StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:09-12-2015
Bijgewerkt op:09-12-2015 16:51

De top 7 gevaarlijke thuissituaties tijdens de feestdagen

Bron: Diana van den Berg, communicatieadviseur
  

De decembermaand staat in het teken van de feestdagen. Met de donkere dagen, de kerstdagen en de jaarwisseling komen ook de versieringen uit de kast om het huis sfeervol aan te kleden. Daarnaast zoeken mensen elkaar op tijdens de feestdagen. Met de extra drukte in huis en aan tafel liggen de risico’s op de loer.

Om de feestdagen niet alleen gezellig, maar ook zonder de ellende van brand en brandwonden door te brengen, hebben wij  een top 7 van meest brandgevaarlijke onderwerpen tijdens de feestdagen voor u samengesteld. Heel herkenbare risico’s. Waar u gelukkig eenvoudig zelf iets aan kunt doen om de (brand)veiligheid in huis te vergroten.

Top 7 brandgevaarlijke risico’s:

Onze top 7 bestaat uit: kerstbomen, kaarsen, kerstversiering en- verlichting, open haard, spiritus voor de gourmet of fondue, verlengsnoeren en haspels en vuurwerk.

Brand voorkomen

Een echte kerstboom is erg brandbaar. Neem het liefst een kunstkerstboom, want deze is brandveiliger. Of neem, als u toch een echte wilt, één met een kluit. Deze droogt minder snel uit en is daardoor minder brandgevaarlijk;
Kaarsen staan sfeervol, maar pas hier erg mee op! Houd kaarsen uit de buurt van ontvlambare materialen (zoals gordijnen, kerstversieringen, kerststukjes en papieren tafelkleedjes), kinderen en van plekken waar men steeds langs loopt. Plaats kaarsen dan ook vooral in een stevige, stabiele, hittebestendige houder.
Zorg dat de versiering in huis brandveilig of geïmpregneerd (=brandvertragend) is? Elektrische verlichting in de boom is mooi, maar alleen veilig als de verlichting het KEMA keurmerk heeft. Controleer daarnaast de bedrading op eventuele beschadiging.
Een kachel of openhaard is heel sfeervol. Als u deze gebruikt, zorg er dan voor dat u het schoorsteenkanaal goed heeft onderhouden. Laat de schoorsteen minstens één per jaar vegen en controleren op scheuren en lekkage.
Let bij gourmet en fondue op met spiritus. Vul nooit een brandende of warme brander bij met brandstof. Dit geldt ook voor nephaarden en sfeerverlichting die worden aangestoken door het gebruik van bio-ethanol.
Gebruik goed passende verlengsnoeren en leg deze zo neer dat niemand erover kan struikelen. De snoeren afplakken (zeker langs vluchtroutes) is zelfs nog beter. Rol kabelhaspels en lichtsnoeren volledig uit en waak ervoor dat de aangesloten apparatuur niet het maximale vermogen van de stekkerdoos overstijgt (vaak aan de onderzijde beschreven). De stekkerdoos kan dan namelijk gaan smelten.
Wees altijd alert bij het afsteken en kijken naar vuurwerk. Koud vuurwerk bestaat niet, ook sterretjes worden heet en kunnen letsel veroorzaken. Gebruik altijd een aansteeklont voor het afsteken van vuurwerk en plaats het vuurwerk op een stevige vlakke ondergrond. Bescherm je ogen en die van je (klein)kinderen met een speciale vuurwerkbril.

Als er dan toch brand uitbreekt, breng dan uzelf en uw huisgenoten direct in veiligheid. Sluit als het kan ramen en deuren en blijf tijdens het vluchten laag bij de grond. Bel als u in veiligheid bent direct 112.

Meer tips over brandveiligheid in huis en informatie over de brandweer vindt u op www.vrubrandweer.nl. Met vragen kunt u ons bereiken via info@vru.nl.

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Koningsdag programmering


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024