StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:20-08-2015
Bijgewerkt op:20-08-2015 16:14

Landgoed Cromwijk moet behouden blijven

Bron: J. de Kruif en J. Hilgeman
  

Al een hele tijd staat het landgoed Cromwijk te koop. Wijlen Arie Cromwijk is op hoge leeftijd overleden en zijn erven willen van het landgoed af. Niets mis mee, de erven zijn eigenaar en zij kunnen er dus over beschikken.

Sinds de jaren negentig wordt geijverd voor het behoud van dit landgoed. Er is door velen tijd en moeite geïnvesteerd om het landgoed te redden door het landgoed Linschoten en de gemeente Montfoort ervoor te interesseren. Immers, dit zijn de partijen die ervoor kunnen zorgen dat dit belangrijke cultureel erfgoed kan worden behouden.
Even zag het er somber uit, toen de houtloods instortte door een storm. Arie Cromwijk was destijds al met illegaal slopen begonnen wegens gebrek aan middelen voor restauratie. Uit principe had hij geen stormverzekering.
Alle lof voor de stichting Landgoed Linschoten en ex wethouder José van Dijk. De laatste stelde na de instorting van de houtloods, geld uit een noodfonds beschikbaar. Met hulp en materiaal en de inzet van bouwkundige Piet Romijn en de kennis en ervaring van Harm Alta van Landgoed Linschoten is de houtdroogschuur weer toonbaar gemaakt.
Bij deze gelegenheid heeft de stichting Landgoed Linschoten met grote inzet van de rentmeester van de stichting, wijlen de heer Cromwijk een zeer redelijk en acceptabel aanbod gedaan om zijn bezittingen op dat moment of bij zijn overlijden over te nemen, maar dit werd categorisch door hem afgewezen. Zijn goed recht en hij zal daar zijn redenen voor hebben gehad.
Daarna werd het een groot aantal jaren stil. De teloorgang van het landgoed ging onverwijld verder, wel fungeerde het als onderwerp voor fotografen, die er naar hartenlust de mooiste plaatjes konden maken
In 2006 hebben wij met ex wethouder Rob Jonkers verdere pogingen ondernomen om te proberen het monument te redden. Rob heeft er als wethouder en ook in de tijd dat hij geen wethouder was, veel tijd en moeite in gestoken en nauw contact onderhouden met zowel de stichting Landgoed Linschoten als met een van de toekomstige erven van de heer Cromwijk. Dit alles alleen maar om het landgoed voor huidige en toekomstige generaties te behouden.
Eerst zag het er naar uit dat het goed zou komen. Het college en de Raad pasten op basis van de vastomlijnde plannen die samen met de stichting Landgoed Linschoten waren gemaakt, de WVG toe. Niet om de prijs te drukken zoals door sommigen werd gesuggereerd, maar om te voorkomen dat dit cultuur historisch monument in handen van slechts op geld beluste projectontwikkelaars zou komen. De WVG garandeert de verkoper middels onafhankelijke taxaties betaling van de correcte prijs, zonder dat men tot verkoop wordt gedwongen. Het plan was om samen met landgoed Linschoten het landgoed Cromwijk te kopen en de gebouwen en landerijen te scheiden. De laatste zouden logischerwijs goed passen bij de stichting Landgoed Linschoten die in ieder geval dit deel in oude luister kunnen herstellen.

Helaas ziet het er nu anders uit. De interim burgemeester meent dat landgoed Cromwijk voldoende beschermd zou zijn door het (verouderd en aanvechtbaar) bestemmingsplan. Hij heeft geen binding met de regio, is over enkele maanden weer vertrokken en ziet geen heil in inspanningen voor het behoud van een kostbaar stuk erfgoed ter plaatse. Een aantal raadsleden en wethouders volgen hem hierin. Men realiseert zich niet dat het bestemmingsplan over een beperkt aantal jaren afloopt en dat het landgoed dan vogelvrij zal zijn.
En zo lijkt het erop dat zelfs de Linschotense raadsleden en wethouders hun verantwoordelijkheid uit de weg gaan en interesse in een van de mooiste stukjes midden Nederland verloren hebben. Ze gaan voorbij aan de wens van praktisch de gehele bevolking van Linschoten en zijn niet bereid zich voor behoud van het landgoed uit te spreken.
Weg WVG, weg de plannen met Stichting Landgoed Linschoten. Weg de mogelijkheden voor financiering met gelden van het Prins Bernhardfonds waar de stichting Landgoed Linschoten zeer nauwe banden mee onderhoudt. Weg de overige financieringsbronnen waar de gemeente een beroep op kan doen. Bovendien is dankzij de stichting Landgoed Linschoten de benodigde expertise op het terrein van restauratie en onderhoud voorhanden.
Het jarenlange werk van velen teniet gedaan! Cultureel erfgoed dat verloren gaat, gaat voorgoed verloren.

Beste burgemeester en wethouders,
Een blik op de sociale media maakt duidelijk dat de inwoners zich al jaren grote zorgen maken over de teloorgang van landgoed Cromwijk. Het zou u sieren als u zich alleen al om die reden zou inzetten voor het behoud van het landgoed. Cultureel erfgoed dat verloren gaat, gaat voorgoed verloren. Niet voor niets kunt u als gemeentebestuur daarom een beroep doen op bestuurlijke, juridische en financiële hulp. In Montfoort zelf is bovendien dankzij de stichting Landgoed Linschoten plaatselijk de benodigde expertise voorhanden.

Beste Linschotenaren,
Laat van u horen. Bel, mail, App elke dag met degenen die u vertegenwoordigen en eis dat.recht wordt gedaan aan de historische waarde van dit landgoed en de belangrijke rol ervan als uniek monumentaal erfgoed.
Doe het voor het mooiste dorp wat er bestaat.

Jan de Kruif
Joke Hilgeman

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Ochtendgloren


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024