-Holland en Brabant. Daar komt nu een locatie in Utrecht bij.

Steeds meer jongeren ontdekken MDT en wat meedoen aan een van de projecten voor hen kan betekenen. Ze zijn enthousiast over de mogelijkheid een bijdrage te leveren aan de samenleving, terwijl ze tegelijkertijd hun talenten ontwikkelen en hun leefwereld en netwerk vergroten. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de jongeren door het doen van MDT beter weet wat er qua opleiding of werk bij hen past, tweederde is blij met de versterking van het cv en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Het is daarom goed nieuws dat komend jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe initiatieven start en bestaande initiatieven worden uitgebreid. The Karma Factory draait al vanaf het begin mee met MDT, met projecten in Noord-Holland, Zuid-Holland en Brabant. Daar komt nu een locatie in Utrecht bij.

Projectleider Stefan Burger vertelt: “Begin volgend jaar starten we een samenwerking met ROC Midden Nederland, helemaal in lijn met wat we vanuit The Karma Factory al eerder hebben gedaan op MDT-gebied. Net als op de andere scholen waar we mee werken, helpen we de leerlingen met lessenreeksen, projectweken en coaching om het meeste uit hun talenten te halen. Op het ROC doen we dat door jongeren de kans te geven hun eigen sociale onderneming op te richten. Van afvalscheiding op school tot het organiseren van activiteiten voor meer sociale cohesie in de buurt en van het upgraden van speeltuinen tot het opzetten van een buitensportschool voor statushouders – het kan allemaal. In een traject van veertien weken begeleiden onze trainers de jongeren bij het bereiken van hun doelen.”

Geloven in jezelf
De test ‘Ontdekken wat je leuk vindt’ neemt ongeveer twee minuten in beslag. Met een paar gerichte vragen komen jongeren er razendsnel achter welke MDT bij hen past. Gaan ze aan de slag met een sportproject, ligt hun hart bij zorg & welzijn of is duurzaamheid hen op het lijf geschreven? Met negen verschillende categorieën – van natuur & dier tot veiligheid en van techniek & ICT tot sport – is er voor iedere MDT-er wat wils. Sommige projecten vallen in meerdere categorieën en The Karma Factory zelfs in alle negen. Stefan: “Doordat jongeren bij ons aan de slag gaan met het starten van hun eigen sociale onderneming, bepalen ze zelf in welk vakgebied dat is.

De een kiest voor veiligheid door het oprichten van een buurtwacht, de ander voor natuur & dier en begint een hondenuitlaatservice. Computerles geven aan ouderen, de lokale overheid adviseren op het gebied van duurzaamheid of een buurtkrant oprichten – deelnemers bepalen helemaal zelf waar hun onderneming voor staat. Uiteraard zorgen onze begeleiders ervoor dat er haalbare doelen worden gesteld. Het CO2-probleem ga je natuurlijk niet in veertien weken oplossen, maar meer bomen en minder uitstoot in een bepaalde wijk is wellicht wel haalbaar. Jongeren verbazen ons regelmatig met hun goede ideeën en met wat ze allemaal voor elkaar krijgen. Het is een kwestie van geloven in jezelf en je schouders eronder zetten.”

Groeipotentieel
Meer dan 18.000 jongeren deden al mee met MDT en het groeipotentieel is groot. Uit onderzoek blijkt dat ruim 800.000 jongeren graag vrijwillig een steentje willen bijdragen aan de maatschappij. Dat ze tegelijkertijd ervaring opdoen die goed van pas komt bij het maken van belangrijke keuzes voor hun toekomst, is een groot bijkomend voordeel. Jongeren doen MDT om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat ze zich alvast willen oriënteren op een vervolgopleiding of de arbeidsmarkt, of om iets goeds te doen voor de samenleving. Deelname is altijd vrijwillig en deelnemers worden goed begeleid. Stefan: “We bieden onze projecten aan als aanvulling op het burgerschapsonderwijs op mbo-opleidingen. Een lastig vak, want er is een inzetvereiste, maar er worden geen cijfers gegeven. Wij geloven dat je burgerschap pas echt kunt leren door het te doen en dat is de insteek waarmee we ook op het ROC in Utrecht aan de slag gaan.

Onze deelnemers bestaan uit allerlei soorten jongeren en de teams waarin ze samenwerken zijn een mix van zeer gemotiveerde leerlingen en leerlingen vaak afwezig zijn of zelfs zijn uitgevallen. Ik vind het geweldig om te zien hoe deze combinatie altijd weer tot mooie dingen leidt. Soms begint iemand met zichtbare tegenzin en groeit dan in een paar weken uit tot de grootste initiatiefnemer. Het is ook het gevoel deel te nemen aan iets dat ertoe doet, dat jongeren inspireert om zich in te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat MDT een enorme bijdrage levert, aan de maatschappij en aan de persoonlijke ontwikkeling van jongeren!”

Over maatschappelijke diensttijd (MDT)
MDT is een samenwerking van de rijksoverheid, jongerenorganisatie Nationale Jeugdraad, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, ZonMw, gemeenten en maatschappelijke organisaties. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS is politiek verantwoordelijk voor MDT. Zie voor meer informatie ook www.doemeemetmdt.nl.

 

  



Meer berichten in deze categorie:
Vorig jaar 8,5% meer fietsendiefstallen in Utrecht (19-04-2024)
Fotowedstrijd Oude Hollandse Waterlinie (18-04-2024)
Dodenherdenking Montfoort, zaterdagavond 4 mei 2024 (16-04-2024)
Fietspad tussen de Stuivenbergweg en Blokland maandenlang afgesloten (16-04-2024)
Gemeente Utrecht zet mobiele camera in voor handhaving brom- en snorfietsregels (15-04-2024)
Bevrijdingsvuur wordt naar Linschoten gebracht (15-04-2024)
Ouder-kind café van start in Bibliotheek Montfoort (13-04-2024)
Vermiste en gevonden dieren (13-04-2024)
Voedsel voor de bijen (12-04-2024)
Tegeltjes om mee te bouwen (11-04-2024)
Montfoort krijgt woningen voor Oekraïners, vluchtelingen en jongeren (09-04-2024)
Taize viering zondag 14 april 2024 (08-04-2024)
Startschot Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw voor melkveehouders (05-04-2024)
Lentemarkt in Montfoort (05-04-2024)
Agrarisch Avontuur bij De Boer-Op naar Linschoten (02-04-2024)
Nieuwe vliegtuigroute boven provincie Utrecht zorgt voor onrust (02-04-2024)
Galecopperbrug bij Utrecht drie zaterdagen dicht (01-04-2024)
Vermiste en gevonden dieren (30-03-2024)
Handjehelpen roept op: ga naar buiten met een kwetsbare buurtgenoot (27-03-2024)
Open ochtend Logeerhuis Bredius, (24-03-2024)
Wijzigingen parkeerregels Woerden (22-03-2024)
Vermiste en gevonden dieren (22-03-2024)
Druk op de woningmarkt (15-03-2024)
Dorpbewoners Linschoten ontevreden na plannen gemeente (15-03-2024)






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024