StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoeken


Stuur dit document naar

Note: Meerdere ontvangers moeten door een comma worden gescheiden

Uw Email adres


Bericht


Menselijke controle: (Vul hier 3417 in).
Om spam tegen te gaan controleren we dit veld op deze waarde.


Geplaatst op:23-11-2021
Bijgewerkt op:23-11-2021 09:34

Landelijke Doneereenzaailingdag

Bron: Hanneke van Ormondt
    

Van Terschelling tot Limburg: zaailing inleverpunten voor klimaat en biodiversiteit

Op zaterdag 27 november organiseert Meer Bomen Nu een landelijke doneer-een-zaailing-dag voor klimaat en biodiversiteit. Alle Nederlanders worden opgeroepen om de tuin in te duiken en zaailingen, stekken en slieten te verzamelen en in te leveren bij één van de 200 inleverpunten in het hele land.  In bijna iedere tuin is wel een jonge boom of struik te vinden die daar niet kan overleven omdat ze te weinig licht krijgen of omdat ze ongewenst zijn. 1100 boeren en burgers die samen één miljoen bomen en struiken willen planten, zorgen dat jouw zaailing de kans krijgt om volwassen boom te worden langs een boerenakker, op een industrieterreinen, een achtertuin of in een nieuw voedselbos.

Kijk hier voor de inleverpunten: www.meerbomen.nu/doneer-een-zaailing-dag.

Samen gratis Nederland vergroenen

Een eik produceert ieder jaar honderden zaailingen, waar er uiteindelijk maar 2 of 3 uitgroeien tot volwassen exemplaar. Jaarlijks worden miljoenen van deze jonge bomen en struiken opgegeten, sterven af door gebrek aan licht of ze worden weggemaaid met een bosmaaier of door wilgenknotters en verdwijnen ze in de versnipperaar of verbrandingsoven. En dat zelfde geldt voor veel andere soorten en ook voor slieten of stekken. Zonde want elke tak van een vlier, wilg, druif, populier of vijg kan een nieuwe boom of struik worden, net als afleggers van bramen en frambozen. Meer Bomen Nu verzamelt (een deel van) deze zaailingen en stekken op plekken waar ze in overvloed zijn, of ongewenst. Door deze vervolgens gratis weg te geven en te (ver)planten, kunnen we Nederland veel goedkoper en sneller en samen vergroenen.

Hoe werkt het?

Ga in de tuin op zoek naar zaailingen van bomen en struiken tussen 50-200 centimeter hoog. Haal het hele boompje/struik uit grond met zoveel mogelijk wortel. De kluit kan je er afschudden en hoef je niet mee te geven.

Stekken zijn ook welkom! Elke tak van een wilg, populier, vlier, vlinderstruik of vijg kan je in de grond steken en dan groeit er een nieuwe boom of struikenVlier, vijg, druif: snoei de houtige delen terug in stukken van ongeveer 50-60 cm en zet ze met onderkant in water of grond zodat ze niet uitdrogen (dit kan ook met vlinderstruik, maar pas later in het seizoen); 
Populier/wilgen: schuin afzagen of knippen, liefst 2-3 meter lang, bij planten minimaal 50 cm in grond
Afleggers van bramen, frambozen, ribes, kruisbes (met wortel afsteken).
De zaailingen hoeven niet in potten te zitten, ze worden bij ontvangst gelijk ingekuild, geplant of tijdelijk in de sloot gelegd.
Het is fijn voor de ontvanger als de zaailingen zijn voorzien van een label met de soortnaam erop.
Lever ze in op één van de vele bomenhubs of plantlocaties op zaterdagmiddag 27 nov tussen 14.00-17.00.

Meer Bomen Nu

De ecologische crisis waar we in verkeren vereist een urgente, grootschalige en gezamenlijk uitgevoerde actie. Bomen planten is dé oplossing om tegelijkertijd klimaatverandering te vertragen en de biodiversiteit te herstellen én burgers een positief handelingsperspectief te bieden. Door samen zaailingen te verplanten, wordt vergroenen goedkoper en leuker. De droom van de initiatiefnemer Urgenda is dat over twee jaar élke gemeente binnen hun klimaatadaptatie & mitigatiebeleid een plek inricht waar burgers, boeren, boswachters en groenbeheerders zaailingen kunnen inleveren en gratis ophalen.

27 november en 12 februari: doneer-een-zaailing-dag

Corona beperkt ons in onze vrijheid, maar we kunnen wél veilig tuinieren in je eigen tuin en zaailingen verzamelen. Leuke actie om met je kinderen te doen, of eindelijk eens de verwilderde tuin van oma op te ruimen. Meer Bomen Nu zorgt dat alle ongewilde zaailingen en stekken elders een kans krijgen. Nu geen tijd? Geen nood, op 12 februari is er nog één! Op die dag kan je ook takken van vlinderstruiken inleveren, 27 november is daarvoor te vroeg. Vorig jaar was Doneer-een-Zaailing-dag en werden ruim 5.000 zaailingen ingeleverd op 63 inzamelpunten: een groot succes. Dit jaar hoopt de organisatie zeker op 30.000 zaailingen verspreid door het land.

Meer doen?

Wil je nog meer doen? Meld je dan aan als vrijwilliger en mee de natuur in. In het hele land zijn er oogst- en plantdagen: lekker buiten onder leiding van een boswachter of ecoloog, een dag het bos in om bomen te oogsten, of een boer helpen met planten. Meer weten? Lees dan het Meer Bomen Nu magazine.

 

 

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nonstop jazz (herhaling)


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2023