
|
 |
Geplaatst op:12-04-2012 Bijgewerkt op:12-04-2012 19:10 Presentatie Tiendweg WilleskopBron: Nettie Kuijer, redactie Radio Stad MontfoortDonderdag 12 april is de Tiendweg na alle herstelwerkzaamheden feestelijk gepresenteerd. Er is hard gewerkt om dit kenmerkende element in de Utrechtse Waarden weer zichtbaar te maken en waar mogelijk in oorspronkelijke staat terug te brengen: ruim 900 meterbeplanting langs de Tiendweg is hersteld.
Vele belangstellenden kwamen naar de presentatie van de weg kijken. “Een unieke kans, now or never,” werd er gezegd door sommige bezoekers. Want helaas wordt de Tiendweg niet opengesteld voor publiek. Daarvoor zouden alle grondeigenaren toestemming moeten geven. “Het gebied is kwetsbaar,” zo vertelde de heer ter Maten van Landschap Erfgoed Utrecht. “De boeren zijn bang dat hekken open blijven staan, dat honden hun behoefte in het weiland doen, waardoor het vee risico loopt ziek te worden door Neospora.” (Een parasiet die honden via de ontlasting kunnen verspreiden) Wel wordt er overwogen om selecte groepen toe te laten, bijvoorbeeld voor dauwtrap wandelingen.
 | Burgmeester Jansen van Montfoort overhandigde de heer van de Wind, gastheer en vrijwilliger van het project, een presentje met o.a het boekje van het IJsselpad.
In 2010 is het project Herstel Tiendweg Willeskop gestart. De gemeenten Montfoort en Oudewater en de Provincie Utrecht hadden via de gebiedscommissie De Utrechtse Waarden geld beschikbaar gesteld om dit kenmerkende element in de Utrechtse Waarden te herstellen. Landschap Erfgoed Utrecht heeft het project uitgevoerd in samenwerking met de landschapscoördinatoren van de twee gemeentes. Met medewerking van tien particuliere grondeigenaren is de Tiendweg weer mooi en herkenbaar gemaakt.
De Tiendweg is kenmerkend voor veenweidegebieden. Tiendwegen zijn aarden waterkeringen met aan weerzijden een sloot. In de late middeleeuwen hadden ze de functie om de in cultuur gebrachte gronden te beschermen tegen wateroverlast en om deze snel te kunnen ontwateren. Net zoals veel andere landschapselementen hebben veel tiendwegen hun oude functie verloren. Zodoende zijn ze vaak niet meer zichtbaar in het landschap. Maar het geeft ons nog wel steeds inzicht in het ontstaan van het landschap. Ook is het waardevol voor plant en dier. Zoals de oeverzone die belangrijk kan zijn voor insecten of vogels. En de beplanting die weer dekking en voedsel voor dieren biedt. In oude (knot)bomen vinden bijvoorbeeld uilen een nest- en rustplaats.
 Burgemeester Jansen plantte een knotwilg | Het toekomstige beheer van bestaande en nieuwe beplanting is in overeenkomsten met de eigenaren afgesproken tot en met het jaar 2022. Het benodigde geld hiervoor is beschikbaar gesteld door de gemeenten Montfoort en Oudewater. Het Streekfonds De Utrechtse Waarden zorgt voor duurzame instandhouding en keert jaarlijks aan de beheerders de afgesproken vergoeding uit.
.
|
 |

|
|
|