StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:01-08-2018
Bijgewerkt op:02-08-2018 07:10

De buxusmot slaat toe

Bron: Ministerie van Landbouw / Nettie Kuijer, redactie RSM
  

De buxusmot regeert, ook in Montfoort. In veel tuinen staan de trieste aangetaste struiken. Rooien schijnt de enige optie te zijn... 

In Nederland worden minimaal twee generaties per jaar verwacht, met de eerste vlinders in april/mei. In oktober gaan de rupsen in winterrust in een tussen de bladeren gesponnen cocon. Vroeg in het voorjaar worden de rupsen weer actief en vreten verder aan de buxus tot ze verpoppen. Het popstadium duurt zo’n 14 dagen en de vlinders leven circa 8 dagen. De eitjes worden in kleine groepjes afgezet op het blad. 
Bij 20˚C duurt de ontwikkeling van ei tot pop circa 26 dagen. Bij het warme weer van de afgelopen weken is deze tijd duidelijk korter.

Herkenning:
De mot heeft een spanwijdte van ongeveer 4 cm en is daarmee vrij groot. 
De jonge rupsjes zijn vuilgeel en ca. 2 mm groot. Na enkele dagen krijgen ze bruine lengtestrepen; ze zijn dan ca. 5 mm groot. Oudere rupsen zijn felgroen met een zwarte kop, en krijgen een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen. De volgroeide rups wordt zo’n 4 cm groot. 

Schadebeeld:
Naar verwachting kunnen de rupsen het hele jaar aangetroffen worden en de poppen en vlinders gedurende enkele korte periodes tussen april en september. In de winter zijn de rupsen in rust in een stevige cocon en zijn dan lastig te vinden: het schadebeeld blijft echter goed zichtbaar in de vorm van dode blaadjes, kale takjes en spinsel. Omdat de rupsen wegkruipen in de plant, waar ze ook verpoppen, is het schadebeeld bij geringe aantasting lastig te zien. Bij recent geknipte planten en haagjes vallen de symptomen het meest op, vooral aan de zijkanten en onderaan de struik.

Bestrijdingsmogelijkheden:
Bij een aantasting van een buxus, kan men de rupsen en poppen met de hand verwijderen en de spinsels wegknippen. Een zwaar aangetaste struik kan men het beste volledig verwijderen of bij de grond afknippen. De afgeknipte takken en verwijderde struiken dient men vervolgens in een afgesloten zak of container af te voeren. 

Daarnaast is er de mogelijkheid om rupsen van de buxusmot chemisch te bestrijden. Er zijn diverse middelen toegelaten voor particulieren die werken tegen rupsen in het algemeen. Onder andere: Pyrethrum Spray, Luxan Pyrethrumspray en Spruzit Vloeibaar. Deze middelen zijn gebaseerd op een combinatie van de werkzame stoffen piperonylbutoxide en pyrethrinen. Bij toepassing dient men er wel op te letten dat de rupsen goed worden geraakt.

De bespuiting zal ook enkele keren moeten worden herhaald, omdat bij een eerste bespuiting vaak niet alle rupsen worden geraakt. Oudere rupsen, poppen en eitjes worden met een bespuiting niet, of onvoldoende, bestreden. In de loop van de zomer en herfst kunnen alle stadia namelijk tegelijk aanwezig zijn.

Mogen de struiken in bij het groenafval?
Veel gemeentes in het Groene Hart, zoals Montfoort IJsselstein en Nieuwegein,  geven aan dat het aangetaste groen in de groencontainer mag worden aangeleverd. Ook kan het afval naar het afvalbrengstation worden gebracht. 

Openingstijden afvalbrengstation in Montfoort
• Zaterdag: elke 2e en 4e zaterdag van de maand van 8.30 tot 12.00 uur
• Elke woensdag van 8.30 tot 12.15 uur en 13.15 tot 15.45 uur
• Elke vrijdag van 13.15 tot 15.45 uur (Op Goede Vrijdag en Koningsdag gesloten)
Het afvalbrengstation is gesloten op zaterdagen in de maanden juli en augustus en tijdens feestdagen.
 
Adres afvalbrengstation
IJsselveld 18A
3417 XH Montfoort
 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Puur Hollands


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024