Geplaatst op:18-04-2012 Bijgewerkt op:18-04-2012 11:51 Start preventieve bestrijding EikenprocessierupsBron: gemeente MontfoortDeze week, start de gemeente in de buitengebieden met een nieuwe vroegtijdig toepasbare bestrijdingsmethode van de eikenprocessierups.
Bij deze methode worden natuurlijke vijanden van de rups (kleine aaltjes) met een vernevelaar in de bomen gespoten. De aaltjes zijn niet schadelijk voor mensen, planten en dieren.
Eikenprocessierups: proef nieuwe bestrijdingsmethode
De eikenprocessierups is een inmiddels landelijk veel voorkomend probleem. Deze rupsen zorgen vooral in de maanden mei, juni en juli voor overlast. De brandharen van deze rupsen kunnen voor jeuk en een branderig gevoel zorgen.
Aangezien de eikenprocessierups steeds meer voorkomt in ons gebied en volksgezondheidsproblemen veroorzaakt start de gemeente in het buitengebied met een nieuwe vroegtijdig toepasbare bestrijdingsmethode. Deze methode is sinds een aantal jaren beschikbaar en al redelijk succesvol gebleken. Hierbij zet de gemeente een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups in, zogenaamde nemathoden. Deze minuscuul kleine aaltjes zoeken de rupsen op en schakelen de rups uiteindelijk uit. Voordeel van deze methode is dat hij al kan worden toegepast voordat de rups brandharen ontwikkelt. Nemathoden belasten het milieu niet en hebben daarom de voorkeur boven andere preventieve bestrijdingsmiddelen.
Wanneer vindt de bestrijding plaats?
De werkzaamheden moeten in twee rondes worden uitgevoerd. De eerste ronde start afhankelijk van de weersomstandigheden, in de komende weken. De tweede ronde zal een aantal weken later plaatsvinden. De werkzaamheden starten ’s avonds vanaf 20.00 uur en lopen door tot ongeveer 7.00 uur, omdat de nemathoden niet goed tegen daglicht kunnen en snel uitdrogen.
Hoewel de preventieve bestrijding met nemathoden niet schadelijk is voor mens, plant en dier adviseren we bewoners van het buitengebied uit voorzorg toch om op de nachten dat er gespoten wordt, vanaf 20.00 uur, ramen en deuren zo veel mogelijk dicht te houden. Daarnaast raden wij u aan tijdens de werkzaamheden niet onder de nevel door te wandelen of te fietsen, dit voorkomt dat u in aanraking komt met de spuitnevel.
Wegbranden van de haarden
Op het moment dat er brandharen van de eikenprocessierups weer zichtbaar zijn, zal de gemeente in samenwerking met een gespecialiseerds bedrijf ze verwijderen. Heeft u een nest gevonden? Geef dit dan door aan de gemeente, tel. (0348) 476 400. Heeft u op uw eigen perceel te maken met besmette eikenbomen, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. We raden u echter sterk af om de rupsen zelf te bestrijden.
Voor meer informatie over de rups, besmette bomen en gezondheidsklachten kunt u kijken op de website van het GGD Midden Nederland, www.ggdmn.nl.
|