StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:20-08-2014
Bijgewerkt op:20-08-2014 16:38

‘Mijn vader was altijd de verdraagzaamheid zelve. Zo kende ik hem helemaal niet’.

Bron: Marjon de Jong, dementieconsulente
  

 

Frontotemporale Dementie (FTD) is na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende, maar voor veel mensen een nog onbekende vorm van dementie. Het verheugt ons dat Freek Gillissen, verpleegkundig consulent dementie verbonden aan o.a. het Alzheimercentrum VUMC en specialist op het gebied van FTD, tijdens de thema-avond op 4 september a.s. in het Antonius Hof uitgebreid zal ingaan op de eerste verschijnselen, het diagnose traject en de benadering van FTD. 

Frontotemporale dementie presenteert zich meestal al vóór het 65e levensjaar. Het geheugen blijft vaak langer in tact, maar heel geleidelijk treden er gedrags- en karakterveranderingen op. Men krijgt moeite met het plannen van bezigheden, emotionele reacties, afname van zelfstandigheid en eigen initiatief, en er is minder aandacht voor partner of (klein)kinderen. Dit alles uit zich bijvoorbeeld in de hele dag op de bank zitten en niks ondernemen. Dwangmatig, ontremd gedrag en onverschilligheid zijn ook opvallende symptomen in de eerste fase van de ziekte. Door dit veranderende gedrag en karakter, waarbij het geheugen vaak nog wel in tact blijft, wordt er in eerste instantie niet gedacht aan dementie, waardoor het vaak lange tijd duurt voordat men aanklopt bij de huisarts voor de juiste onderzoeken. Ook tijdens sporten, sociale contacten en werk zorgen deze veranderingen voor problemen en conflicten. Er is onbegrip, men schaamt zich en trekt zich terug uit het sociale leven.

Vaak is er al een lang traject achter de rug voordat de juiste diagnose is gesteld en als de juiste diagnose eenmaal is gesteld, is hulp en begeleiding belangrijk om deze mensen en zeker hun omgeving te ondersteunen. Voorlichting, duidelijke uitleg over de gevolgen van de ziekte en lotgenotencontact is erg belangrijk.

Het is belangrijk dat de omgeving zich realiseert dat de persoon die aan FTD lijdt, van gedrag en karakter is veranderd zonder dit zelf in de gaten te hebben. Tijdig herkennen beperkt een hoop onbegrip en frustraties. Waar loopt de omgeving tegenaan en hoe kun je mensen met een FT-dementie het beste benaderen? Tijdens de thema-avond is er volop gelegenheid om vragen te stellen.

Meedoen aan de maatschappij is voor iedereen belangrijk, ook voor mensen met dementie en hun familieleden. De voorlichtingsavonden over dementie zijn belangrijk voor de beeldvorming. Deze thema-avond is niet alleen belangrijk voor degenen die het zelf treffen, maar juist ook voor vrienden, familieleden, hulpverleners, thuiszorgmedewerkers, ambtenaren, mensen van de (sport)verenigingen, winkeliers, bibliotheekmedewerkers, vrijwilligers enz. 

U bent allen van harte uitgenodigd op donderdag 4 september 2014 in de grote zaal van het Antoniushof in Montfoort. Aanvang 19.30 uur.

Voor vragen kunt u bellen met de SWOM 0348-469109

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nonstop jazz


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024