StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:09-03-2014
Bijgewerkt op:10-03-2014 15:55

Lijsttrekkersdebat 7 maart in Montfoort

Bron: redactie RSM Aad van der Veen
  

In een overvol Anthoniushof, er waren ruim 100 personen, vond op 7 maart het grote lijsttrekkersdebat plaats tussen de 7 partijen in Montfoort, die meedoen aan de verkiezingen op 19 maart.

De debatleidster was het oud-raadslid en thans gedeputeerde voor de provincie Mariette Pennarts.

De lijsttrekkers gingen met elkaar het debat aan, op basis van een 5 tal stellingen, waarbij vervolgens ook de zaal mocht reageren. Vooraf kregen alle lijsttrekkers 1 minuut de tijd, waarom de inwoners op hun partij moeten gaan stemmen:

  • CDA, Jan Vlaar gaat voor daadkracht en constructief overleg en wil geen luchtkastelen.

  • CU, Ineke Langerak vind dat mensen die leiden onder de crisis, dat je deze niet in de kou mag laten staan.

  • D66, Paul de Jonge gaat voor een grotere bestuurlijke eenheid, m.a.w. Woerden, vooral vanwege kwaliteit van bestuur

  • IBLM, Rob Jonkers stelde dat zijn partij de enige lokale partij is en gaf een opsomming van alle behaalde doelen in de afgelopen 4 jaar. Verder stelde hij dat alle veranderingen in het Sociale domein een goed lokaal bestuur vereist.

  • PAK, Marieke Lejeune stelde dat zij ook een lokale partij zijn van PvdA, Groen Links en Onafhankelijken en dat zij in deze hoedanigheid met iedereen in gesprek willen blijven.

  • SGP, Cor Langerak wilde geen zonnige beloften uitdelen, maar vroeg aandacht voor de vereenzaamden in onze samenleving. Deze konden wat hem betreft allemaal een zonnebloem krijgen.

  • VVD, Ria Driesse staat voor lokale werkgelegenheid, lage lasten en ruimte voor ondernemers, die ook op alle zondagen open kunnen zijn.

    Zes van de zeven lijsttrekkers stellen zich voor.

    De zevende lijsttrekker links op de foto

Na deze opening, was het tijd voor de stellingen. Gezien de hoeveelheid aan reacties van de lijsttrekkers, zullen er alleen de belangrijkste uitspraken worden weergegeven.

Stelling 1: Voor jongeren is er geen betere omgeving om in op te groeien dan Montfoort!

De meesten vonder dat er wel een verbetering nodig is, vooral voor jonge starters op de woningmarkt. Cor Langerak stelde dat het niet zo belangrijk is, ze kunnen hier toch niet terecht en Paul de Jonge vond dat ze eerst in de grote stad moeten gaan wonen en pas op latere leeftijd terugkomen. Marieke Lejeune stelde dat de jongeren ook zelf offers moeten brengen en dus sparen. Rob Jonkers stelde dat er wel degelijk aan de jongeren en woningen voor deze doelgroep wordt gedacht en noemde enkele voorbeelden. De zaal vroeg daarna ook vooral aandacht voor jongeren die problemen hebben (zoals ADHD en dergelijke).  Deze discussie eindige met een lot uit door het publiek ingeleverde onderwerpen. Bij welke gemeente moet Montfoort zich aansluiten? Hierop reageerde Paul de Jonge wederom dat we naar het westen (Woerden) moeten kijken wat bij Ria Driesse de reactie ontlokte dat Montfoort zelfstandig moet blijven en gaan samenwerken. Dit leverde veel applaus uit de zaal op.

Stelling 2: Op alle schoolgebouwen moeten zonnepanelen komen!

Volgens Ineke Langerak dient iedereen mee te werken aan zonnepanelen, niet alleen de scholen, maar ook particulieren en ondernemers. Jan Vlaar is van mening dat je primair naar ondernemers moet kijken en dat het niet verantwoord is om hier als gemeente in te investeren. Voor Ria Driesse heeft het geen prioriteit en Rob Jonkers vond dat de gemeente reeds ruim voldoende haar bijdrage levert aan het milieu met zonnepanelen en een elektrische auto. Tenslotte vulde Cor Langerak nog aan dat we moeten “omdenken”. De zaal vroeg zich vervolgens af, waar de discussie bleef over de windmolens. Hierover waren de meningen toch wat verdeeld. Rob Jonkers stelde echte molens voor, wat hem applaus opleverde, Marieke Lejeune zag het als alternatief voor de huidige energie en Paul de Jonge koos voor warm water als energiebron. Ineke Langerak was fel tegen windmolens.

Stelling 3: De gemeente moet meer doen om het voorzieningenniveau in stand te houden!

Rob Jonkers vond dat hiervoor in ieder geval voldoende werkgelegenheid moet worden gecreëerd en dat er vooral gekeken moet worden naar nieuwe technieken, zowel in de industrie, maar ook in de zorg. Hij doelde op een glasvezelnetwerk en domotica (hulp en ondersteuning voor ouderen via de PC). Cor Langerak vond dat iedereen maar zelf aan de slag moest en niet moet wachten op de gemeente. Ria Driesse onderschreef de stelling van Rob Jonkers dat de gemeente verantwoordelijk is voor voldoende werkgelegenheid. Ineke Langerak was van mening dat vooral het winkelbestand als onderdeel van het voorzieningenniveau omhoog moest. Er volgde nog een discussie die al eerder in de raad van 24 februari plaats vond, namelijk de winkeltijden verordening. Hier bleven de standpunten ongewijzigd.

Er was volop aandacht van het publiek voor de meningen van de lijsttrekkers.

Stelling 4: In 2030 is Montfoort geen zelfstandige gemeente meer!

Paul de Jonge verwees naar een enquête die een tijd geleden is gehouden onder onze inwoners en stelde dat we naar een gemeente Utrecht West moeten. Rob Jonkers reageerde met de stelling, dat als dat gebeurt, dan heeft Montfoort 1 raadslid voor haar hele gebied. Ineke Langerak vond ook dat we zelfstandig moeten blijven en verwees daarbij naar de schuldenlast per inwoner. Die is in Woerden aanmerkelijk hoger dan in Montfoort. Cor Langerak pleitte ook voor het behoudt van onze eigen identiteit, maar je moet wel samenwerken. Jan Vlaar vindt samenwerken prima, maar je moet wel je eigen portemonnee blijven vasthouden. De zaal vroeg zich vervolgens af, of Montfoort straks wel al haar (zorg) taken kan uitvoeren? Rob Jonkers reageerde hierop, dat ook hier samenwerking een noodzaak is en dat er daarom ook in Nederland 35 regio’s komen om dit te borgen. Dit ontlokte Paul de Jonge meteen de opmerking, dat dat dan de nieuwe gemeentegrenzen worden.

Hierop vroeg de zaal aan D66 of zij Montfoort al hebben opgegeven. Ze hebben tenslotte ook geen verkiezingsprogramma. Paul de Jonge stelt dat alles wat er uit Den Haag komt, niet waar te maken is en daarom biedt hij alle inwoners 48x per jaar aan om koffie te komen drinken met zijn fractie. Vervolgens werd dan ook de vraag gesteld of onze inwoners d.m.v. een referendum zich hierover moeten uitspreken. Alle lijsttrekkers, uitgezonderd Paul de Jonge waren hierop tegen.

Stelling 5: Wordt de decentralisatie op het gebied van het Sociale Domein, voor de invoering op 1 januari 2015 door de gemeente Montfoort gehaald?

Jan Vlaar stelt dat geen één gemeente dit haalt, vooral omdat dit kabinet doelstellingen meegeeft die onmogelijk zijn. Paul de Jonge onderschrijft dit en vind dat hulp hierbij benodigd is. Rob Jonkers vindt dat o.a. de SWOM hiervoor moet worden opgewaardeerd en dat er ook meer een beter gebruik moet worden gemaakt van andere lijnen, zoals dokters en kerken e.d. Hij ziet graag een meldpunt, waar de inwoners terecht kunnen met hun problemen op het sociale terrein. Marieke Lejeune betreurt het dat we niet op schema zitten, maar de oorzaak ligt volgens haar in Den Haag en Ria Driesse vraagt zich af hoe de nieuwe raad straks de controle houdt over alle financiële middelen die beschikbaar komen. Cor Langerak vindt vooral dossierkennis in dat opzicht heel belangrijk en Ineke Langerak vraagt vooral aandacht voor betere preventie in de jeugdzorg op gemeente niveau.

Hierna kwam de slotvraag aan de lijsttrekkers ”Hoe gaan we dit allemaal betalen”?

  • Ineke Langerak (CU) stelt een kleine en efficiënte organisatie voor en dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. De kerken nemen volgens haar hierin het voortouw.

  • Jan Vlaar (CDA) wil geen OZB verhogingen en niet snijden in voorzieningen, maar de plannen uitsmeren over meerderde jaren (bijvoorbeeld 4 jaar)

  • Paul de Jonge (D66) vindt dat als je wenselijke zaken wilt uitvoeren, dit een OZB verhoging tot gevolg heeft en dat is geen taboe voor hem.

  • Ria Driesse (VVD) is tegen lastenverhoging en dat je de beschikbare middelen optimaal moet verdelen.

  • Rob Jonkers (IBLM) vindt dat je met hetzelfde geld, zaken beter moet besteden. Ziet het liefst afschaffing van de OZB en de heffing van een “lokale belasting” op basis van eigen voorzieningen. OZB verhoging op zich is geen taboe.

  • Marieke Lejeune stelt dat de OZB de afgelopen jaren al flink is verhoogd, waarop Ria Driesse reageert dat de lastendruk in Montfoort juist is gedaald met 2,25%. Marieke ziet in ieder geval liever geen OZB verhoging.

  • Cor Langerak (SGP) gaat alleen voor welzijn en spreekt zich niet uit over de OZB.

Hiermee is een einde gekomen n deze debatavond en onder dankzegging vergezeld gaan van een prachtige bos bloemen wordt vooral Mariette Pennarts bedankt voor het leiden van dit debat.

Iedereen kon daarna nog even napraten en zijn of haar conclusies trekken over de vraag:

Op wie moet ik stemmen op 19 maart, maar het advies is wel “ga vooral stemmen”.

 

 

  



Meer berichten in deze categorie:
Buurtkamer in Montfoort (23-04-2024)
Tijdelijke afsluiting fietspad tussen Blokland en Stuivenbergweg (20-04-2024)
Informatieavond dementie 2 mei (18-04-2024)
Burgemeester over ondermijnende criminaliteit (17-04-2024)
Zorg voor opvang nieuwkomers (17-04-2024)
Publicatie afvalkalender in gemeentenieuws stopt na juni (13-04-2024)
Raadsvergadering 22 april 2024 (10-04-2024)
Let op! Online oplichters actief (08-04-2024)
Arie Belo en Bonne René van Ringelesteijn benoemd tot ereburger (08-04-2024)
Start inloopspreekuur Welzijn in Linschoten (02-04-2024)
Maak de kans op vallen kleiner (02-04-2024)
3 workshops van vullen naar voeden (02-04-2024)
Werkzaamheden aan oevers Korte Linschoten Westzijde zijn bijna klaar (28-03-2024)
Fietsontdekdag in Montfoort 20 april (28-03-2024)
Raadscommissie vergaderingen april 2024 (27-03-2024)
Stemmingen en besluiten raadsvergadering 18 maart (26-03-2024)
Vraag structurele subsidie 2025 aan voor 12 april (26-03-2024)
Melding openbare ruimte? Geef het aan ons door! (22-03-2024)
Waardevolle bomenlijst (22-03-2024)
Energietoeslag 2023 aanvragen (22-03-2024)
Informatieavond dementie 4 april 2024 (19-03-2024)
Tijdelijke antikraakbewoning in leegstaande school Van Damstraat (19-03-2024)
Tijdelijk antikraakbewoning in leegstaande school Van Damstraat (16-03-2024)
Informatieavonden over verduurzaming goed bezocht (15-03-2024)






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Ochtendgloren


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024