StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:27-01-2015
Bijgewerkt op:27-01-2015 15:45

Raadsvergadering 26 januari

Bron: redactie RSM Aad van der Veen
  

Voordat de vergadering door de voorzitter wordt geopend, wil hij als burgemeester graag een statement afleggen over de negatieve nieuwsberichten in de media. Het goede vertrouwen is volgens burgmeester Jansen hierdoor tanende en ontbreekt het aan respect voor elkaar. Al dit soort zaken doet het openbare bestuur geen goed. Hij zal in ieder geval vol vertrouwen de onderzoeken afwachten en hoopt dan ook op herstel van het vertrouwen van onze inwoners en wenst het nieuwe college veel wijsheid.

Hierna werd de vergadering geopend en begon bij het vaststellen van de agenda, meteen weer het wapengekletter. Dit omdat D66 en SDM gezamenlijk hun als agendapunt 3 benoemde punt “de motie van wantrouwen” jegens wethouder Jonkers introkken. Er volgde prompt een discussie, of het mogelijk was volgens de gemeentewet, om een motie die alleen nog in stemming diende te worden gebracht zomaar kon worden ingetrokken. Volgens Dhr. De Jonge, die zijn wetboek weer ter hand nam, was dit zondermeer mogelijk en werd het punt afgevoerd. Ook vond hij dat het extra toegevoegde agendapunt 7A naar voren moest worden gehaald. Hiervoor was geen meerderheid te vinden. Dhr. Verkaik stelde zelfs voor om het van de agenda af te halen, omdat het desbetreffende geheime stuk niet in het bezit van de raad is. Maar ook hier was geen meerderheid voor

Dhr. Van Elzakker vroeg om de toevoeging van een punt over het vertrek van het college. Hij wilde daar graag een aantal verhelderende vragen over stellen. Iedereen ging hiermee akkoord en dit werd geagendeerd als punt 11A.

Hierna werd begonnen aan de behandeling van de reguliere agendapunten.

Herbestemming stadskantoor.

Dit was op verzoek van IBLM geagendeerd. Dhr. Verkaik vroeg voornamelijk naar de mogelijkheden die er zijn om het stadskantoor te her bezetten. Ondertussen is er een informatienota, maar op zijn vraag is nog geen concreet antwoord mogelijk. Het raadsvoorstel werd unaniem aangenomen.

Archeologiebeleid

Dit regelmatige terugkerende punt werd ondersteund door een amendement van de coalitie (IBLM, CDA en CU) waarin als belangrijkste punt stond “het intrekken van het raadsbesluit van 14 maart 2011”. Er loopt al heel lang een discussie met de provincie over de wijze van uitvoering van dit beleid en met dit wijzigingsvoorstel is er voorlopig een oplossing voor dit dispuut. De portefeuillehouder (burgemeester Jansen) kon zich volledig vinden in het amendement en dit werd dan ook inclusief het raadsvoorstel unaniem aanvaard.

Het punt over “tijdelijke uitbreiding uren griffier” werd unaniem aangenomen.

Budget benoeming en afscheid burgemeester

De voorzittershamer werd overgedragen aan mevrouw Driesse. In dit raadsvoorstel waren 2 punten samengevoegd. Het budget voor de vertrouwenscommissie van €5000 en €12000 voor een sober afscheid van burgemeester Jansen. De coalitie en het PAK zagen dit liever gesplitst en wilden een separaat en onderbouwd raadsvoorstel voor het afscheid. Dit werd ingebracht d.m.v. een amendement. Mevr. Driesse (VVD) vond het gênant dat er nu al werd gesproken over het afscheid, waarop Dhr. Van den Heuvel (CU) reageerde dat de onderbouwing van het bedrag ontbreekt. Het voorstel inclusief amendement werd met 12 voor en 1 tegen aangenomen. Dhr. Vink (VVD) was afwezig en Mevr. Lejeune (PAK) was ziek.

Extra agendapunt “bekrachtiging geheimhouding”

Over dit punt was zowel in de vergadering van 12, maar ook in die van 20 januari al veel te doen. Dhr. De Jonge (D66)is en blijft het oneens met de argumentatie van te voorstel. Dit ondanks de toezegging van de voorzitter dat het onder het WOB (Wet openbaarheid Bestuur) regime blijft vallen. Dhr. De Jonge, wederom met het wetboek in zijn hand, bleef bij zijn stelling dat de raad besloot op basis van verkeerde aannames. Dit ontlokte bij Mevr. Huntink (IBLM) de vraag aan de burgemeester, of hij nu aangifte ging doen tegen Dhr. De Jonge. Burgemeester Jansen antwoordde dat dit niet gerechtvaardigd is. Het gaat tenslotte ook nog naar de commissie van onderzoek. Het raadsvoorstel werd met 8 stemmen voor (CDA, SGP, IBLM en CU) en 5 stemmen tegen aangenomen. Opvallend hierbij was de tegenstem van Dhr. Van Eijk (CDA) die achteraf verklaarde dat het allemaal onzin was, want het rapport lag toch al op straat. (noot redactie: het rapport is opgevraagd, maar de media krijgt geen inzage in het rapport)

Politiek debat op verzoek van Dhr. Van Elzakker (PAK)

Bovengenoemde had een aantal vragen aan de coalitie en verzocht tevens de burgemeester deel te nemen aan het debat als portefeuillehouder. Deze ging hiermee akkoord, maar deelde wel mee, dat de wethouders niet zouden deelnemen.

De vragen waren:

  • Ontslag van de wethouders in het persbericht en de daadwerkelijke datum van indienen? Burgemeester Jansen antwoord, dat dit is ontstaan rondom het weekend, maar dat de raad als eerste is geïnformeerd en dat de wethouders alle drie met ingang van 16 februari hun ontslag hebben aangevraagd.
  • Gaat het de coalitie (conform de wet) lukken om binnen één maand een nieuw college te formeren? Dhr. Verkaik (IBLM) antwoord, dat de uitkomsten mede bepalend zijn, maar er wordt eerst gekeken naar een doorstart van de huidige coalitie. Morgen vinden de eerste oriënterende gesprekken plaats met een informateur. Wie dat is, kon men nog niet zeggen. Dhr. De Koning (CDA) vult aan dat het tijdspad maximaal 3 tot 4 weken mag zijn.
  • Wie neemt het initiatief tot deze formatie? Dhr. Verkaik zegt “de coalitie”
  • Wat zijn de gemaakte extra kosten als gevolg van deze ontwikkelingen? Alle tot nu toe gemaakte kosten zijn terug te vinden in de rapportages.

Na deze eerste aanzet volgde er een discussie. Dhr. Van Bezuijen (SDM) vroeg zich af, hoe het nu verder moest met de decentralisaties in het sociale domein. Dit omdat deze 2 wethouders (Langerak en Vlaar) ook hun ontslag hebben ingediend. Dhr. De Jonge (D66) deelde vervolgens mee om met een raadsvoorstel te komen, waarin de 2 bovengenoemde wethouders weer konden aantreden. Volgens zijn wetboek, wat ook onbeschreven regels kent, was deze mogelijkheid aanwezig. Zij konden dan aan de slag met de gedoogsteun van SDM en D66.

Mevr. Driesse reageerde, dat zij het hier niet mee eens is, dan er is er toch geen draagvlak volgens haar, met een coalitie van 4 personen? (CDA en CU). Hierna volgde een langdurige schorsing.

Dhr. De Koning stelt voor om de suggestie van een raadsvoorstel mee te geven aan de informateur en zal het ook meenemen in het plan van aanpak. Dhr. Van den heuvel stelt dat deze 2 wethouders gezien de problematiek in het sociale domein z.s.m. aan het werk moeten kunnen gaan.

Dhr. De Jonge (D66) vindt dat er een beroep moet worden gedaan op de wethouders van het CDA en CU om hun ontslag in te trekken. Zij kunnen dan met gedoogsteun van D66 en SDM aan de slag. Eventueel kan oud wethouder Weierink van de VVD dan ook toetreden.

Mevr. Driesse zegt dat het geen vanzelfsprekendheid is dat beide wethouders terugkeren. En Dhr. Van Elzakker steunt het voorstel van Dhr. De Jonge niet maar onderschrijft de redenen van het ontslag van de 3 wethouders.

Aangezien de voorzitter geen raadsvoorstel van D66 heeft gezien, kan hij om 21.35 uur de vergadering sluiten en wenst een ieder wel thuis.

 

 

  



Meer berichten in deze categorie:
Buurtkamer in Montfoort (23-04-2024)
Verkeershinder door werkzaamheden Provincialeweg (23-04-2024)
Tijdelijke afsluiting fietspad tussen Blokland en Stuivenbergweg (20-04-2024)
Informatieavond dementie 2 mei (18-04-2024)
Burgemeester over ondermijnende criminaliteit (17-04-2024)
Zorg voor opvang nieuwkomers (17-04-2024)
Publicatie afvalkalender in gemeentenieuws stopt na juni (13-04-2024)
Raadsvergadering 22 april 2024 (10-04-2024)
Let op! Online oplichters actief (08-04-2024)
Arie Belo en Bonne René van Ringelesteijn benoemd tot ereburger (08-04-2024)
Start inloopspreekuur Welzijn in Linschoten (02-04-2024)
Maak de kans op vallen kleiner (02-04-2024)
3 workshops van vullen naar voeden (02-04-2024)
Werkzaamheden aan oevers Korte Linschoten Westzijde zijn bijna klaar (28-03-2024)
Fietsontdekdag in Montfoort 20 april (28-03-2024)
Raadscommissie vergaderingen april 2024 (27-03-2024)
Stemmingen en besluiten raadsvergadering 18 maart (26-03-2024)
Vraag structurele subsidie 2025 aan voor 12 april (26-03-2024)
Melding openbare ruimte? Geef het aan ons door! (22-03-2024)
Waardevolle bomenlijst (22-03-2024)
Energietoeslag 2023 aanvragen (22-03-2024)
Informatieavond dementie 4 april 2024 (19-03-2024)
Tijdelijke antikraakbewoning in leegstaande school Van Damstraat (19-03-2024)
Tijdelijk antikraakbewoning in leegstaande school Van Damstraat (16-03-2024)






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Middag mix


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024