StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:24-04-2020
Bijgewerkt op:25-04-2020 11:43

Koninklijke Onderscheiding voor acht inwoners Jarenlange inzet beloond met een lintje

Bron: Lenie Pol, Bestuursadviseur Kabinetszaken, Toerisme en Recreatie Gemeente Montfoort
  

“Het heeft zijne Majesteit behaagd…” Met deze woorden hebben mevrouw J. de Ruiter-Broer, mevrouw T. van Jaarsveld-Kempen, de heer B. van Blokland, de heer A. Spruit, de heer E. de Jong, de heer P. Versloot, de heer W. Beukers en de heer J. Vlaar op vrijdag 24 april telefonisch van burgemeester mevrouw mr. P.J. van Hartskamp- de Jong gehoord dat zij een Koninklijke Onderscheiding hebben ontvangen en dat deze vanwege de Corona maatregelen op een later moment fysiek wordt uitgereikt. Voor de daadwerkelijke uitreiking wordt gezocht naar één landelijk moment waarop dit alsnog kan plaatsvinden. Burgemeester Van Hartskamp-de Jong is er trots op deze vrijwilligers in het zonnetje te kunnen zetten. Acht inwoners die zich op een bijzondere manier en vooral al vele jaren hebben ingezet voor de samenleving. Zij zijn daarvoor benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Mevrouw De Ruiter-Broer
Mevrouw De Ruiter heeft zich als vrijwilligster op verschillende gebieden zeer verdienstelijk gemaakt. Zo hield zij zich van 1979 tot 2011 bezig met de administratie van openbare basisschool De Hobbitstee in Montfoort. Zij was hier in deze jaren een vaste onmisbare schakel die ervoor zorgde dat alles nagenoeg vlekkeloos verliep. In 1988 startte mevrouw De Ruiter samen met zo'n vijf andere vrijwilligsters een VVV kantoor, tot medio jaren 90 bleef zij betrokken. In die periode werden tal van activiteiten ontwikkeld: van wandel- en fietsroutes tot stands op diverse beurzen. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk en zorgde ervoor dat veel vrijwilligers zich aanmeldden. Sinds 2011 werkt mevrouw De Ruiter als vrijwillig redacteur bij de Senioren sociëteit Het Knooppunt. Dankzij haar werkzaamheden voor de digitale Nieuwsbrief en Contact, het informatiebulletin voor leden, houdt zij de communicatie op hoog niveau. In 2015 heeft mevrouw De Ruiter - een fervent handwerkster/borduurster – het handwerkcafé opgezet. Vanaf dag één is dit een succes. Maandelijks komen tien merendeels alleenstaande dames bij elkaar. 

 

Joke de Ruiter was blij verrast. Niet alleen door de onderscheiding maar ook door de opkomst van familie en vrienden die, op veilige afstand, haar kwamen feliciteren.  

Mevrouw Van Jaarsveld-Kempen
Mevrouw Van Jaarsveld is een vrouw op wie je kan rekenen. Sinds 1974 vrijwilligster in diverse functies. Zo is zij zeer actief binnen de rooms-katholieke kerk Montfoort-Linschoten en vervult zij hand- en spandiensten voor de kerkgemeenschap. Ook heeft mevrouw Van Jaarsveld zich sinds 1974 vol overgave ingezet als koster. Zij doet dat tot op de dag van vandaag met veel toewijding en passie. Mevrouw Van Jaarsveld bezoekt ouderen en alleenstaanden, maar ook bij rouw, trouw of ziekte kan men op haar rekenen. Meerdere mensen uit haar omgeving doen een beroep op mevrouw Van Jaarsveld en nooit tevergeefs. Al een aantal jaren is mevrouw Van Jaarsveld de trouwe verzorger van een aantal naasten die werden geconfronteerd met een ernstige ziekte. Zij kookt wekelijks een maaltijd en verricht regelmatig hand en spandiensten voor de gezinnen en nabestaanden.

Als collectant voor de hartstichting maakt zij zich vanaf 1984 verdienstelijk. De Vrouwen Advies Commissie (VAC) krijgt van mevrouw Van Jaarsveld, dankzij het volgen van studies en excursies in de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en luchtkwaliteit van de gebouwen en woonomgeving, zeer deskundig advies.

De heer A. Spruit
De heer Spruit is een zeer actieve inwoner van de gemeente Montfoort met een groot hart voor de Montfoortse samenleving. Sinds 1996 heeft de heer Spruit zich op meerdere manieren verdienstelijk gemaakt in het vrijwilligerswerk voor voetbalvereniging MSV'19, wat hem in 2015 de titel 'vrijwilliger van het jaar' opleverde. Mede op initiatief van de heer Spruit werd in 2007 de Stichting 'De 24 uur van Montfoort' opgericht. Die stap bleek vanaf het begin een groot succes. 'De 24 uur van Montfoort' werd een evenement met activiteiten en optredens op verschillende Montfoortse pleinen. In 2012 was de heer Spruit medeoprichter van de Stichting Tent Activiteiten Montfoort (STAM). Deze stichting had aanvankelijk tot doel om de Stichting Vakantie Ontspanning Montfoort (VOM) en Koninginnedag tegen minimale kosten aan een tent voor hun activiteiten te helpen. Al snel volgden andere verenigingen die voor de organisatie van hun activiteiten ook een beroep op de STAM konden doen. Zodoende draagt deze stichting bij aan de levendigheid en leefbaarheid van Montfoort. In 2013 nam de heer Spruit het initiatief voor 'Pret in het Park', een groot kinderevenement in het Montfoorste stadspark.

Toen de heer Spruit in 2016 vernam dat de organisatie van de Koningsdag zonder bestuur kwam te zitten, werd hij medeoprichter van de Stichting Koningsdag. Het is mede aan hem te danken dat Montfoort nog een Koningsdag heeft. Carnavalsvereniging Les Boutonniers kan altijd rekenen op zijn betrokkenheid bij het ’Pullen op De Plaats’ feest, zijn vaste columns in carnavalskrant 'De Knopengeiner en de organisatie van de carnavalsoptocht. 

De heer B. van Blokland
De heer Van Blokland zet zich belangeloos in voor onze samenleving en niet zelden voor de zwakkeren ervan. Hij is een vrijwilliger in hart en nieren. Sinds 1977 is de heer Van Blokland vrijwilliger van Geloofsgemeenschap St. Johannes de Doper in Montfoort. Al ruim 42 jaar is hij lector en voorganger in kerkelijke vieringen, avondwakes en uitvaarten in Montfoort/Linschoten, maar ook buiten de gemeente.  Deze taak beperkt zich niet tot alleen het voorgaan in de viering, begeleiding en aandacht voor de familie na het overlijden. 
Daarnaast is de heer Van Blokland vanaf 1978 bestuurlijk betrokken bij de parochie St. Johannes de Doper. Als voorzitter van het parochiebestuur was hij in die hoedanigheid betrokken bij de positionering van woonzorgcentrum Antoniushof. Eind jaren 80 werden de financiële en bestuurlijke perikelen mede dankzij zijn inzet opgelost. Ook was de heer Van Blokland nauw betrokken bij de renovatie van de glas in lood ramen en heeft hij een aantal veranderingen gerealiseerd in de kerkzaal en het liturgisch centrum. Deze aanpassingen hebben de basis gelegd voor de latere grootscheepse renovatie van St. Johannes de Doper. Dankzij zijn inzet worden vieringen ondersteund met beeld en geluid en zijn via internet live te volgen. 
Voor de ouderen in Montfoort heeft de heer Van Blokland het initiatief genomen voor het project ’levenscoach.’ Ouderen in Montfoort die in een moeilijke situatie zitten worden geholpen om oplossingsgericht en positief te denken. De heer Van Blokland speelt een grote verbindende rol binnen de geloofsgemeenschap op bestuurlijk en maatschappelijk vlak. 

De heer E. de Jong
De heer De Jong zet zich als vrijwilliger sinds de jaren 70 in vele functies in voor de plaatselijke Gereformeerde Kerk/Protestante Gemeente in Linschoten. Zo zet hij zich al jaren met veel enthousiasme en toewijding in voor diverse werkgroepen en activiteiten binnen deze Geloofsgemeenschap en was hij onder meer jeugdouderling en voorzitter van de kerkraad. Vanaf 1999 is de heer De Jong een actief lid van Mannenkoor Zanglust. Hij vervult een belangrijke rol om de activiteiten van het koor onder de aandacht te brengen. Zo schrijft hij artikelen en ontwerpt de programmaboekjes. De heer De Jong is sinds de oprichting in 2009 voorzitter van Stichting Open Monumentendag Montfoort. 

Ook heeft de heer De Jong een belangrijke rol gespeeld bij het realiseren van de ANWB-route met de bruine bordjes aan de historische panden in Linschoten. Daarnaast levert hij een waardevolle bijdrage aan het levendig houden van de geschiedenis van het dorp Linschoten. De heer De Jong zorgt ervoor dat elke werkdag de klok van de grote of Sint-Janskerk aan het kerkplein in Linschoten geluid wordt. Hij is een bruggenbouwer en verbindingsman; hij enthousiasmeert en inspireert inwoners, verenigingen en bedrijven om te gaan samenwerken en gebruik te maken van elkaars voorzieningen. 

De heer P. Versloot
Sinds begin jaren 80 zet de heer Versloot zich als vrijwilliger met veel enthousiasme in voor met name het jeugdwerk binnen de Protestantse Gemeente van Montfoort en het historisch erfgoed. Binnen de Protestantse Gemeente organiseerde hij de jongerenkampen en was hij enkele jaren penningmeester. Gedurende de periode 2005-2010 vervulde hij het ambt van jeugdouderling. Als lid van de jeugdraad is hij medeverantwoordelijk voor alle activiteiten voor jeugd en jongeren, al dan niet lid van de kerk. Voorbeelden daarvan zijn de laagdrempelige 'Plusdiensten' en de 'Top-2000' diensten. 

In de periode 2010-2018 was de heer Versloot trouw lid van de Ledenraad van de lokale Rabobanken in de Utrechtse Waarden. 
De betrokkenheid van de heer Versloot bij het historische erfgoed dateert van 1985. Sinds dat jaar is hij voorzitter en secretaris van stichting Hugo Kotenstein, de stichting die zich inzet voor behoud en versterking van de (historisch-) ruimtelijke kwaliteit van de stads- en dorpsgebieden en het landelijk gebied. In 2006 werd hij secretaris en 'trekker' van de Stichting Behoud Monumenten Montfoort. In die rol bereidt hij de vergaderingen voor, bedenkt acties om monumenten te beschermen en draagt bij aan publieke bewustwording. Ook leverde hij een grote bijdrage aan de Monumenteninventarisatie van de Provincie Utrecht. Sinds 2017 verzorgt de heer Versloot op verzoek van de Stichting Cultureel Montfoort incidenteel stadswandelingen en drukbezochte presentaties. Zodoende draagt hij bij aan de bewustwording van de geschiedenis van de gemeente Montfoort. Dankzij zijn niet aflatende inzet en enthousiasme is de Stichting Oud Montfoort opgericht. De heer Versloot wordt omschreven als het geweten en bewaker van het cultureel erfgoed.


Peter ontving het telefoontje zeer verbaast, foto Mathijs Versloot

De heer W. Beukers
De heer Beukers zet zich als vrijwilliger met veel toewijding in voor diverse werkgroepen en activiteiten binnen de geloofsgemeenschap van de RK kerk 'Heilige Johannes de Doper'. Hij is sinds 2002 lid van de kerkcommissie en medeverantwoordelijk voor de totale organisatie en het functioneren van de geloofsgemeenschap. Als lid van de kerkcommissie houdt de heer Beukers zich voornamelijk bezig met de portefeuille kerkgebouw. Het kerkgebouw is van binnen recentelijk gerenoveerd. De heer Beukers heeft hierbij een grote rol gespeeld. Hij heeft zich altijd geheel belangeloos ingezet om alle werkzaamheden te verrichten die het huismeesterschap met zich meebracht en tot op de dag van vandaag brengt. Vanaf 2008 is de heer Beukers lid van de activiteitencommissie vereniging Bam gepensioneerde , hij verzorgt het secretariële werk van de activiteitencommissie voor gepensioneerden en organiseert excursies. Sinds 2007 is de heer Beukers actief bij alle activiteiten van de tenniscommissie voor 55+ leden, met name de wekelijke tennistoernooien in en buiten Montfoort. Hij verzorgt de communicatie en digitale informatie.

Vanaf 2015 is de heer Beukers één van de drijvende krachten bij het organiseren van uitstapjes en excursies voor de leden van Senioren Sociëteit het Knooppunt. Bij het organiseren komt veel kijken, maar ook op de dag van de excursies zijn er veel taken die de heer Beukers uitvoert. Ook de SWOM (Stichting Welzijnsondersteuning Montfoort/Linschoten) kan vanaf 2018 rekenen op zijn inzet. 

De heer J. Vlaar 
De heer Vlaar is vanaf 1977 als vrijwilliger actief en sinds zijn verhuizing in 1992 naar de gemeente Montfoort heeft de gemeenschap in Montfoort daarvan mogen profiteren. Vanaf 1977 is de heer Vlaar actief binnen het CDA en heeft hij voor deze partij verschillende functies vervuld. Zo was hij onder meer voorzitter van de programmacommissie voor zowel het landelijke partijprogramma in 1988, als voor de plaatselijke programmacommissie in Montfoort in 1997. Van 2010 tot en met 2018 is de heer Vlaar wethouder geweest. Hoewel deze wethoudersfunctie een parttime functie was, zette de heer Vlaar zich fulltime in om alle werkzaamheden uit te voeren en samen met zijn medebestuurders de gemeente door een roerige tijd te loodsen. 

Sinds 2008 is de heer Vlaar als vrijwilliger zeer actief bij de parochie de Heilige Drie-eenheid in Montfoort. Hij heeft vanuit deze functie verschillende portefeuilles zoals personeelszaken, maar hij is ook lid van de beleggingscommissie. De heer Vlaar zet zich actief in op vitaliteitsbeleid zodat er, door tal van verschillende activiteiten te organiseren, een levendige gemeente is ontstaan. De heer Vlaar wordt omschreven als een verbindingspersoon die leiding durft te geven maar daarin niet vergeet de vrijwilligers mee te nemen en te coachen waar dat nodig is. Ook is de heer Vlaar vanaf 1980 tot nu nog actief als vrijwilliger op tal van ander gebieden in verschillende tijdsperioden.

Zo is hij penningmeester geweest van de basisschool in Opmeer, coach bij een voetbalclub, pleegouder voor de noodopvang en oprichter en bestuurslid van Stichting Yoppa. Deze stichting bestond uit vrijwilligers die door middel van verschillende activiteiten jongeren stimuleerde om hun eigen identiteit te vinden, maar ook een bijdrage te leveren aan de maatschappij. 

NB: als u foto's heeft van de gedecoreerden, wilt u die dan sturen aan: nieuws@radiostadmontfoort.nl ? Dank u vriendelijk      

9 Foto's bij dit artikel


Bekijk alle 9 foto's die bij dit artikel horen: lintjes 2020

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024