StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:07-07-2015
Bijgewerkt op:07-07-2015 22:21

Extra raadsvergadering 6 juli 2015

Bron: redactie RSM Aad van der Veen
  

Voordat de voorzitter de vergadering opende, nam hij eerst een officiële deur met tientallen handtekeningen namens de raad in ontvangst. Het was een handtekeningen actie van t, Lodewijkje, die hier mee wilden bewerkstelligen dat zij voorlopig op de huidige locatie “Hoflandschool” mogen blijven.

Nadat de vergadering was geopend, bleek er een soort vergadermoeheid bij de raadsleden zijn opgetreden. Van de 8 bespreekstukken werden er liefst 3 meteen doorgeschoven naar september. O.a. het intrekken van het besluit investering t,Lodewijkje, extra capaciteit Keuzes maken en de Voorjaarsrapportage 2015.

Daarna werd opnieuw gestemd over de kadernota 2016, punt 5.1. deze stond gepland na 2016 (was dus geel) maar een gedeelte van de raad wilde het de vorige keer op groen. Het gaat hier o.a. over het opstarten van de werkzaamheden t.b.v. een zorgcomplex voor Mont Fort. De stemmen staakten opnieuw en is dit punt dus verworpen en blijft het op geel. Zie ons vorige verslag d.d. 22 juni.

Daarna kwam de beleidsnotitie voorschoolse educatie aan bod. Dhr. Everts (IBLM) diende een mondeling amendement in, waar voor de gewone burger geen touw aan vast te knopen was. De voorzitter adviseerde dan ook dit niet op deze wijze te behandelen. Mevr. Driesse diende vervolgens een ordevoorstel in, om ook dit door te schuiven naar september. Zoals dus geschiedde.

De nota volksgezondheid haalde zonder veel discussie de eindstreep het raadsvoorstel werd unaniem aanvaard. Er was nog een motie aan dit punt gekoppeld, waarin de oppositiepartijen het college vroegen om meer aandacht voor onze jeugd van 9 – 12 jaar, die in Montfoort op het punt zelfvertrouwen veel slechter scoren dan bij overige gemeenten. Ook deze motie haalde zonder meer de eindstreep, alhoewel de verzochte datum (3e kwartaal) werd opgerekt tot medio november.

Tot slot waren er nog 3 agendapunten, “productbegroting / verbeterplan Ferm Werk, jaarrekening Welstand / monumenten midden Nederland en hun ontwerpbegroting 2016, die unaniem werden goedgekeurd.

Hierna was er ruimte te over om uitgebreid stil te blijven staan bij het vorige week maandag verschenen rapport “Transparant Handhaven”.

Dhr. Verkaik (IBLM) opende deze discussie met de mededeling dat zijn fractie de 8 aanbevelingen onverkort wil overnemen. Hierbij moeten wel zaken tussen raad en college duidelijk gescheiden worden. Verder was hij van mening dat Dhr. Schalkwijk de desbetreffende agrariër op Blokland aansprakelijk gesteld moest worden voor zowel de materiele als de immateriële schade. Hij wilde dat het college daarvoor een gerechtelijke procedure opstartte.

Dhr. De Koning (CDA) stelde dat het wel 5 hoofdpijn dossiers waren en het college snel met de implementatie van de verbeterpunten moest beginnen.

Mevr. Lejeune (PAK) was blij dat er geen harde aanwijzingen zijn voor het ontbreken aan integriteit. En ook dat er geen sprake is van corrupt handelen. Alleen is / was er gebrek aan communicatie en veel onduidelijkheid. Er moet een streep gezet worden onder het verleden en het vertrouwen moet worden hersteld.

Mevr. Driesse (VVD) wilde niet ingaan op de dossiers, maar vroeg zich af “hoe nu verder te handelen”? zij houdt wel twijfels over de conclusies. Is de oorzaak soms de gebrekkige dossiervorming? Zij vraagt het college een plan van aanpak te maken over hoe Montfoort meer op afstand kan gaan besturen.

Dhr. De Jonge (D66) had wederom alle jurisprudentie nageplozen en ging uitgebreid in op een groot aantal zaken die elders in Nederland hadden gespeeld. Verder had hij alle negatieve punten geturfd en stelde dat de juridische dienstverlening van Montfoort onder de maat is.

Dhr. Van de Heuvel (CU) was tevreden over het rapport, maar had nog geen definitief oordeel, omdat zijn achterban daar nog over in beraad is.

Dhr. Langerak (SGP) had alleen een tekstuele opmerking, wat hem een kritische reactie van de voorzitter opleverde, want het was tenslotte door een externe partij geschreven.

Dhr. Bezuijen (SDM) stelde dat dit rapport het begin is om zaken op te pakken en te verbeteren en neemt de conclusies en aanbevelingen over. Hij is fel gekant tegen de terugkeer van wethouder Jonkers, wat hem een schrobbering van de voorzitter opleverde, om Dhr. Jonkers op dit moment ambteloos inwoner van Montfoort is en hij zich dus niet kan verweren tegen de aantijgingen van bovengenoemde.

De voorzitter vervolgde dat er geen reactie van het college is, omdat het een stuk van de raad is en na hun goedkeuring het college zich over de zaak kan buigen.

In 2e termijn probeerde zowel Dhr. De Jonge als Dhr. Bezuijen opnieuw een politieke discussie op te werpen over het herintreden van Dhr. Jonkers. Zij kregen beiden van de voorzitter hiervoor absoluut geen speelruimte. Tot slot ontstond er nog wat discussie of de onderzoekscommissie ook moest worden opgeheven. Dit punt werd na stemming geschrapt uit het raadsvoorstel en over de rest was men het unaniem eens.

Hierna volgde nog een motie van het PAK en D66 over t, Lodewijkje, maar ook deze werd aangehouden tot september.

De voorzitter kon tenslotte om 22. 20 uur de vergadering sluiten. Hij wenste iedereen een bijzonder goede vakantie, sprak nog zijn speciale dank uit voor de dames van de griffie voor al het werk wat de afgelopen maanden was verricht en hoopt iedereen de volgende raadsvergadering weer te zien. Deze is op maandag 14 september

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Ochtendgloren


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024