StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:13-12-2016
Bijgewerkt op:13-12-2016 17:44

Raadsvergadering 12 december te Montfoort

Bron: redactie RSM Aad van der Veen
  

Nadat de voorzitter de vergadering had geopend werd er eerst een “in memoriam” uitgesproken voor de heer W. de Koning. Dhr. de Koning was eerst lid van de gemeenteraad in Linschoten en na de samenvoeging tot 1998 in totaal dus 18 jaar lid voor het CDA in de gemeenteraad heeft deelgenomen. Er wordt een minuut stilte in acht genomen.

De start van de vergadering liep daarna wat chaotisch, met name omdat er werd gevraagd om een aantal agendapunten af te voeren, maar de voorzitter weigerde daar gehoor aan te geven. Men moest dit maar kenbaar maken bij het desbetreffende punt. Na een korte discussie, bleven de desbetreffende punten op de agenda staan. Ook deelde de voorzitter nog mee, dat mevrouw Huntink aan het einde een verklaring af zal leggen m.b.t. haar aftreden als raadslid.

Hierna was het bestemmingsplan Willeskop over de nieuwe locatie voor de WSR (West Stichtse Ruiters) aan de beurt. Dhr. Bovens (PAK) schetste het traject. Het was volgens hem een parkoers met vele hindernissen. Conform de afspraken over de verkeersveiligheid wenst hij de WSR veel succes op de nieuwe locatie. De heer Timmerarends (SGP) sloot zich hierbij aan en is blij dat vanavond het dossier gesloten kan worden.

De heer Verkaik (IBLM) had een zeer lang betoog wat grote gelijkenis vertoonde met een inspreker (Dhr. Verkleij) op de forumavond. Hij schetste het traject en benoemde een aantal onwaarheden, waaronder het feit dat Montfoort 3 maneges zou hebben. Dit is niet correct want er is er 1 op de Lindeboomseweg met een commerciële achtergrond en daarnaast hebben we de WSR als vereniging. De 3e is gelegen op het grondgebied van Oudewater.

Ook wethouder Lejeune ging in op de onwaarheden die bovengenoemde allemaal stelde en dat alles zelfs door externe juridische adviseurs is getoetst op o.a. staatssteun wat niet aan de orde is.

Het voorstel werd met 10 voor en 3 tegen goedgekeurd. De fractie van IBLM stemde tegen, uitgezonderd mevrouw Huntink.

Hierna was het de beurt aan de najaarsnota 2016. Behalve dat deze veel te laat was ontvangen, wat volgens Dhr. Snoek (PAK) vooral lag aan het disfunctioneren van UW Samenwerking. Tevens werd vermeld dat er weer 70 ambtenaren terugkomen naar het stadskantoor per 1 januari. Tot slot kreeg de wethouder nog het verzoek om een mei rapportage te maken als opmaat voor de kadernota, waarmee wethouder Vlaar akkoord ging. Het voorstel werd unaniem aanvaard.

Hierna kwamen een 3tal formele zaken. Het vaststellen van een herzien reglement op de Fora-vergaderingen wat unaniem werd aanvaard. Daarna volgde de benoeming van een griffier voor een jaar mevr. Mr. C.G.M. Bus en forumlid S. van den Berg namens de SGP.

Keuzes maken begraafplaatsen leverde een breed gedragen amendement en een motie op van de SGP, die weer werd ingetrokken na een korte discussie. Er komt een beheersstichting en de grootste zorg van de meeste raadsleden is de continuïteit. Daarom werd ook na een 2-tal korte schorsingen verzocht om over 5 jaar te evalueren. Het amendement wat vroeg om de termijn keuzes te verruimen naar 10, 15 en 20 jaar voor de uitgifte van een grafovereenkomst werd unaniem aangenomen evenals het raadsvoorstel.

Het project Linschoten noord werd tot tevredenheid van de meeste raadsleden over de uitvoering goedgekeurd. Alleen IBLM stemde tegen omdat zij het niet eens waren met de financiële onderbouwing. Zij wilden dat meer gedetailleerd hebben, maar wethouder Lejeune stelde dat de raad op hoofdlijnen acteert en dat dit ten koste gaat van extra ambtelijke capaciteit.

Een grote hoeveelheid verordeningen van Ferm Werk werd met het verzoek om wel aan te geven waar de wijzigingen zijn, unaniem aanvaard. Ook de ontvangst van de stukken was redelijk laat, waardoor er geen advies was van de Participatieraad. Dhr. de Jonge had nog een vraag over de declaratieregeling. Of knelpunten ook werden gestapeld. Wethouder Vlaar kon hier ontkennend op antwoorden.

Het ondernemersfonds haalde zonder veel problemen de eindstreep. Er werd alleen gesproken over het feit wie nu bevoegd is om over het voortbestaan van het fonds te beslissen. Dit stond namelijk in de besluitformulering van het voorstel. Dit werd bij amendement geschrapt. Het fonds is vorig jaar gestart met een goedkeuring van de raad voor 5 jaar. Zowel het amendement als het voorstel werden unaniem aanvaard. De motie van de SGP m.b.t. problemen over de restitutieregeling voor agrariërs werd ontraden omdat het volgens de BSR (belastingdienst gemeente) niet mogelijk is. De motie werd verworpen met alleen de stemmen van Dhr. Timmerarends en Verkaik voor.

Als laatste bespreekpunt stonden de belasting- en legesverordeningen. Hiervoor was een motie ingediend door de coalitie over een technisch aspect van de OZB-belasting. Het juiste heffingsopslagpercentage is op dit moment niet vast te stellen en daarom werd het college verzocht dit in januari/ februari definitief aan de raad voor te leggen. Wethouder Vlaar ging akkoord en het voorstel en de motie werden unaniem aangenomen.

Nadat de hamerstukken en overige punten waren behandeld, nam de voorzitter het woord en richtte zij zich rechtstreeks tot Angelique. Zij schetste dat het een zeer moeilijke beslissing was, wat bleek uit hun persoonlijke gesprek eerder maar dat het wel een weloverwogen beslissing is. Nadat Angelique in 2014 met voorkeurstemmen in de raad kwam, toonde zij een grote betrokkenheid met vooral een kritische blik. Jij had, aldus de voorzitter een passie voor de sociaal zwakkeren in onze samenleving en je was dan ook een volksvertegenwoordiger pur sang. We zullen je kritische vragen dan ook zeker missen. Angelique het ga je goed en bedankt voor alles wat je voor de Montfoortse gemeenschap hebt gedaan.

Hierna las Angelique een verklaring voor die u elders op onze website kunt vinden. De voorzitter sloot rond de klok van 22.30 uur de vergadering, die ondanks de zeer lange agenda toch vanavond kon worden afgerond.

 

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024